2019 yılı Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar İlçe Vaizi Halil İbrahim Öztürk...

İSLAMDA TEVBE
Sözlükte “pişmanlık, dönme, nedâmet” anlamlarına gelir. İslâmî bir kavram olarak tevbe, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.

İman edip salih amel işleyenlerin kötülüklerini elbette örteceğiz. Onları işlediklerinin daha güzeliyle mükâfatlandıracağız.”  (ANKEBÛT 7)

«Rabbinizden bağışlanma dileyin; sonra O'na tevbe edin. Muhakkak ki Rabbim çok merhametlidir, (müminleri) çok sever.» ( Hud 11.90 )

 “…Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!” (NÛR 31)

“Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever.”

RAMAZAN 6 TRABZON
İMSAK ​03.17 GÜNEŞ 05.01 ÖĞLE 12.23 İKİNDİ 16:17 
AKŞAM 19:34 YATSI 21:11

Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere Rabbimiz tevbe etmemizi istiyor. İnsanoğlu hataya meyilli yaratılmıştır. İnsan günah işleyebilecek özellikte yaratılmıştır. İnsanın zayıf yaratılmış olması, Nefsani arzulara düşkün olması, İnsanın cahil ve zalim olması

İnsanın şeytanın düşmanlığına maruz bırakılmış olması, Dünya hayatının cazip kılınmış olması, İnsana sorumluluk verilmiş olması, İnsanın çok cimri ve hırslı olması heran hataya düşebilir. Bunun için tevbeye çok ihtiyacımız vardır.

Kalbin Tövbesi: Haram işleri yapmayı terk etmeye niyet etmek

Gözün Tövbesi: Harama bakmamak

Dilin Tövbesi: Haram olan şeyleri konuşmamak.

Kulakların Tövbesi: Haram şeyleri Dinlememek.

Karnın Tövbesi: Haram yememek ve ailesine yedirmemek

Ayakların Tövbesi: Harama gitmemek

İnsanın işlediği günahlar iki kısımdır.

Bir kısmı içki içmek gibi kul hakkı ile ilgili olmayan, yalnız Allah’a karşı işlenmiş günahlardır .

Bu durumun tevbesi şöyledir: Günahı terk edip halini düzeltmek, Yaptığına pişmanlık duyup günahı itiraf ve affını istemek, Allah’ı yücelterek tevbeye başlamak, Bir daha yapmamaya karar vermek.

Tövbede samimi olmak, Tövbeyi son nefese bırakmamak .

Günahın diğer bir kısmı da hırsızlık yapmak gibi insan hakkı ile ilgili olan günahtır. Hırsızlık yapmak günahtır, çünkü Allah bunu yasaklamıştır. Bu gibi günahlardan tevbe etmenin, yukarıdaki şartlara ilaveten bir şartı daha vardır ki, o da: Hak sahibine hakkını vermek veya ondan helallık almaktır.

Ve unutmayalım ki iki şey insanı helak eder ,Tevbe ederim diye günah işlemek, Sonra yaparım diye tevbeyi geciktirmek. Rabbim tövbelerimizi kabul etsin.

Editör: Haber Merkezi