İyi hafta sonları değerli okurlar… Cumartesi akşamı ne yapsak, yarın da sokağa çıkma yasağı var ne izlesek dediğinizi duydum. Ben de oturdum hafta içi sizlere tavsiye etmek için birkaç sinema filmi ve dizi izledim.

İLK FİLM QUENTİN TARANTİNO’DAN
Yeni çıkanları, eskiden var olanları hiç ayırt etmedim sizlere bir değerlendirme yaptım. İlk “Şükrü ile Cumartesi Günü” sayfasını hazırlarken de favori yönetmenim olan Quentin Tarantino’dan başlamak istedim. Bu adamın filmlerinde çok kan akıyor, şiddeti çok ama çok fazla övüyor diyenler var. İlk bakışta gerçekten böyle görülüyor olabilir ama inanın mizah yapıyor. Adamın mizah anlayışı böyle vesselam. Gerçi kendisi de bir röportajında bundan bahsetmişti. Neyse ilk filmi Quentin Tarantino ağabeyimden söyleyerek sizlere güzel bir hafta sonları keyfi yaşatmak istiyorum.

SOYSUZLAR ÇETESİ
Tüm dijital sinema platformlarından bulabileceğiniz bir film Soysuzlar Çetesi. Alman kuşatması altındaki Fransa zor günler içerisindedir. Hitler Almanya’sı Paris’e kadar gelmiş neredeyse Fransa halkını bitirmiş durumdadır. Hitlerin bu katliamında nasibini alanlardan bir tanesi de Shosanna’dır ve ailesinin tüm fertlerini kaybetmiştir. Ailesinden tek geri kendisi kalınca Paris’e yerleşir ve bir sinema salonu işletmeye başlar ve bir gün Hitler sinemasını ziyarete gelir.  Benden buraya kadar babalar artık izlemek size düşer. Kara Mizah bu olsa gerek. Sahnelerdeki mesajları iyi analiz ederek izlerseniz birçok yerde güleceksiniz, tabi bir de ürpereceksiniz. Tarantino'nun yazıp yönettiği, başrollerini ise Brad Pitt ve Diane Kruger'ın paylaştığı film sekiz dalda Oscar'a aday da gösterildi üstelik. Eleştirmenlerden tam not aldı. (Şöyle de bir gerçek var yerden yere vuranlar da yok değil) IMDB puanı 8.3 yani muhteşeme yakın.

CHRİSTOPH WALTZ
Bakın özellikle bu filmde takip etmeniz gereken Christoph Waltz olsun. Kötü bir alman subayını oynasa da kendisini o kadar güzel kaptırmış ki role izlerken gözlerinizi alamıyorsunuz. Bir de tabi mermerden büyükçe piposu beni bitirdi.

BABALARA YEMEK TARİFİ 
“Şükdanls” hamburgeri…

Ne oldu! Benden yemek tarifi duymak sizleri biraz korkuttu ya da üzdü mü? Yok öyle! Artık her cumartesi akşamı ya da pazar sabah kahvaltısı biz erkeklerde. Şimdi sizlere “Şükdanls” hamburgeri nasıl yapılırın tarifini veriyorum.

