İmar ve şehirleşmenin ana teması, yani bütünlüğü hiç kuşkusuz artan nüfusu ile buna paralel doğan ihtiyaçlardan olduğu kabul gören bir tespittir.

Türkiye'nin sanayi alanında önemli şehirlerini sıralarsak, Trabzon'u  ortalarda aramak lazım.

Bu il, yani Trabzon'un maalesef bugüne kadar imar uygulaması istenilen düzeyde değil, kentsel tasarım ve yaşanılırlıktan uzaktır.

Trabzon'un yaşanılır en önemli bölgesi, Trabzon güney istikametinde olmasıyla, o bölgede maalesef imar uygulaması, yani imari halen çıkmaması düşündürücüdür.

Trabzon doğu ve batı istikametinde orantısız genişlerken, bütünlük arz eden güney, köy statüsünden hala kurtarılamadı.

Artan ihtiyaç dolayısıyla, şehir halkının sürekli gündeme taşıdığı bu hassas konular, siyasilerin görmezden gelmesiyle sıkıntılar aşılamamaktadır.

Bu düşünceler ile isabetli yönetim oluşturarak vatandaşı memnun etme dışına iten yerel yönetimlerin bu büyük vebalde pay sahibi oldukları dikkatten uzak değildir.

Yomra/Kaşüstü/Şana/Söğütlü/Yıldızlı/Çukurçayır/Beşirli'de uygulanan yapılaşma bu şehrin gerçeğini ipotek altına alan çok ciddi bir durumdur.

Planlamada artı ve eksi gözetilmeden gerçekleşen imar çalışmaları bu belirtilen yerlerde yaşanılırlığı yok etmiştir.

Trabzon’u ciddi anlamda zora sokacak her türlü yapılaşmaya onay verilmemeli, mantıklı düşünceler ise hemen devreye alınmalıdır.

Trabzon Büyükşehir Belediye kapsamında bulunan tüm çalışmalar, bu kadim şehri daha öne alacağı görüşünde olduğu için, isabetli çalışmalara destek verilmelidir. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, genel kanaatin dahilinde, bu şehre getirilmesi isabetli olduğunu ifade ederken, aynı tempoyu ona sağlayacak ekibinin de bu tempoyu Trabzon için fırsata çevirmesi gerekmektedir.

Evet, tüm bu çalışmalar yapılırken, unutulmamalıdır ki Fatih'in fethettiği, Yavuz'un valilik yaptığı Kanuni'nin doğduğu şehir olan Trabzon'un, ecdat yadigârı camiler, mescitler, çeşmeler, hanlar, hamamlar ve tarihi evlerin yok edilmeden, özellik arz edecek şekilde onarılmasını sağlayarak gelecek ile buluşturmak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki Trabzon, Türkiye'nin en özellikli bölgesinde, merkez konumundadır.