SONNOKTA İSMAİL DÜZGÜN - Türkiye Voleybol Kadınlar 1. Lig B Grubu’nda mücadele eden Trabzon İdmanocağı, ikinci yarı öncesi hazırlıklarını 19 Mayıs Spor Salonu’nda Antrenör Gül İlter nezaretinde sürdürüyor. Devreyi 10. sırada tamamlayan Sarı-Kırmızılılar, sezonun ikinci yarısında güzel sonuçlar alarak üst sıralarda kendine yer edinmek istiyor. Antrenör Gül İlter, spor şefimiz İsmail Düzgün’ün sorularını yanıtladı ve Trabzon’un voleybol sporuna yeteri kadar destek vermediğini üzülerek belirtti.

İŞTE ANTRENÖR GÜL İLTER İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ
İsterseniz sizleri tanıyarak röportajımıza başlayalım.

İzmir doğumluyum, 37 yaşındayım. Evliyim ve bir erkek çocuğum var. 1995 yıllarında Karşıyaka’da üniversite takımlarında oynadım. 2004 yılında Salihli Belediyespor’da göreve başladım. Önce yardımcı olarak görev aldım. Sonrasında antrenör oldum. Uzun yıllar burada görev aldım. Trabzon’a da Salihli Belediyespor’dan geldim. Bu takımla   ligde 26’da 26 yaparak şampiyon olduk ve Sultanlar Ligi’ne çıktık. Daha sonra buraya gönül bağım vardı. Çok sevdiğim bir şehir. Buradaki insanlar olsun, yöneticiler olsun değer verdiğim çok saygın dostlarım vardı. Menajer olarak ilk İdmanocağı ile anlaştım. Fakat baş antrenörümüzün ayrılmasından dolayı bana görev verildi. Zaten benim 15 yıllık antrenörlük geçmişim var. Hem altyapı hem de A takımlarda çok fazla süre aldım. Karma milli takımlarda da antrenörlük yaptım.Köln Spor Akademisi’nde yüksek lisans, Ege Üniversitesi’nde masterimi  yaptım. Türkiye’de 70 takım arasında tek bayan antrenörüm. TSYD tarafından yılın antrenörlüğüne layık görüldüm.

İlk yarıyı kısaca değerlendirebilir miyiz?
İlk yarıyı tamamladık. Arzuladığımız sonuçları alamadık. Şu an ligin 10’uncu sırasındayız. Her gün çift antrenman yapıyoruz. Oyuncu eksiğimiz var. Bu eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Trabzon’daki büyüklerimizden de maddi ve manevi destek bekliyoruz. Gerçekten sıkıntı içerisindeyiz. Biz bu 100 yıllık kulübü ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu camiada olduğum için gerçekten çok mutluyum. İnşallah ilerleyen dönemlerde çıtamızı yükseltip sezonu iyi bir noktada tamamlamak istiyoruz.

Statü hakkında bilgiler verir misiniz? Kaç takım Play-Off’a kalıyor, kaç takım küme düşüyor?
1. Lig’de iki grup var ve iki grupta ilk 4 sırayı alan takımlar Play-Off oynuyor. Son iki takım ise küme düşüyor. Şu an ki konumumuz itibariyle Play-Off zor görünüyor. Sezonu en iyi yerde bitirmek istiyoruz. İşimiz gerçekten zor. Korkulu rüyalar görmemek için seri galibiyetler alarak alt sıralar ile aramızdaki bağı tamamen kopartmak, az olan Play-Off umutlarımızı da sonuna kadar kovalamak istiyoruz. Sultanlar Ligi’nde mücadele edip, Avrupa’da başarılar elde etmiş bir kulübüz. Ancak bu sezon hem maddi anlamda hem de manevi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Eğer bu geçiş dönemini iyi atlatırsak, çok güzel yerlere geliriz. Ben buraya inanarak geldim, bu şekilde devam edeceğine inanıyorum.

Kadronuz yeterli mi? Takviye yapmayı düşünüyor musunuz?
Şu an ki kadromuz yetersiz. Oyuncu sayımız da az. Maddi imkansızlıklardan dolayı ayrılan oyuncularımız oldu. Bu oyuncularımızın yerini doldurmak çalışıyoruz.Üzerimizde büyük bir yük var ancak bu işin üstesinden geleceğiz. Buna inanıyoruz. Ankara deplasmanında ikinci yarının startını vereceğiz. İki yeni oyuncu aldık. Bunların biri orta oyuncu kurucu Ebru, diğeri ise libero Yağmur. İki oyuncunun da bize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ancak bunlar yetmez. En az 2-3 oyuncu daha almalıyız.

