Bir tutam kamera, bir tutam ışık, azıcık boom, birazcık makyaj karıştırıyoruz (kurgu yani) hop oldu sana sinema…

Sizin için izlediklerimde bu hafta…

JERICHOW

Hayatın güvenli patikalarından sapmış üç insan, yazgının oyunu olan bir karşılaşma sonucu kendilerini birbirlerinin yaşamında bulurlar. Genç ve güçlü Thomas yüz kızartıcı bir suçtan dolayı Alman ordusundan ihraç edilmiştir. Dost canlısı Türk işadamı Ali, zor zamanlar geçirmiştir ve onu ilgilendiren tek şey sahibi olduğu büfeler zincirinde çalışanların onu dolandırmalarını engellemektir. Karanlık bir geçmişe sahip çekici bir kadın olan Laura ise Ali’yle yaptığı evliliğin çatısı altına sığınmıştır. Thomas, Ali ve Laura birbirlerine karşı ihtiyatı elden bırakmazlar ve her biri sırlarını kendine saklar. Grubun her bir üyesi sevgiye açtır fakat kimse güvenlik arzusundan da vazgeçmemektedir. Hür olduklarını düşünmektedirler ve arzuladıkları şeyler ancak ihanet yoluyla elde edilebilir.

***

BEKLEME ODASI

Dostoyevski’nin efsanevi yapıtı Suç ve Ceza’yı beyaz perdeye uyarlamaya çalışan bir yönetmendir Ahmet. Özel hayatında ve iş yaşantısında gelişen hiçbir şeye tam anlamıyla ilgi duyamaz. Uzun süredir başroldeki Roskolnikof’u canlandırabilecek birini aramaktadır, ancak tam anlamıyla içine sinen biri olmamıştır. Yok pahasına karısını kaybetmeyi göze alır, bu esnada biraz da olsa heyecan duyabildiği tek şey evine giren hırsızdır. Evet, artık başrolü vereceği kişiyi kafasında netleştirmiştir; ancak bu hırsızı bir daha nerede bulabilecektir? Yönetmen Zeki Demirkubuz’un Dostoyevski’ye ithaf ettiği, “Karanlık Üstüne Öyküler” üçlemesinin son filmi olan Bekleme Odası, diğer filmlerinde hüküm süren kasvetli ve karanlık atmosferi sürdürmeye devam ediyor.

***

GENÇ KARL MARX

Karl Marx, Friedrich Engels ve Jenny Marx'ın Paris, Brüksel ve Londra arasındaki ilk yıllarını konu edinir. Marx’ın 1844’te, 26 yaşındayken Paris’e sürgüne gitmesiyle başlayan film daha sonra yakın dostu ve çalışma arkadaşı olacak Friedrich Engels’le tanışması ve birlikte komünizmin ve işçi hareketinin temellerini atışlarını da anlatıyor. Raoul Peck'in yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerinde August Diehl, Stefan Konarske ve Vicky Krieps yer alıyor.

***

BOZKIR

Abdullah ile Çolak Ziya, Konya’nın Bozkır ilçesinde yaşayan iki arkadaştır. Geçimlerini silah satarak kazanan Abdullah ve Çolak Ziya, her ne kadar birbirlerinden farklı karakterlere sahip olsalar da, yıllardır birlikte hayat mücadelesi vermişlerdir. Abdullah, sözlüsü Emine ile evlenmek için çabalarken, Çolak Ziya ise günü kurtarmaya çalışarak yaşar. Hayatta her şeyden önce mertlik, namus ve şerefe önem veren Abdullah ve Çolak Ziya, bir gün asker arkadaşları Testici Bekir’in evine ziyarete gittiklerinde, kendilerini tahmin edemeyecekleri bir durumun içerisinde bulurlar. Testici Bekir evde yoktur ve onlarla arkadaşlarının eşi Süheyla ilgilenmektedir. Bu durumu fırsat bilen Çolak Ziya, genç kadını yalnız bulduğu bir esnada, ona tacizde bulunur. Abdullah’ın gelmesi ile kaçmaya başlayan Çolak Ziya, Bozkır’ın ıssız tepesine geldiğinde, Abdullah’ın tek kurşunu ile ölür. Büyük bir pişmanlık ve öfke içerisinde olan Abdullah, adalete teslim olmaya karar verir. Ancak hapishanede yaşadığı zorluklar, Abdullah’ın hayatını alt üst eder. Abdullah, sözlüsü Emine’ye kavuşma umuduyla, suçunu inkar etmeye karar verir. Bozkır kabadayısı olan Erol Kara’nın da suçu üstlenmesi ile serbest kalan Abdullah için, asıl hesaplaşma şimdi başlayacaktır.

