Ülkemizde devamlı bilimsel çalışmaların gerekliliğinden bahsedilmesine rağmen, bu konuda çok az bir çalışma gözlenmektedir. Dünya devletlerine baktığınızda, sporun her branşı bilim içinde yer aldığını görürsünüz.

Maalesef ülkemizde şöyle bir mantalite hakim, bilim adamlarının her söylediklerini moda mad tekrarlamak olan bir zihniyet mevcuttur. Oysa ki, bilimsel çalışma “sonuç ile sebep arasındaki ilişkiyi belli bir yönteme göre araştırmaktadır.”

Türk sporuna baktığımızda teknik kondisyon standartları hala ne ile ilgili olduğu belli değildir. Bizim branşımızda yani boksta ve diğer branşların psikolojik özelliklerini araştıran yok denecek kadar az olup, bunları da anlayacak eğitime sahip kişilerin olmamasıdır. Bunlar; yani pedagoji, psikoloji, fizyolojiyi iyi bilen kaç kişi bulabilirsiniz bu branşlarda.

Örneğin; yıllardır amatör ve profesyonel ferdi ya da kolektif sporlarda belli bir ekol etrafında bir çalışma yoktur.

Bendeniz antrenör yetiştirme kurslarında ve antrenör seminerlerinde boks branşında, Türkiye genelinde bir sistem etrafında illerin çalışma yapabilmeleri için bir hayli yol almıştık. Ne yazık ki gözlemlediğim kadarıyla yine eski sistemsizliğe maalesef dönüşürmüştür. Bunun birçok sebebi var en önemlisi illerdeki çalışmaların kontrolsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. Sayın spor bakanlığı bir yerde duyuru; Türkiye'nin genelinde antrenörlük yapan gençleri antrenör kademelerine göre periyodik aralıklarla kurslar yada seminerler vererek tek ekol etrafında çalışmalar yapılarak Türk boksunu dünya boksu ile yarışabilir duruma getirmektir.

İllerdeki spor eğitimi verilirken bakıyorsunuz hiç bir bilimsel veriye dayanılmada, sporcu araştırması yapılmadan tesadüfen gelen gençler arasında kendiliğinden kendini gösteren gençler devamlı sporun içinde kalmaktadırlar. Oysa bilimsel verilere dayanılarak branşa göre kabiliyeti olan gençleri araştırıp spora kazandırmaktır.

Ülkemizde maalesef antrenmanlar herhangi bir bilimsel veriye dayanılarak yapılmadığı gibi, yukarıda belirttiğim gibi teknik taktik kondisyon standartları halen belli değildir.

Sporun psikolojik, pedagojik, fizyolojik ve sosyolojik özelliklerini araştıran maalesef tek bir çalışma ya da araştırmaya rastlayamazsınız. Olsa bile onları uygulayacak bilgi ve bilimsel verilere dayanılarak çalışma yapabilecek antrenör maalesef, maalesef yoktur.