İşten çıktın, eve giderken hemen yakındaki kasaba gidiyoruz, bir kilo kıyma alıyoruz. Hemencecik mahalle bakkalımıza uğruyoruz, tuz, karabiber, hardal, galeta unu, üzüm pekmezi, domates, marul, soğan alıyoruz. Bak “Şükdanls Hamburgeri” büyük marketlerden alınan ürünlerle yapılmaz. Özellikle ve özellikle sadece semt bakkallarından alacaksınız. (Siyah yazdım ki anlayın diye.) Malzemeleri aldık eve gittik. İlk iş “Hayatım ben geldim sen otur bu akşam yemek benden çocukları da topla.” diyoruz. Onları oturma odasına gönderiyoruz ve sonrasında mutfağa geçiyoruz ve başlıyoruz. Hamburger köftesi için; kıyma, galeta unu, rendelenip suyu sıkılmış soğan, ezilmiş sarımsak, hardal, ketçap, pekmez, sirke, karabiber ve tuzu bir kapta güzelce karıştırarak yoğurun. Köfte hamurunu 10 veya 11 parçaya ayırarak yuvarlak köfte yapın, üzerine bastırarak hafif inceltin. Köftelerin büyüklüğü yapmış olduğunuz hamburger ekmeklerinden birer parmak büyük olsunlar ki piştiğinde ekmekle aynı ebatta olsun. Hazırladığınız köftelerin arasına yapışmaması için streç film koyarak buzdolabında en az yarım saat dinlendirin. Tavayı ya da ızgarayı çok az yağlayarak köfteleri önlü arkalı güzelce kızartın.
Daha önceden almış olduğunuz hamburger ekmeğinin arasına domates, marul, soğanı koyduk mu tamam. Şimdi dediğim filmi izlemeye koyulun ailecek hadi bakalım babalar. (Sayıya göre göz kararı artırın işte malzemeyi benden de tam tarif mi bekliyorsunuz.)

700 gram dana döş tek çekilmiş kıyma
4 yemek kaşığı galeta unu
1 adet rendelenip suyu sıkılmış soğan
1 diş ezilmiş sarımsak
1,5 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı ketçap
1 tatlı kaşığı pekmez
1 yemek kaşığı sirke
1 silme tatlı kaşığı karabiber
Tuz (damak tadına göre)

SAHNELER AÇILIYOR
Bu virüs falan inanın çok yormuştu bizi, ev hapsi falan söylenirken sonuna geldik. İlk sürprizi Devlet Tiyatrosu gerçekleştirdi. Sahnelere çıkıyoruz diyen Trabzon Devlet Tiyatrosu 1 Temmuz Perşembe günü açık havada perdelerini açacak festivalde. Türkiye'den 5, yurt dışından bir olmak üzere 6 oyun sahnelenecek. Oh be deme zamanı geldi dostlar sonunda. Uzun yıllardır sahnelere çıkan bir arkadaşınız olarak bu habere inanın çok sevindim. 1 Temmuz ile 17 Temmuz arasında oyunlar devam edecek. 

İlk oyun
Festivalin açılışı, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Bizim Yunus” oyunuyla, 1 Temmuz saat 20.30'da Haluk Ongan Sahnesi’nin bahçesine kurulan açık hava sahnesinde yapılacak.

Bu yıl Ankara Devlet Tiyatrosu “Bizim Yunus” 

Özbekistan “Cemile”

Konya Devlet Tiyatrosu “Kasetçi”

İstanbul Devlet Tiyatrosu “80 Günde Devr-i Alem” 

Trabzon Devlet Tiyatrosu çocuk oyunu “Oz Büyücüsü” 

Bursa Devlet Tiyatrosu “Akide Şekeri”

Özbekistan'dan Berdakh Karakalpak Devlet Akademik Müzikal Tiyatrosunca sahnelenecek, Cengiz Aytmatov'un yazdığı ve Markhabay Usenov'un yönettiği “Cemile” adlı oyun, 4 ve 5 Temmuz'da Açıkhava Sahnesinde 20.30'da izlenebilecek.

Şimdi bize düşen ne babalar bak burayı iyi dinleyin. Yaz geldi akşamları alıyoruz eşlerimizi doğru festivale doya doya tadını çıkara çıkara izliyoruz. Önümüzdeki haftanın yapılacaklarını da verdim size. 

KİTAPLIK
FİKRİN İNTİHARI

“Yaşamak, ölmüş olmaktan daha büyük bir çılgınlık daha yüce bir delilikti. Delirmenin dahi kafanın içine hapsolduğu ve zihinlerin özgürleşmemek için direndiği bu çağda, ‘yaşamı yüceltmek’, gürültüyü sessizliğe boğmak gibi garip bir hadiseydi.”