***

İÇ GÜVENLİK

Suç dosyası kabarık bir çift, 15 yaşındaki kızları Jeanne’yle birlikte sürekli bir kaçış halinde yaşar. Ellerindeki parayı çaldırınca, Portekiz’den Almanya’ya dönmek zorunda kalırlar. Jeanne’nin ergenlik çalkantıları, ailenin yaşadığı bu krizle daha da şiddetlenir.

***

MODERN ZAMANLAR

Modern Zamanlar, 1929 yılında tüm dünyada baş gösteren global ekonomik krizi döneminin atmosferini tüm çıplaklığıyla yansıtan bir Charlie Chaplin filmi. Film, döneminin sosyal ve ekonomik konumu üzerine gerçekçi yorumlar getirir. Bir fabrikada sıkı bir mesaiyle çalışan Şarlo’nun, bu tempoya ayak uyduramaması, beraberinde türlü yanlış anlaşılmalarla akıl sağlının yerinde olmadığına karar verilip hastaneye yatırılması gibi trajideleri konu alır. Hastaneden çıkan Şarlo, bu kez amaçsızca elinde salladığı kırmızı bayrak yüzünden komünist zannedilerek hapse atılır. Her haliyle kara komedi ve esaslı bir eleştiri niteliği taşıyan filmde Şarlo’nun hayatını değiştiren şey ise kimsesiz bir kızla yollarının kesişmesi olur.

***

GEÇ GELEN GENÇLİK

Dominic Matei, İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen önceki o karanlık yıllarda akademik çalışmalarına devam eden 70 yaşında bir profesördür. Ancak savaşla beraber yaşanan felaket ortamı ve bir yıldırım onun da yaşamını değiştirecektir. Profesör fiziksel olarak gençlik yıllarına dönmüş, entelektüel zekâsı ve bilimsel çalışmaları ise Nazilerin bile dikkatini çekecek boyuta gelmiştir. Dil bilimi ve bilinç üzerine yaptığı çalışmalar sırasında hayatının aşkı Laura ile tekrar karşılaşır. Bir süre sonra Nazilerce izlendiğinin farkına varır ve kaçmaya başlar. Bu kovalamaca Romanya, İsviçre, Malta ve Hindistan boyunca devam edecektir. Profesör Matei ise geri gelen gençliğini, aşkı, araştırmaları ve bu kaçışlarla yeniden yaşayacaktır.

***

KURBAN

Alexander, bir gazeteci, bir oyuncu ve bir filozoftur. Yakınlarda gerçekleşecek olan doğum gününde tüm aile bir araya gelmeye karar vermişlerdir. Bu doğum günü Alexander ile oğlu arasında oldukça geniş kapsamlı bir diyaloğun başlamasına sebep olacaktır. Ancak vakit akşam olmaya başlayınca start alacak olan bir nükleer savaş bu kişisel hesaplaşmayı başka bir boyuta taşıyacaktır.

Sinemanın en büyük ustalarından Andrey Tarkovski'nin sinemaya veda filmi.

***

MEKÂNLAR VE YÜZLER

60 yılı aşkın bir süredir sinemadan fotoğrafa, video yerleştirmeden heykele yapıtlar üreten 88 yaşındaki efsane Agnès Varda, İstanbul’da da “Şehrin Kırışıklıkları” projesiyle duvarlara yapıtlar bırakan genç JR ile birlikte Fransa’nın köylerini gezdi. İkili bir yandan halkla sohbet etti, fotoğraflar çekti, çektikleri fotoğrafları sergiledi, bir yandan da dost olup birbirlerini daha iyi tanımaya çalıştı. Mekânlar ve Yüzler, iki çok özel sanatçının sanat, yaş almak, paylaşmak ve gezmek hakkında ürettikleri bir film.

***