2019 yılı Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar İlçe Vaizi Mustafa Er...

ÇALIŞMA AHLAKI VE HELAL KAZANÇ
İslâm dini inananlara her iki dünya saadetini vadeder. İnananları hem bu dünyada hem de ebedi alemde mutluluğa götürecek ilkeleri de ortaya koyar. Bu ilkelerden biri de çalışmaktır.Her iki dünya mutluluğunu vadeden dinimiz, ikisi içinde çalışmamızı ister. Ahireti bir kenara itip sadece dünya için çalışmak ve istemenin yanlış olduğu gibi dünyayı bir kenara itip sadece ahiret için çalışmak ve istemek te yanlıştır.

Müslümanın dünyasında her iki taraf ta önemlidir. Çünkü Allah Bakara suresi 201. ayette kendisinden her iki dünyaya ait istekte bulunulmasını tavsiye etmektedir.Allah, Cuma suresi 9. ayette müminleri işlerini, alışverişlerini, meşguliyetlerini bırakıp namaza çağırırken aynı surenin 10.ayetinde namazı kıldıktan sonra Allah’ın lütfundan nasip aramak için yeryüzüne dağılmaya davet eder. Demek ki Müslüman Ahireti için çalıştığı gibi dünyası için de çalışmalıdır. Kasas suresi39 ve 40. ayetlerde Allah ‘İnsan için ancak çalıştığı vardır, şüphesiz onun çalışması ileride görülecek’ buyurarak çalışma hususunda dikkatleri çekmektedir.

RAMAZAN 8 TRABZON
İMSAK ​03.14 GÜNEŞ 04.59 ÖĞLE 12.23 İKİNDİ 16:17 
AKŞAM 19:36 YATSI 21:14

Peygamberimiz (SAV) de ‘Kişi kendi elinin emeğinden daha temiz kazanç elde etmemiştir’(Buhari) buyurarak inananları çalışmaya teşvik etmiştir. Çalışan insan hayırlı insandır. Çalışan insanın kendisine faydası olduğu gibi ailesine ve milletine de faydası olur. Hem kendi kişisel konumumuzla alakalı güçlü olmak, hem de millet olarak güçlü olmak, el açan değil el uzatan, takip eden değil takip edilen, taklit eden değil taklit edilen, vagon değil lokomotif olmak için, teknolojiyi sadece kullanıp kaynaklarını tüketen değil, teknolojinin üretimini de yapıp milletinin ve ümmetin selameti için kaynaklarına kaynak katma yolunda çok çalışmamız çok yorulmamız gerekir. Çünkü Hz. Ali’nin ifadesine göre ‘Yüksek derecelere büyük yorgunluklarla ulaşılır’.

Dinimiz İslam’ın çalışma konusuna bakışını Merhum Mehmet Akif ERSOY şu dizesi ile çok güzel anlatmaktadır.Müslümanlık ‘Yat hazır ye’ dememiştir asla,Çalışmak, çok çalışmak emretmektedir Mevla.Çalışma hususunda dikkatleri çeken dinimiz, aynı zaman da Allah’ın lütfundan nasibimizi ararken gözetmemiz gereken birtakım hususların olduğunu da ifade etmiştir. Allah (CC) ‘Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal ve temiz olarak yiyin’ (Maide, 5/88) buyurarak dikkat edilecek ilkeyi ortaya koymuştur. Müslüman nasibini ararken helal haram çizgisine dikkat etmeli, içki türleri, uyuşturucu türleri, kumar ve bu anlama gelen şans oyunları, domuz gibi kullanılması, meşguliyeti ve alım satımı yasaklanan şeylerden uzak durmalıdır. Çünkü ifade etmeye çalıştıklarım yapılarında kötülük olması hasebiyle dinimizin haram kıldıklarıdır. Bunun yanında Allah’ın bizlere helal kıldığı nimetleri elde ediş metodumuz onların bize haram olmasına neden olabilir. Mesela helal olan herhangi bir yiyeceğin veya eşyanın çalınarak elde edilmesi onu haram hale getirir. Çalışma karşılığı ücret almak helaldir. Ancak mesai saatine uyulmaksızın, iş verenin isteklerine uymaksızın, işi istenildiği gibi yapmaksızın elde edilen kazanç haram olur. Yalan beyanda bulunarak iş verenin bize ödediği beyanımızla alakalı ücret haram olur.

Sonuç olarak, Müslüman dünyası için çalışmalıdır, ancak çalışmasını sürdürürken, Allah’ın lütfundan nasibini ararken helal haram çizgisine dikkat ederek ahiret hayatını sıkıntıya sokacak eylemlerden uzak durmalıdır.

Editör: Haber Merkezi