1461 TRABZON BAŞKANI CELİL HEKİMOĞLU’NDAN SONNOKTAYA SAMİMİ AÇIKLAMALAR

Gökmen ÖZAĞCI - Sonnokta

1461 Trabzon FK Başkanı Celil Hekimoğlu çarpıcı açıklamalar yaparken kulüpleri çok zor günlerin beklediğini söyledi. Ekonomik krizin futbolu da derinden sarstığını ifade eden başkan Celil Hekimoğlu, “Her deplasmana 40 kişi gidiyoruz. Dolayısıyla seyahat giderleri, konaklama yakıt giderlerimiz yükseldi. Mutfak giderlerimiz yüzde 150 arttı. Isınma, personel giderleri de cabası. Kısacası geçen sezondan 3 kat daha maliyetler arttı. Hiç kimse transfer yapamıyor, bekliyor. Çünkü herkes şuan işin vahimiyetinin farkında.

Gerek Spor bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na gerekse TFF eski başkanı Nihat Özdemir’e 10 yıldır aynı geliri aldığımızı dile getirdim. Düşünün 10 yıl önce TL bazında 3 TL’den Euro 18’e çıktı biz yine aynı parayı alıyoruz. Şampiyonluğa oynayan takımlar 3 milyon, alttakiler 2 milyon TL kasasına koyuyor. 1461 Trabzon FK’nın alt yapı gideri yılda 5 milyon TL.  Her ne kadar tesis büyük kazanım olsa da şu anki tabloya bakıldığında büyük bir gider. Gerçek şu ki omuzumuzdaki yük çok ağırlaştı ama bir el atan yok.

Futbolu yönetenlerin tek dünyaları Spor Toto Süper Lig. Geride kalan ligler umurlarında bile değil. En son TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye , “Siz sadece Süper Lig’e başkanlık yapmaya geliyorsunuz” dedim. O da, “Hayır, hepinizle ilgileneceğim” diye konuştu. Fakat başkan olduğu kongrede 2 ve 3. Lig takımları olarak gelirlerimizin artırılması için önerge verdik daha başlamadan reddedildi. TFF’nin alt ligler için bir çabası yok. Makası kapatacağız, giderleri kısacağız. Bu sene giderleri yüzde elli kıssak ta geçen sezon harcadığımız parayı vermiş olacağız” diye konuştu.

OYUNCU KAYNAĞI BURASI

Süper lig ve 1. Lig takımlarının oyuncu kaynadığının 2. Lig  olduğunu dile getiren başkan Celil Hekimoğlu, “Süper lig ve 1. Lig’i oyuncu bazında besleyen atar damar bizleriz. Yani oyuncu kaynağı burası. Ben nasıl 3. Lig Bal ekiplerinden oyuncu kendime bakıyorsam,  Süper lig 1. Lig ekipleri de aynı yolu izliyor. Şuan 4 oyuncuma Süper Lig’den talip var ama para veremiyorlar.  Benim oyuncuma 1 milyon TL teklif ediyorlar. Çünkü orada da para yok. Onlarda perişan. Süper ligin alt yapı kaynağı biziz ama destek sıfır” diye konuştu.

SPOR YASASI DOĞRU AMA..! 

Giderlerin artmasının bir çok kulübü ciddi boyutta sıkıntıya sokacağını söyleyen Hekimoğlu, “Gidişat iyi değil. İddia ediyorum ki önümüzdeki süreçte bir çok kulüp ya yasaklı hale gelecek, yada batacak. Veya çok ciddi borçlanacak. Yeni yürürlüğe giren spor yasası, Belediyelerin kulüplere destek olmayacağı yazıyor. Bu yasanın çıkmasına ön ayak olan kim Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı. Peki Kocaelispor’a en büyük desteği kim veriyor Belediye. Yasa doğru ama uygulanması konusunda gerekli adımları atmak gerek.  Yasayı denetlemek lazım. Bizde  denetim mekanizması yok. Ben bir lira borçlanmamak için her şeyi  ince ince hesaplıyorum. Bu yasa bir anlamda kulüplerin hovardaca harcamasının da önüne geçecek” diye konuştu.

İSTANBULSPOR İYİ BİR ÖRNEKTİR! 

