Yorgunluk problemi, eskiden beri spor tıbbının ana davasını teşkil eder. Yorgunluğu pozitif etkileyecek, yalnız gücün artırılması demek değildir.

Ayrıca bedeni için yorgunluk devresinde, organ zorlamalarını önleyerek insanın, yaşama ve güç kapasitesinin yükseltilmesi ile mümkündür.

Burada söz konusu olan yorgunluk, sadece basit bir problem olmayıp, bilhassa sporcularda psikolojik faktörlere fazlasıyla tabiidir. Fizyolojik gücün azalması demek olan yorgunluk, uzun süreli eforlarda organizmanın enerji depolarının ileri derecede tüketilmesi sonucu meydana gelen bitkinliktir.

Aynı şekilde uzun süreli aşırı eforlar sonucu görülen ve sür antrenmanın tipik arazi olan kronik yorgunlukta, burada söz konusu edilen aşırı yorgunluktan ayrılmamalıdır. Bu sebepten, uzun süreli bir çalışmada aşağıdaki devreler göz önüne alınmalıdır.

Solunum ve dolaşım sisteminin, lüzumlu zorlanmaya kendilerini uydurdukları kısa adaptasyon devresi “steady strole” yani sarf edilen eforun kuvvetine göre değişik süreler içinde, bir seviyede devam ettirilebilen devre ve buna, tabiri caizse, ayak uyduran metabolizma denir.

Bedeni güçle az ya da çok sübjektif fenalaşma hissi ile birlikte görülen kriz veya “ölü” iki noktanın aldatılmasından son bir nevi ikinci steady strole olarak tekrar muntazam bir güç meydana gelir.

Güçteki gerileme, sayısız bedeni ve psişiklerde bağlı yorgunluktaki ve nihayet aşırı enerji tüketiminin sonucu olarak bazen hayatı tehdit edebilen bitkin devresi meydana geldiğinin tecrübelerimizden bilmekteyiz.

Sonuç olarak; güç azalmasına götüren yorgunluğun klinik oranları çok değişiktir. Kaslarda, kas kuvvetinin azalması ve dinlenme süresinin azalması yanı sıra, uyarabilmeleri, kas tonusu ve elastikiyetleri azalır ki; bu da kasların arızalanabilme tehlikesinin artması yönünden ayrıca çok önem taşır.

Bütün bunlar, plansız programsız, bilgisiz yapılan yüklenmelerin sonucudur. Sporda antrenman planlamasında, bilim ön plana alınmalıdır.

***

Not: Bitlis'te şehit olan askerlerimize Allah'tan gani gani rahmet, kederli ailelerine ve Türk Milleti'ne başsağlığı dilerim. Selam olsun onlara!

Temizlik, maske ve mesafe ye sağlığımız için lütfen dikkat edelim.