SONNOKTA RÖPORTAJ - Trabzon’un şehir hafızası olarak bilinen Eski Trabzon Belediye Meclisi Üyesi ve Trabzonspor Divan Kurulu Başkan Vekili Selahattin Ahıskalıoğlu sorularımızı cevapladı.

Ahıskalıoğlu Atatürk Alanı’nda devam eden Cephe sağlıklaştırmasından trafik sorununa, şehir tarihinden Trabzonspor’a kadar birçok konuda dobra açıklamalarda bulundu.

İşte Ahıskalıoğlu’nun açıklamaları…

DÖRT KUŞAKTIR MEYDAN’DAYIZ!
Kaç yıldır burada hizmet vermektesiniz?

“Burada dedem ve babamın ardından kardeşlerimle üçüncü jenerasyonum. Şuanda da burayı oğlum idare ediyor, yani dört kuşaktır Meydan’dayız. 1930’dan bu yana Meydan’daki bu mekanlardayız. 1990’a kadar burası oto yedek parçacısı idi. Dedem ve babam bu işle uğraştı. Daha sonra Türkiye’nin ve Trabzon’un değişimi ile artık buralarda yedek parçacılığın yapılamayacağını anlayınca günün şartlarında burayı lokantaya çevirmek hususunda karar kıldık ve çevirdik. 1990 yılı itibarı ile bu sektöre girdik. Burayı lokantacılığa çevirirken de herkese benzeyen bir restoran şeklinde olmasın istedik. Böylelikle Trabzon’da ilk pizza dükkanını açtık. Pizzanın yanında daha birçok çeşidi de otuz yıldır vatandaşlarımıza sunuyoruz. Değirmendere’de yine yedek parçacılığı konusunda işletmemiz de var tabii ki. Burada bizden daha eskisi yoktur diyebilirim. Ticari bir gelenekten geldiğimiz için bazı prensiplerimiz var. Prensiplerimize bağlı kalarak her zaman daha iyisini yapmak için uğraşıyoruz. Eğer becerebiliyorsak ne mutlu bize.”

Ahısaklıoğlu, Sorumlu Yazı İşler Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu.

ESKİSİNDEN GÜZEL OLACAK
Cephe Sağlıklaştırması Projesi’ni nasıl buldunuz?

“Bizim dükkanımız örnek alınması gereken bir yapı. Burası Anadolu Han’ın bir parçasıdır. Anadolu Han, doğumuzdaki Volkan Lokantası’ndan başlar ve köşedeki Garanti Bankası’na kadar uzanır. Ve burası eski eserdir. Bugün sağlıklaştırılmaya çalışılan binalar bizim dükkana bakılarak örnek alınmalıdır. Meydan’da eski eser olarak çok da fazla bina kalmadı zaten. Anadolu Han dediğimiz alan, Cemil Usta’nın bulunduğu bina, Yeşilyurt binası, belediye binası İskenderpaşa Camisi ve caminin önündeki cafenin kullandığı bina tarihi değerdir. Cafenin kullandığı bina eski Selamat Oteli’dir. Diğerleri de mesela Sümer Sineması, Şems Oteli, Suluhan binası da keşke kalabilseydi ama maalesef kalamadı. Belediyenin cephe sağlıklaştırma projesi güzel. Çalışma bittiğinde eskisinden daha güzel hale gelecektir Meydan ve çevresi.”

KAPATILMAMALI
Maraş Caddesi trafiğe kapatılmalı mı?

“Maraş Caddesi’nin kapatılması benim aklıma yatmıyor, hiç de gereği yok. Orada yanlış olan dolmuşların bekletilmesidir. Yapılması gereken sadece dolmuşların indirme bindirme yapmasına izin verilmesidir. Uzunsokak ve Kunduracılar sadece yayaya açıkken tüm yükleri çeken Maraş Caddesi trafiğe kapatılırsa bu kadar esnafa hangi yoldan hizmet sunulacak? Bunları da düşünmek lazım. Bu biraz; okullar olmasa maarifi ne güzel idare ederdim düşüncesi gibi olur.”