1461 Trabzon’un bu sezon çok farklı bir planla yola çıkacağını dile getiren başkan Celil Hekimoğlu, “1-2 sene beraber oynama alışkanlığının gelişmesi için bir kadro bütünlüğünün temelini atmayı hayal ediyoruz. Tabii ki 1. Lig gibi kalıcı hedefimiz var. Sadece bu hedefimizi erteledik. Bakarsınız iyi bir takım kurarız. Daha genç daha az maliyetle başarabiliriz. Bugün İstanbulspor 2. Lig bütçesiyle Süper Lig’e çıktı. İstanbulspor’un şampiyonluğu bir başarı hikayesidir. Bu sezon işi çok sıkı tutarak  adımlarımız atacağız. Bakalım bizde yeni bir başarı hikayesi yazabileceğimiz hep birlikte yaşayıp göreceğiz” diye konuştu.  

BİRİMİZ HEPİMİZ HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN 

Yönetim olarak iyi bir ekip ruhu ile hareket ettiklerini söyleyen başkan Celil Hekimoğlu, “Bizde her iş şeffaf. Benim  bugün bir oyuncuma biri talip olduysa onu bütün yöneticilerim basına çıkmadan bilecek. Bu koordineyi içimizde iyi sağlıyoruz. Uyumlu ve takımı başarıya taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Benim en büyük avantajım böyle bir yönetime sahip olmam. Aynı yola baş koyup başarı için aynı havayı soluyan bir ekip anlayışı size çok şey kazandırır. Kupadan da önemli olan dostluğu ve kardeşlik bağını” diye konuştu.

REZERV LİG BİZİ PERİŞAN ETTİ

Hekimoğlu, “Ben her sene Trabzonspor’dan 4-5 oyuncu alıyordum. O kapı ne yazık ki bizim için kapandı” diye konuştu

Rezerv Lig’in doğru bir hamle olmadığını söyleyen başkan Celil Hekimoğlu, “Özellikle bu ligin oluşmasında Trabzonspor’un rolü büyüktü. Çok ısrarcı oldular. Ama bir gerçek var ki bizim gibi genç oyuncuların gelişimine ön ayak olan kulüpleri  Rezerv lig perişan etti. Bu lig kurulması kaynaklarımızın tükenmesine vesile oldu. Ben her sene Trabzonspor’dan 4-5 oyuncu alıyordum. O kapı ne yazık ki bizim için kapandı. Tabii ki bu durum Trabzonspor’un işine yarayacaksa saygı duyacağız. Bana göre Rezerv Lig oyuncuların gelişimini sağlayacak bir platform değil. Bizde oyuncu daha çok gelişirdi. Örnek verecek olursak Hakan Yeşil. 1461 Trabzon FK’da harika bir sezon geçirdi hem Ümit Milli takıma gidiyor hem de Trabzonspor ile Slovenya kampında” dedi.

KEREM’İN YILI OLACAK

“Her iyi oyuncu oynar. Oynayamayan futbolcu kabahati kendinde arayacak” diyen Başkan Celil Hekimoğlu, “İddia ediyorum yeni dönemde parlayacak oyunculardan biri  Kerem Baykuş olacak. Yeniden bu oyuncunun Trabzonspor ile yollarının kesişeceğine inanıyorum. Bunun için oyuncu da istekli ve arzulu. Bizde kulüp olarak onun bu gelişimine katkı sunmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.  Tunahan’da önümüzdeki dönem Süper Lig’de kendine yer bulacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ŞAMPİYONLUĞUN EN BÜYÜK ADAYIDIR

Trabzonspor’un yeni dönemde de şampiyonluğun en güçlü adayı olacağını söyleyen başkan Celil Hekimoğlu, “Bir kere oturmuş bir takımı ve sistemi  var. Yapılan transferleri de göz önünde bulundurursak iyi bir takımın temeli atılmış. Zaten 3 büyük olarak lanse edilen takımlarında çok ahım şanlı bir çalışması yok. Zaten yeniden yapılanma içerisine giren takımlar her zaman hazır ekip karşısında dezavantaj konumundadır. O nedenle Trabzonspor şampiyonluğun en büyük adayıdır” diye konuştu.

“MEHMET AK BİR ŞANSI DAHA HAK EDİYOR” DİYEN HEKİMOĞLU:

EGOLU İNSANLA ASLA ÇALIŞMAM

Hekimoğlu, “Egosu tavan yapmış hocalarla çok sıkıntı yaşadık. Mehmet Ak böyle bir moda girmeyen, hedefleri olan biri. Dolayısıyla onunla bu yolda ilerleyecek olmak güzel” dedi

