Var olduğumuz bu dünyada, yaşanabilirliği de öne almak zorundayız. Her bireyin taşıması gereken sorumluluk olduğu gibi, her düşüncenin de bir başka düşünce sahibine eksi değil daima artı olması gerekiyor. Tüm bu öz düşüncelerle hareketle, yapılması gereken herne olursa olsun yaşamsalliğı yok etmemeliyiz. Geçmişin ayak izlerini arayıp,bir sonrakine aktarma gayreti içersinde kendimizi sorgularken, geçmiş ve gelecek kavramında mutlaka bir sonraki hayata ışık olmak zorundayız.

Evet, sık sık tekrarladığımız Trabzon'un yaşamsal değerleri malesef geçmişte vardı ile noktalanıyor gibi. Peki, geçmişteki imkansızlıklarda var olan, bugün her türlü imkanın dahilinde neden yok diye kendimizi sorgularken, malesef kafamız geçmişte kum dışında idi, bugün kuma sokuyoruz desek açık söyleme katkı yapmış oluruz. Hemen herkesin Trabzon Meydan Parkı’nda,yani Atatürk Alanı’nda bir anısı olduğunu düşünürsek,o günkü parkın ortamı nasıldı, bugün ne hâlde dediğimizde, Trabzon'un geçmiş ve bugününü aynı ölçüye dahil edebiliriz bence.

Bu tarihin derinliklerinde her daim adından söz ettiren kadim şehir böyle sosyal alanların birbir farklı düşüncelere teslim olarak, kendini yenilemekten neden aciz ve neden bir etkili el veye eller bu mümtaz şehire kader biçiyor? Neden, toplumsal duyarlılıkla daima sonsuz güven duyulan bu kent nasıl olur da kendi haline bırakılıyor?

İşte birbiri ardına sıralanan soruların her bir karşılığına çözüm bulmak için Trabzon Valiligi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Ortahisar Kaymakamlığı bünyesindeki bir çok etkileşim ortamları bu ilin yaşam dünyasına ön ayak olacak şekilde yapılanmalar devreye girmesi gerekmektedir.

Bunun için tam yetkili daha önceleri faaliyet hâlinde olan, ancak yakın geçmişte hayatiyeti kaybettirilen Trabzon Belediyesi'nin, bugünkü ilavesiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu'nun Ortahisar'ın da ilave dahilinde mutlaka işlerlik kazandırılması öncelikler arasındadır.

Bu kurulun tam yetkili, bu ilin her türlü artı ve eksisini de masaya yatırarak ön yargıdan uzak bu nezih kentin kaderine mutlaka çözüm üretilmelidir. Aksine geleceğimizi sorguladığımız Trabzon'un gelecekte sorgulayacağımız hiçbir objesine sahip olamayacağız.