Sivil toplum kuruluşları bir ilin yaşam lokomotifleri ve yol göstericileridir.Yerel yöneticiler, kendi bünyelerinde oluşturdukları hizmet akışına, uygulamanın hangi aşaması olursa olsun bilgi paylaşımına dahil etmek mecburiyetinde oldukları STK lardır. Kalkınmanın odakları arasında olması gereken de budur.

Batıda, STK lar her etkili yerde bulunduğu gerçeğiyle, kalkınma odağında daima söz sahibidirler.

Trabzon'un bu etkileşimde yeterli olduğu düşünceye biraz uzak olsa dahi, hissi olaya bakmayan yöneticiler, siyasi ortamını birkenara bırakarak bu birlikteliğe katkı sunmaktadırlar.

Trabzon'un geçmişte var olan yüksek potansiyelini herdaim en yukarılara çıkarma özveri ve gayreti tartışmasız olan,en büyük STK örgütü, topluluğu hiç kuşkusuz Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Bu nezih oda kuruluş tarihî olan, 1884 yılından bugüne kadar Trabzon'un bölgede büyük potansiyelini daima en üst seviyede hizmetleri ile takdir etmiştir. Bugün bu müstesna kuruluşun başında, başarılı bir başkan, iyi bir işadamı bulunmaktadır. Trabzon'u ülkemizde ve ve dünyanın her yerinde en iyi tahlil etmesiyle, hizmete bütünlük getiren Mustafa Suat Hacısalihoğlu, gerçekleştirmeye çalıştığı büyük projeler ile ARGE hizmetleri daima takdir edilmektedir. Potansiyeli büyük TTSO'nun güzel hizmetlerde, aynı lokomotifte bulunan yönetim kurulu ile Meclis Başkanı bu onurlu halkada başarılara herdaim imza atmaktadırlar.

Trabzon'un müstesna kuruluşu bugün maalesef büyük hizmet ortamına sahip olmasına rağmen bulunduğu yer, yani hizmetini sürdürdüğü bina,bu büyük kuruluşa yer ve alan olarak uygun değildir.

TTSO'ya tahsis edilmesi gereken yer, bulunduğu yerin hemen karşısında, itfaiye alanı ile çevre istikamette, sosyal donatıları ile büyük biryerin tahsisi yapılması gerekmektedir. Hiçbir ücret talep etmeden, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce büyük bir alanın TTSO'ya yeniden inşa olarak tahsis edilmesi gerekmektedir veya Ticaret ve Sanayi Odası’nca uygun görülen başka biryer.

Trabzon'un yüzakı konumunda bulunan STK'lar, aynı zamanda bu ilin uluslararası ayna konumunda bulunduğu gerçeğiyle, iktidarın ve muhalefetin de bir anlamda yol göstericileridirler.