“Ancak bir oda yüreğinin kaldırabileceği bir olaydır, ölüm.”

Basım Dili: Türkçe, Basım Yeri: Türkiye – İstanbul, Sayfa Sayısı: 94, En / Boy: 13,50 / 21,00 cm, Kağıt Cinsi: 2. Hamur, Basım Tarihi: Haziran 2021

İŞTE BENİM HİKAYEM 
Sevgili okuyucular bu kitabı elinize aldığın ızda yaşadıklarınızı, yaşa mak istediklerinizi ve yaşayacakla rınızı dü şünme nizi istiyorum. Bil iyorum bazılarınız zengin olmadığınız için üzülüyorsunuz, oysaki sizin yerinizde olmak isteyen milyonlarca insan var, bu yüzden hayatınıza şükretmelisiniz.

Basım Dili: Türkçe, Ba sım Yeri: Türk iye –İstanbu l, Say fa Sayı sı: 90 , En / Boy: 13,50 / 19,50 cm, Kağıt Cinsi: 2. Hamur, Basım Tarihi: Haziran 2 021

BİR YAZ AKŞAMINDA
İşlemedikleri bir suçtan dolayı beklemedikleri anda hüküm alıp tutuklanacaklarını öğrenen üç üniversiteli genç, telaş ve kaygıyla şehirden uzaklaşıp kırsal bir bölgeye sığınırlar.

Basım Dili: Türkçe, Basım Yeri: Türkiye–İstanbul, Sayfa Sayısı: 220, En / Boy: 13,50 / 19,50 cm, Kağıt Cinsi: 2. Hamur, Basım Tarihi: Haziran 2021

Dağıtımcı Emek Kitap’a şahsımı her yeni çıkan kitaplar ile alakalı bilgilendirdiği için teşekkür ederim.

KİM BU TRABZONLU?
Bu hafta “Kim Bu Trabzonlu?” bölümüzün misafiri usta oyuncu Erol Günaydın… 06.04.1933 tarihinde Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğan Usta herkesin bildiği gibi sinema ve tiyatro sanatçısıdır. 

Tiyatroya İstanbul Galatasaray Lisesi bünyesinde başlayan Günaydın, 1955'te Haldun Dormen Cep Tiyatrosu’nda “Papaz Kaçtı” adlı oyun ile profesyonel aktörlük hayatına geçiş yaptı. 1960'da ilk sinema filminde oynayan Erol Günaydın, elli yıllık bir süre içinde çok sayıda filmin ve tiyatro oyununun yanı sıra TRT'de yayınlanan Çiçek Taksi adlı dizide de rol aldı. Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah gösterileri, Ayı Yogi seslendirmesi ve canlandırdığı diğer pek çok karakter günümüzün en tanınan ve kıdemli aktörlerinden biri haline gelmesini sağlamıştır ki bizim büyük ustalarımızdandır. 

Gazeteci-yazar Emine Algan tarafından birkaç aylık bir süre içinde kendisiyle gerçekleştirilmiş bir nehir-söyleşi 2007 yılında “İki Kalas Bir Heves” başlığı altında kitaplaştırılmıştır ve böylelikle ustayı anlatan ilk kitap olmuştur. Erol Günaydın 15 Ekim 2012 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Unutmadan şunu da belirtmek isterim, Akçaabat Belediyesi her yıl “Erol Günaydın Tiyatro Festivali” düzenlemekte. Büyük ustaya saygıyla.

YAPSAK YAPSAK BUGÜN NE YAPSAK…
Sabah kalktınız gazetemiz elinizde hemen bir kahve patlatın sabah çok iyi gider. 

Ortahisar’da kadınların açmış olduğu çok güzel bir sergi var. Bugün bir uğrayın derim son gün.
BluTV’de Yeşilçam isimli bir dizi var. Gün içerisinde bir bakın derim.

Akşama doğru Boztepe’ye çıkın. Oh mis gibi bir hava alın, çay için, kuşlara selam söyleyin.