Her seçim kendi içerisinde büyük bir öneme sahiptir ancak 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri belki de 17 yıllık AK Parti iktidarlarının en kritik seçimlerinden biri haline geldi.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunlar, AK Parti seçmenindeki ‘Ders verme’ düşüncesi iktidar cephesinde paniğe, Millet İttifakı’nda ise umuda neden oldu.

Bundan yaklaşık 2 ay önce “AK Parti kendi seçmenini sandığa götürmeyi başarırsa sonuç değişmez” demiştim.

Yine aynısını söyleyeceğim.

Yapılan tüm anketlerde kararsızların oranının çok yüksek olduğunu gördük. Bunların da tamamına yakını öyle ya da böyle partisine kızmış AK Parti seçmeni.

İşte bunların ikna edilmesi halinde AK Parti çok büyük sürprizler yaşamaz ancak seçime saatler kalmasına rağmen böyle bir iknanın gerçekleştiğine dair bir izlenim yok.

AK Parti dört koldan, “Ders verme değil destek verme zamanı” dese de halktaki kırılganlığın had safhada olduğu sokaklardan belli.

Millet İttifakı ise özellikle büyükşehirlerde gösterdiği adaylarla AK Parti seçmeninin küskünlüğünün vermiş olduğu havayı kendilerine doğru estirmeyi başardılar. İyi de çalıştılar. Küskün olan AK Parti seçmeninin muhalefete doğru kaynamasını sağlayıp sağlayamadıklarını göreceğiz.

Ancak küskün AK Parti seçmeni gidip karşı adaya destek vermek yerine sandığa gitmemeyi tercih edecek gibi duruyor.

Özetle, Millet İttifakı kazanacaksa yine kendi oylarını alarak kazanacaktır.

Kısaca çok şeylere gebe olan bir seçime gidiyoruz.

İnşallah can sıkacak gelişmeler yaşanmaz ve seçimler bir demokrasi şenliği şeklinde yaşanır.

MURAT ZORLUOĞLU...
Trabzon’da bu seçim sürecinin en fazla ve etkin çalışan isim Cumhur İttifakı AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Zorluoğlu oldu.

Şehre ayak bastığı 8 Aralık gününden beri adeta gitmediği yer, sıkmadığı el kalmadı dersek yeridir.

Her şeyden önce “Hasret olduğumuz topraklara başkan adayı olarak dönmenin onurunu yaşıyorum. Eğer seçilirsem ‘Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ çocuklarıma bırakabileceğim en büyük mirastır” diyerek şehri kısa zamanda sahiplendi.

Şehri iyi tanıdı, şehir de onu.

‘Kayyum’ denildi ‘Bizden biriymiş’ oldu.

Atkısını boğazına takıp Akyazı’nı yolunu tuttu. Gol sevincini resmi şekilde değil taraftar gibi yaşadı. Eşi Sevcan Hanım’la birlikte kemençe eşliğinde türküler söyledi. Yine eşiyle birlikte tebdili kıyafet dolmuşa binip şehri dolaştı.

Sosyal medyadan kendisine gelen nikâh şahitliği davetine anında icabet etti. Yomra’da öğrencilerin Twitter’dan yaptıkları çiğ köfte davetine düşünmeden evet dedi.

Çocukların başını okşadı, yaşlıların elini öptü.

“En büyük projem yeni yönetim anlayışı” diyerek şehrin sorunlarına çözüm önerileri sunan gerçekçi projelerini halka anlattı.

Sosyal medyayı çok etkin kullandı. Ekibiyle birlikte oldukça takdir gören çalışmaların altına imza attı.

Kısaca Trabzon’da bir Murat Zorluoğlu fırtınası esti.

Bu yüzden, AK Parti’ye olan kırgınlık ve küslüğün şiddetinin en az hissedileceği illerden biri Trabzon olacaktır diye düşünüyorum.

Ortaya koyduğu vizyon, halkla iletişimi, samimiyet ve gayreti ile Murat Zorluoğlu, oy oranı bakımından ilk 10’a girerse sürpriz olmaz.

ATAKAN AKSOY…
Millet İttifakı’nın İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Adayı olarak ismi ilk açıklandığı andan itibaren sahada yer aldı.

Akademisyen kimliğinin getirdiği bilgi birikimle yola koyuldu.

Elinden geldiğince çalıştı. Kendi aracını kendi kullandı, kırsala gitti, vatandaşla buluştu, projelerini anlattı destek istedi.

Trabzon gibi bir yerde kırsalın da etkisiyle AK Parti’yi geçmenin zor olduğu bilinciyle değil, “Ben elimden geleni yapayım da gerisi boş” mantığıyla koşturdu.

İYİ Parti’nin CHP’yi sahiplendiği kadar CHP her ne kadar kendisini sahiplenmemiş gibi dursa da o buna takılmadı, gerekirse tek başına seçim çalışması yaptı.

Ancak daha önce de dediğim gibi yarışta birinciyi geçmek için ondan daha hızlı koşmanız gerekir. Aynı hızda koşmanız bile onu geçmenize yetmezken daha az ve etkisiz performansla hiç olmaz.

Projeleri, halkın anlayacağı dilden çok akademik dildeydi.

Mevcut belediye yönetimlerine yönelttiği eleştirilerin oldukça haklıydı belki ancak bazalt doğal gübre, asfalt geri dönüşüm uygulamaları, Biyorafineri, parke kaplama, kireç stabilizasyonu, yılda 5 milyar TL gelir gibi 20 başlıktaki projeler halka, “Tam da Trabzon’un ihtiyacı olan projeler” dedirtmedi.

Bu yüzden frekanslar tutmadı ancak tanınırlığı üst düzeye çıktı. Ekrem İmamoğlu dahi İstanbul’dan kendisine selam ve başarı dileklerini iletti.

