SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 1925 yılında Sümela Manastırı’nda define olarak bulunan eserlerin Ankara’ya getirildiğini ancak bu eserlerin akıbetinin ne olduğunun bilinmediğini öne sürdü. Kaya, “1925 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından Başbakanlık’a yazılmış yazı ile Sümela Manastırı’nda define ve kıymetli bazı eşyaların bulunduğuna dair hükümete ihbarda bulunulmuştur” dedi.

NİZAMNAME GEREĞİNCE
Kaya açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu yazı üzerine o dönem Trabzon Vilayeti’nden ihbarın değerlendirilmesi istenmiştir. Trabzon Maarif Müdürü’nün başkanlığında konuyu incelemek üzere heyet oluşturulmuştur. Heyetin inceleme ve araştırmasında taş duvarlar arasındaki mahzende çok sayıda eşya, edevat ve el yazısı kitaplar bulmuştur. Define halinde bulunan bu eserler Asar-ı Atika Nizamnamesi gereğince Ankara Müzesi’ne gönderilmiştir.”

AKIBETİ BELLİ DEĞİL
Eserlerin yeniden Trabzon’a kazandırılması gerektiğini belirten Kaya, “Bu eserler 1925’te dönemin Başbakanlığı tarafından buradan alınmıştır. Şuanda ise nerede oldukları ve akıbetleri konusunda net bir bilgi yok. Yine, Sümela Manastırı’ndan alınan çok sayıda kitabın da A nkara’da bir kütüphanede olduğundan bahsediliyor. Bu eserlerin tekrar Maçka’ya geri getirilmesi ve bir müze ile sergilenerek turizme değer katılması gerekmektedir” diye konuştu.

1925’te Başbakanlık’a yazılan yazıya göre Sümela Manastırı’nda bulunan kıymetli eşyalardan bazıları şöyle: 1 adet altın yaldızlı hızma ile kaplanmış taç. 1 sandık içerisinde gümüşlü, altın yaldızlı içinde Rusça yazılar olan bir eser. Mine ve taşlarla süslenmiş tabak takımı. 350 gram ağırlığında altın yaldızlı gümüş ayaklı kupa. 

Editör: Haber Merkezi