Taraftarın voleybol bakışı nasıl? Maçlarınıza ne kadar ilgi gösteriliyor?
Ben dediğim gibi Trabzon’a gönül vermiş bir insanım. Sultanlar Ligi’nde Salihli Belediyespor’da başantrenörlük yaparken buraya (Trabzon’a) maçlara çok geldim. İnanılmaz bir seyirci potansiyeli vardı. Hatta çok şaşırıyordum. Ama bu sene hiç göremedik. Çok az ilgi vardı. Sonuçta ben sahamda güçlü bir taraftar grubuyla hiçbir takıma mağlup olmak istemem. Neden taraftar gelmiyor derseniz, bunun bir tane nedeni yok. Bu takımın Sultanlar Ligi’nden düşmesi, başarısız sonuçlar alması, yeterli reklamın yapılmaması, Trabzon denince akla gelen ilk sporun futbol olması gibi nedenleri sıralayabiliriz.

Yönetimden bahsedelim. Hem maddi hem manevi olarak size yeterli desteği veriyorlar mı?
Yönetimin desteği tabi ki de oluyor. Biz zaten onlar sayesinde ayaktayız. Sponsorların olmaması, gerekli desteğin gösterilmemesi hepimizin işini zora sokuyor. Taşıma suyla değirmen dönmez ki. Sonuçta sporcularımızın maddi külfeti var. Evlisi var, çoluğu çocuğu olanlar var. Başka şehirden buraya çalışmaya geliyorlar. Maddiyat lazım. Gerekli maddiyat sağlanmayınca sıkıntı çıkıyor. Ama yönetimimiz de bizi bir yere kadar destekliyorlar. Sponsorlarımızın destek vermesi lazım. Çünkü Trabzon’da bu potansiyel var.

Kapanma süreci yaşandı. Bize bu süreçten bahseder misiniz?
Çok güç durumlar yaşadık. Sponsor bulamadığımız için büyük sıkıntılar yaşadık. Önce bir yönetimiz destek oldu, ancak bu destek yeterli olmadı. Kapanma durumuna gidince İmperial Hastanesi sahip çıktı, destek oldu. İmperial Hastanesi yardımcı olmasaydı şu an kulübün bu branşı kapanmış olabilirdi. Sponsorlarımızın bu tür sporlara destek olması lazım. Belediye takımı olmadığı için bizim gibi takımlara sponsor destekleri şart. 3-5 yöneticiyle bu kulüpler ayakta duramıyor. Belediye takımında çalıştığımdan orada işler daha farklı oluyor. Trabzonspor’un futbol maçlarına da gidiyorum. Oradaki atmosfer inanılmaz derecede harika. O atmosferin 3’te biri diğer sporlara verilse çok güzel başarılar gelir düşüncesindeyim.Burası yetenekli gençlerin olduğun bir şehir. Bu gençler değerlendirilmesi lazım. Kendi oyuncunu kendin yetiştireceksin. Altyapı ne kadar sağlam olursa gelecek de o kadar parlak olur.

İdmanocağı’nda hedefleriniz nedir?
Antrenör olarak ilk hedefim, sahamda oynadığım maçta çok taraftarın olması.Ve bu şekilde hiçbir takımı sayı almadan göndermek. O yüzden de ben taraftara çağrı yapıyorum. Bu ligdeki tek bayan antrenör olarak bayanları da burada görmek çok isterim. Tribünümüzün ne kadar dolarsa işimiz o kadar kolaylaşır. Onların manevi desteğini hissettiğimiz an motivasyonumuz da artıyor. Bir seyirciyle oynanan maçlara bakın bir de seyircisiz oynanan maçlara bakın. Futbolda da öyledir. Rakiplerimizin buradan puansız ayrılması en büyük hedefimiz. Tabi ki bunun yanı sıra sponsorlarımızın da bizlere daha çok destek olması lazım. Ben Trabzonlu olmamama rağmen Trabzon voleybolunun kalkınması için çaba gösteriyorum. Trabzonluların bizler kadar çaba göstermemesiçok üzücü. Spor şehrine yakışır bir şekilde herkesin desteklemesi lazım. Ben buralı değilim. İzmirliyim. Manisa’dan geldim. Kadınlarımızın bu çabasını görmemezlikten gelemeyiz. Biz bu sporların daha çok taçlandırılmasını isterken, ilgisizlik bizleri daha çok üzüyor. Öncelik manevi destek. Manevi destek gördükçe başarı da gelecektir, buna inanıyoruz.

Editör: Haber Merkezi