AHMET METİN GENÇ…
Ortahisar Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı AK Parti Ortahisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, 5 yılda her daim halkın içinde olmasının avantajına sahip.

Taraflı tarafsız her kesimde karşılığı olan, herkesin takdirini kazanmış bir isim.

Seçimlere bu güçle beraber giriyor.

Tüm bu gücüne rağmen çok çalıştı. Hiç gitmemiş gibi belki de onlarca gittiği mahallelere gitti, projelerini anlattı yeni 5 yıl için destek istedi.

Yıllarını verdiği partiye yeni katılmış gibi büyük bir heyecanla seçim çalışmasını yürüttü.

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu ile birlikte sahada yer alması hem kendisine hem de Zorluoğlu’na büyük güç kattı.

Şimdi, “El ele Trabzon’umuzu hak ettiği yere taşıma zamanı” diyor ve 31 Mart günü her zaman içinde yer aldığı halkın kendisini mahcup etmeyeceğine inanıyor.

Doğu Karadeniz’in en büyük ilçesi konumunda olan Ortahisar’ın kurucu belediye başkanı sıfatıyla yola devam edeceği yönündeki inanış yaygın.

2014’teki yüzde 51’lik oya ittifakın ne kadar omuz vereceği herkesin merakı.

Yarın akşamki sonuçlarda her şeyi göreceğiz..

MEHMET SALİH AKYÜZ…
Millet İttifakı CHP Ortahisar Belediye Başkan Adayı Mimar Salih Akyüz...

Donanımı, bilgi ve birikimi, duruşu ile bu seçim sürecinin Trabzon siyaseti adına bir kazanımı oldu.

Muhalefetin güçlü olduğu Ortahisar’da karşısındaki rakibini de göz önüne alarak her kesime dokunmaya gayret gösterdi.

İyi de bir rüzgâr estirdi. Projeleri gerçek manada büyük ilgi uyandırdı. Şelale ve sosyal donatı projeleri ile “Bu şehre mimar gözüyle bakmış” dedirtti.

Kampanya süresi boyunca kullandığı dile özen gösterdi. Yapıcı, ilkeli ve sağlam temeller üzerine kurduğu seçim stratejisi ile dikkat çekti.

Büyükşehir uhdesinde olmasına rağmen, “Suya yüzde 50 indirim yapacağız” ve “Yeni Ortahisar Belediye binasını onkoloji hastanesi yapacağım” vaatleriyse kanımca halkta bir karşılık bulmadı.

Trabzon’da seçim kazanmak için ittifakın dışında da oy almanız gerek. Salih Akyüz’ün bunu sağlayıp sağlayamadığını yarın akşam hep birlikte göreceğiz.

Ancak karşısında halk nezdinde gerçekten güçlü bir rakibi olduğu unutulmamalı.

İLÇELERDE DURUM NE OLUR?
Trabzon’un merkezindeki güç dengesi ilçelerin hepsinde aynı değil.

AK Parti en büyük sıkıntıyı ilçe belediye başkanlıklarında yaşayacak gibi duruyor.

Çetin bir yarış olacağı her halinden belli.

Kanımca en rahat ilçelerin başında Vakfıkebir geliyor.

Akçaabat:
3 Osman’dan İYİ Parti Adayı Osman Akbulut iyi bir ivme yakaladı. Şefik Türkmen’in yerine aday gösterilen Osman Nuri Ekim’in en büyük gücü kırsaldaki kemik AK Parti oyları. Başa baş bir yarış yaşanacaktır.

Beşikdüzü:
En kritik ilçelerden. Orhan Bıçakçıoğlu’nun bıraktığı izlere AK Parti’ye olan kırgınlığı da eklenince Harun Demirci’nin işi zor. Millet İttifakı Ramis Uzun’a şimdiden ‘Hayırlı olsun’ demeye başladı. Ancak sandıkta son dakika sürprizi olabilir.

Çarşıbaşı:
İYİ Parti iyi bir ivme yakaladı. Sürprize herkes hazır olmalı.

Hayrat:
Küslük ve kızgınlıklar sandığa damga vuracak gibi. Bağımsız aday Mehmet Nuhoğlu, AK Partili rakibi Salih Öztel ile başa baş.. İbre Nuhoğlu’ndan yana gibi.

Maçka:
2014’te büyük iş başaran Koray Koçhan’ın rakibi CHP’li Musa Turan da iyi çalıştı. Merkezde Koçhan’a tepki var ancak kırsalda gözler kapalı oylar Tayyip Erdoğan’a gidiyor. Ancak Turan, “Kırsalda durum sanıldığı gibi değil” diyor. Koçhan: “Yaptıklarımızı bu millet iyi görüyor.” Sonuç merak konusu.

Şalpazarı’nda Refik Kurukız, Tonya’da Osman Beşel işi görecek gibi duran isimler.

En çetin yarışın yaşanacağı yer ise Yomra.

15 yıllık başkan İbrahim Sağıroğlu’nun karşısında geçmişte AK Parti ilçe yönetiminde yer almış, ilçede herkes tarafından sevilen İYİ Parti adayı Mustafa Bıyık var.

Sonuç ne olursa olsun Yomra ve Trabzon Mustafa Bıyık gibi ilkeli, dürüst bir siyasetçiyi kazandı. Etkili bir seçim süreci yürüttü.

Arkasına büyük bir güç aldı. Dengeleri sarstı.

Sağıroğlu’nun gücü şüphesiz var ancak rahat bir seçim olmayacağını sadece biz değil Yomralı söylüyor.

Sürpriz beklentisi yüksek olduğundan pazar akşamı herkesin gözü Yomra’da olacaktır.

Editör: Haber Merkezi