Sporların doğası gereği sakatlanma ve yaralanma genel ifade ile açık olan dallarında tedaviye erken başlayabilmek, iyileşme süresini harcanacak enerjiyi ve istenmeyen komplikasyonların ortaya çıkma riski azaltılır ve sporcunun spora erken dönüşü sağlanır.

Sakatlanma ihtimaline karşı sporcu ile direk ilişkisi olan kimselerin ilk ve acil yardım bilgileri açısından aydınlatılması bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Öncelikle kapalı salonlarda ve tabii bütün spor branşlarında da doktorlar ya da sağlık personelinin, teknik direktörlerin, hakemlerin, hatta sporculara da kurumsal ve uygulamalı çalışmalarda ilk yardım konusunda kesinlikle bilgilendirmeli.

Bu çalışmalarla kazanılacak bilgilerin, periyodik aralıklarla yapılacak kurslar ve seminerlerle tazelenmesi, burada teknik direktörlerinde eğitimi önemine binaen çok önem arz etmektedir.

Bu bilgiler sakat ya da yaralanan sporcuyu hastane şartlarına en kısa zamanda  intikal edebilmek için yeterli süreyi kazanacak, sporcunun hayatını normal olarak sürdürebilmesini sağlayacaktır.

Bunlar; soluk yonun açılması, solunum ve dolaşım desteğinin yapılması atel düzeyinde olmalıdır. Maalesef maçlarda travmalar meydana gelir gelmez, müsabaka hakemi doktor ve sağlıkçıların çağırmadıkça sporcuya müdahale yapmaya yetkili değildir.

Bunun için hakemlerde ilk yardım yönünden bayağı donanımlı olmalıdır. Çünkü o anki durumun ön değerlendirmesini hakem yapmak zorundadır. Sporcuların sağlığı açısından, burada teknik direktörlerin yanında hakemlerinde spor sakatlıları konusunda bilinçlendirilmesi gereği ortaya çıkmaktadır.

İlk yardım sporcunun hayatını kurtaracağı gibi ömür boyu sakat kalmaması için çok önemlidir.

Uzun deneyimler sonucu ortaya çıkan bir takım uygulamalar, doktorlar tarafından sürdürülecek olan tedavinin başlangıç adımı olarak düşünülen bir yaklaşım şeklidir.

Sporcuların sakatlandığının sonucunda, sakatlık derecesine göre, doktorların sporcuların yarışmalara katılıp katılmamasının konusunda karar vermek durumundadırlar.

Örneğin; yakın temas sporlarının özelliğine göre işlevsel anatomi ve hareket analizi sakatlanma mekanikliğini açıklar. Buna göre tedavinin erken başlamasının yanında vücuttaki arazların artmasının engellenmesi de hayati bir konudur.

Bunun için ilk yardım sade sporda değil herkes tarafından bilinmesi olmazsa olmazlardandır.

***

İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet kederli ailelerine ve milletimize baş sağlığı dilerim. Allah(C.C.) inşallah böyle bir felaket göstermez bizlere.