92’DE UZMANI GELDİ
“Bir sene içerisinde Belediye Başkanı’nın tasarruflarında eleştirdiğim bir şey yok. Daha önceki döneme dair şehirle ilgili özellikle trafik konusunda eleştirdiğim şeyler vardı. Şehrin trafiği ile özellikle ilgilenen bir kişiyim. Trafik düzeni konusunda büyük yanlış var ve yeni Belediye Başkanımız da bunun farkına varmış değil. Tahmin ediyorum ki kendisine konu daha iyi anlatıldığında o bu yanlıştan dönecektir. 1989-1994 arası Atay Aktuğ döneminde Belediye Meclis Üyeliği yaptım. 1992 yılında İstanbul’dan uzmanlar getirilerek Trabzon trafiği nasıl düzene sokulmalı diye çalışma yapılmıştı. O dönemde de trafik son derece kötü idi. Gelenlerin bize önerdiği bir düzen vardı. Uzman ekip bize Alternatif 2 diye bir trafik akış sirkülasyonu sundu. Düşünce şuydu Trabzon eski bir şehirdir, mecbur kalınmadıkça yollar tek istikametli kullanılmalıdır. Akış ancak böyle temin edilebilir. Maraş Caddesi, Gazipaşa Caddesi, Cumhuriyet Caddesi dört şeritli olmalarına karşılık çift istikametli değil tek istikametli şimdi kullandığı gibi kullanılmalıdır. Uzunsokak’ın Volkan bey tarafından düzenlenip kapatıldığı gibi o kısım trafiğe kapatılmalıdır. O zamanlar istek bu idi. Hepsi, maalesef hemen değil de yıllar içinde hayata geçti. Yanlış olan neydi? Uzman ekibin istemediği bir şeyler yapıldı. İskelece Caddesi zaten tek istikamet, hayatı boyunca tek istikamet şehre giriş olarak çalışırken, gidiş gelişe açıldı. Belediye ile park arasındaki alan trafiğe kapatıldı. İskenderpaşa Cami’nin arkasındaki Dr. Kemal Dursun Sokak ancak yaya yolu olabilecek iken hiçbir mantığın kabul etmeyeceği şekilde trafik yolu haline getirildi. İskele Caddesi’nden şehre girip Gazipaşa, Boztepe, Yenicuma, Çukurçayır istikametine çok rahat şekilde devam edecek olan yolun önü kesildi. Sen, Gazipaşa Caddesi’nden in şehirden çık da sonra bir yol bulur gelirsin denildi. Bu eşyanın tabiatına aykırı bir düşüncedir. Kaç yıldan beri İskele Caddesi Meydan girişi, İskenderpaşa otopark girişinde bir zulüm yaşanmaktadır. İskele Caddesi’nden gelip Gazipaşa’ya vardıktan sonra Boztepe istikametine dönemeyiş çok büyük yanlışlara sebep olmaktadır. 10 metrelik yoldan istifade ettirilmemesi en az 2 kilometre daha yolun gidilmesine sebep oluyor. Ya Çömlekçi istikametine tekrar dönülüyor ya da Anadolu Lisesi’nin önüne zorlanarak geçiş veriliyor. Bu suretle hem en az yirmi dakika daha trafiğin içinde kalınıyor hem de büyük akaryakıt israfına sebep olunuyor. Bunun Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından tekrar incelenmesini bekliyoruz.”

ESTETİK OLARAK HOŞ DEĞİL
Kanuni Bulvarı’nın Boztepe bağlantısını nasıl yorumlarsınız?

“Estetik olarak mutlaka hoş bir şey değil. O güzelliği yarıp parçalamak hoş olmadı. Ancak Çukurçayır’da on binlerce insan yaşıyor, o nüfusu da getirip götürmek gerekiyor. Mecbur kalındığından yapıldığını düşünüyorum. Yol bittikten sonra o çirkinliği peyzajla kapatacaklarını zannediyorum. Boztepe trafiğine fayda sağlayacaksa diyeceğim bir şey yok. Ancak Meydan’da asıl çirkin olan Aşıklar Parkı’nın üstünden geçen üst geçittir. O üst geçidin zamanında yerin altından geçmesi gerekirken şimdi ucube bir şekilde önümüzde duruyor. Er ya da geç o üst geçidin de oradan kalkıp yerin altına alınacağını tahmin diyorum. Ama ne zaman alınır bilemiyorum.”