1461 Trabzon FK teknik direktörü Mehmet Ak’ın bu sezonki hedeflerine  en uygun isim olduğunu söyleyen başkan Celil Hekimoğlu, “Mehmet Ak  gençleri  oynatmayı seven bir hoca. Ona da uygun bir takım bu. Şampiyonluk için tecrübeli oyunculardan kurulu bir takım oluşturmak istesek hoca konusunda belki farklı bir isime yönelebilirdik. O nedenle Mehmet hocanın da böyle bir takımı çalıştırmaya ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Hekimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten Mehmet hocadan oyuncularımızda çok memnun.  Çok iyi antrenman planlaması yapıyor. Kendisinin özel ilgi alanı antrenman bilimleri. Oyuncularımız Mehmet Ak’ın idmanından gayet memnun olduklarını hep dile getiriyorlar. Kendisi de Trabzon’un çocuğu genç dinamik, istekli ve  hedeflerdi var. Ben aslında şundan yoruldum. Daha önce çok tecrübeli hocalarla çalıştım.  Bildik insanlar ama bir çoğunun egoları var. Egolu oluşlarından dolayı sıkıntı yaşadık. Alt liglerde ego yapıyorlar. Bende egoyu kaldırmam zaten. Bu hocamız o seviyeye daha gelmedi, o yüzden rahatız. “

ALT YAPIYI ÇOK ÖNEMSİYORUM

Alt yapıyı büyütmek istediklerini söyleyen başkan Celil Hekimoğlu, “1461 Trabzon FK’nın alt yapı sorumluluğuna Ahmet Özen’i getirdik. Kendisi tecrübesiyle birikimiyle Türk ve Trabzon futboluna yeni yetenekler kazandırmak için yoğun mesai harcıyor. Eski Trabzonsporlu oyuncu Mehmet Köroğlu’da bu işin başında. Kendisinin de aramıza katılmasıyla alt yapıyı iyi bir şekilde toparladık.  Ayrıca Spor okulumuzda faaliyette. Çok büyük ilgi görüyor. Bu durum bizi de mutlu ediyor.

 Şu bir gerçek ki ne olursa olsun alt yapıdan A takıma oyuncu getirmeliyiz. Yoksa bu sürdürülebilir bir iş değil. Bunun yanında alt yapımızda scout ekibi oluşturarak geniş bir yelpazede yetenek taraması yapıyoruz. Sadece kendi oyuncularımıza bağımlı değiliz. Yetenek nerede varsa onu elmas gibi parlaması için harekete geçmiş durumdayız. Alt yapıda ciddi maliyet olsa da kurtuluş reçetesinin orası olduğu gerçeğinin de farkındayız. O nedenle alt yapıyı çok önemsiyorum” diye konuştu.

TRABZON AMATÖRÜ ZOR DURUMDA

Trabzon Amatör takımlarının zor durumda olduğuna vurgu yapan başkan Celil Hekimoğlu, “Ben futbolcu tarlası olarak nitelendirdiğim Akçaabat’ta sahanın olmaması ne kadar acı bir durum. Trabzon’da saha sorunu var. Semt sahalarının da olması gerekiyor. Bu çocuklar nerede çalışacak. Futbolun merkezi Trabzon diyoruz kulüplerin antrenörünün ve sporcusunun giderini karşılayacak durumu yok. Trabzon amatörü zor durumda ve bu maliyetlerle sağlam yol alınabileceğine çokta ihtimal vermiyorum. BAL takımı benden malzeme talep ediyorsa gelinen noktayı birde siz düşünün. Açık söylemek gerekirse futbolda İstanbul öne geçmeye başladı. Biz oradan oyuncu bakar hale ne yazık ki geldik. Kulüp olarak 1461 Trabzon FK’ya çok ciddi kaynak aktarıyoruz. Bölgede böyle kimse yok” dedi.

TRABZONSPOR’A BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Trabzon’da futboldan sonra basketbola çok büyük ilginin olduğuna dikkat çeken başkan Celil Hekimoğlu, “Baştan belirtmeliyim ki Trabzonspor kesinlikle basketbol şubesini yeniden hayata geçirmeli. Çünkü Trabzon’da basketbola olan ilgi alaka geçmiş yıllara dönüp baktığınızda nasıl olduğunu herkes iyi bilir. Basketbol şubesinin bugün 15 milyon tl maliyeti var. Trabzonspor’un bu bütçeyi ortaya koyması bir transfer parasına bakar. Biz elimizi uzattığımızda sonra kasa bize kalıyor. Çünkü bizde verilen paralar karşılıksız gidiyor.  O nedenle Trabzonspor ciddi bir şekilde bu işin üzerine eğilmeli. Futbolun yanına basketbol şubesini açmalı” dedi.

Editör: Haber Merkezi