AŞIKLAR PARKI’NIN GİRİŞİ SIKINTILI
Fatih (Aşıklar) Parkı’ndaki yenilemeyi nasıl buldunuz?

“Aşıklar Parkı benim evimin güzergahında, her gün önünden geçiyorum. Düzenleme de güzel oldu. Ancak oradaki sıkıntı parkın cümle kapısı girişi. Parkın içeriğindeki düzenlenme göz zevki olarak güzel ama eskiden kaç masa ve sandalye vardı şimdi kaç masa ve sandalye var ona da bakmak lazım. Bankların koyulması da güzel, parka her gidenin bir şey yiyip içmesi mecbur değil. Ama hoş olmayan bir şey var o da garson çalışmıyor galiba, herkes yiyip içeceğini kendisi gidip alıyormuş. O şekil hizmet isteyen hizmetini alabilir ama masada oturan da hizmet bekliyor ise ona da bir garson hizmet etmelidir. Mekan sayısı fazla, iki hizmet de denensin. Fiyatlar farklı olsun.”

YOL İÇİN DENİZ DOLMAZ
Denizin doldurulmasını nasıl buluyorsunuz? Bu konuda yorumunuz ne olur?

"Akyazı da doğru değildir, deniz dolgusu da doğru değildir. Liman, tershane, balıkçı barınağı yapılacaksa dolgu yapılabilir ama yol için dolgu yapılmaz. Binali Yıldırım Karadeniz Sahil Yolu açılırken ‘Samsun’dan Sarp’a kadar deniz doldurularak yapılacak bir yol yanlıştır ama geldik kucağımızda bulduk’ demişti. Aynen bu iş öyledir. Dalganın sahilde kırıl a - rak gelip, kendisini temizleyip, geri dönerken planktonları alıp balıklara mama olarak getirmesine mani oluyoruz. Yani denizi havuza dönüştürüyoruz. Sen denizi katlediyorsun. Hele de o milyonlarca yılda oluşan topraklarımızı denize döküyorsun. Yanlış yapıyorsun. ”

AVRUPALI GELİR AMA…
Eskisi gibi Avrupalı turist gelmemesi için ne söylersiniz?

“Eskiden Arap turist diye bir şey yoktu. Genellikle dünyanın her yerinden Avrupalı turist geliyordu. Terör meselelerinden bu yana Avrupalı gelmiyor, bu işler ne zaman düzelir o zaman Avrupalı turist yeniden gelir. Ama Arap turistler açığı kapattı, onların da daha fazla gelmesi için çalışma yapmalıyız. Tüm sektörleri etkiliyor sonuçta Arapların gelmesi. Araplar da kendilerine eskiye göre çok fazla çeki düzen verdi. Neticede turizm en büyük ekmek kapılarından birisi.”

SAĞLIK BAKANI BAŞARILI
Pandemi süresince Sağlık Bakanlığı’nı başarılı buldunuz mu?

“Korana sıkıntısı yemek sektörünü de çok fazla etkiledi. İnşallah vakalar artıp da tekrar geriye dönüş olmaz. Sağlık Bakanını başarılı buluyorum. Özellikle de dilini beğeniyorum. Uzun yıllardır böyle bir ihtiyaç vardı.”

KUPALARIN GELECEĞİNE İNANIYORUM
Trabzonspor için neler dersiniz?

“Trabzonspor bu yıl bizi mutlu ediyor. Hasret kaldığımız güzel günler bu yıl hem ligde hem de kupada olası görülmeye başladı. Böyle bir ortamı yaratan yönetimler ve teknik kadrolar hakkında elbette ki olumlu düşünüyoruz. Hele Fenerbahçe maçı sonrasında Hüseyin hocanın ayağı yere basan, mütevazı, çok eksiğimiz var diyerek rakibe de değer veren konuşmasını çok beğendim. Havalarda olursan hava alırsın. Dilerim ki özlenen o sene bu sene olur."

Editör: Haber Merkezi