Trabzon Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Başkan Ahmet Metin Genç, seçildiği günden bugüne yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. 

Başkan Ahmet Metin Genç, özetle şu şekilde konuştu: 

Evvela Pelitli bölgemizde 132 binanın kamulaştırılması için TOKİ lie işbirliği yaparak 47 adet iş yeri ve camiyi hizmete aldık. Bu bölümün Güney kısmında 699 konut adet konut ve camiyi tamamlayıp hemşerilerimizin hizmetine sunduk. 

EKOPARK
Karayolları Genel Müdürümüzün desteğiyle Beşirli’de devraldığımız taşınmazı, projelendirerek güzel bir yaşam alanı şeklinde Ekopark olarak teşkil edildi. Yine bu çalışmaya ilave 3 dönüm alanı katarak bugün ziyaret edildiği şekliyle güzel bir alana çevirerek hizmete sunduk. Bu parkın projesi, ödüllü bir projedir.

TARİH MÜZESİ
Trabzon’umuz tarih şehri, sanat şehri.. Böyle kadim tarihi, bir Tarih Müzesinin olmayışının eksikliğini göreve gelişimizde hissederek Saray Atik Sokakta bulunan konağı devraldık. Tarih müzesi olarak hayata geçirdik. 
Şöyle bir özelliği var: Buradaki tarihi belge, kartpostallar, tab edilip öğrencilerimize ücretsiz olarak verebiliyoruz. 

MEVCUT YERLEŞKE
Ortahisar Belediyemiz merkez ilçe olarak teşekkül etti ancak belediye hizmet binası yoktu. Mücavirinde hak sahiplerine teslim ettiğimiz 2. Etap Ticaret ve Konut Alanı, Dere Islahı, Peysaj düzenlemesini de yaptık hizmete aldık. Hak sahiplerine teslim ettik. 

PAZARKAPI TARİHİ BİNA RESTORASYONU
Tarihe olan saygımızda, korunaklı olan bu yapımızı devralarak, restorasyonunu yaptık.
İç konsseptiyle mini kütüphane şeklinde bir konsepte büründüreceğiz. 

KÜÇÜK DOSTLAR KLİNİĞİ
Yönetim sorumluluğu olması hasebiyle, bize emanet edilen sokak hayvanlarımız için araziyi Büyükşehir Devretti. Bizde burada klinik açıldı. Ortahisar Belediyesinin sadece Veterineri vardı. Şimdi 3 veterinerimiz var. Bütün sokak kedilerimiz, hem burada tedavileri, hem de kısırlaştırılması veya acil durumlarda sokak köpeklerimize de müdahale edecek imkan ve kabiliyete sahibiz.

SEMT SAHALARI
Kullanımı çok çok kötü şartlarda olanki örnek Çağlayan. Bir çok amatör kulübümüz maçlarını veya antrenmanlarını burada yapıyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz ile çalıştık. Hizmete aldık. Bulak mahallemizde kendimiz semt sahamız icra ettik. Geçen ay da Karlık Mahallemizde de sahamızı hizmete aldık. 

MAHALLE PARKLARI
Göreve geldiğimiz andan itibaren 69 adet yeni çocuk parkı teşekkül ettirdik. Ayrıca bir çok mahallemizde meyve bahçeleri yapıyoruz. 

TARİHİ ÇEŞMELER, RESTORASYONU
14 adet çeşmemizin tespitini yaptık. Hem restorasyonlarını hem de kullanılabilir şekle getirmek adına tamamladık ve hizmete aldık. 

MUHTARLIK BİNALARI
17 Yeni muhtarlık binası, 21 yenileme muhtarlık binası… 

KEMERALTI SOKAK SAĞLAKLAŞTIRMASI
Birinci etabını tamamlamıştık. 2. Ve 3. Etap Proje alışmaları Kültür Bakanlığımız tarafında yapıldı. Programa alındı. Ödeneği çıktığında 2. Ve 3. Etap olarak devam ettirmek istediğimiz güzel bir projemiz. İnşallah, hem böyle binanın fiziki şekliyle, tarihi şekliyle, görüntü kirliliğine halel getirecek unsunların ortadan kaldırılmasıyla güzel bir hale getirmek amacı ve arzusundayız. 

KATI ATIK
Katı Atık Yönetim anlayışı mevcut. Hem vatandaşlarımızı bu konuda farkındalıkla birlikte atık ayrıştırma kültürüne, hem de sıfır atığa giden anlayışı ortaya koymak adına, şehir merkezinde konteynırlar değil, bir çok alannımızda yer altı konteynırlarımızı koyduk. O görüntü kirliliği bile şehircilik olarak istemediğimiz husustu. Diğer tarfan 14 Atık Getirme Merkezi oluşturuldu.  
Geçen hafta Ankara’aydık. Çevre Bakanımız bu konuda duyarsız kalmadı. Sabit bir Atık Getirme Projesini hayata geçireceğiz.

EVDE BAKIM HİZMETİ
Sosyal Belediyecilik adı altında, Ortahisar Belediyesi olarak şu anda 313 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Belediyemiz imkan kabiliyeti olarak ne kadar talep olursa, onu karşılama konusunda imkan sahibiyiz. 

HİSAR AY 
Sabit bir yardım merkezi oluşturduk. Bu yıl Kızılay ile birlikte protokolle birlikte sosyal bedeyiciliğin gereği olarak Ortahisar Belediyesi bir çok alanda yardım merkezinde vatandaşların ihtiyacına yetişmeye çalışıyoruz. 

MEHMET AKİF ERSOY YÜZME HAVUZU, TENİS KONRTLARI, SPOR SALONU
Ortahisar Belediyesine devrini sağladık. Yüzme Havuzunun güçlendirme ve iç donanımını modernize etmek suretiyle, tenis kortlarını modernize ederek daha kullanımlı hale getirdik. Önümüzdeki ay muhtemelen açılışını yapıp hizmete alacağız. Burada sosyal sorumluluğun gereği olarak çocuklarımızı yüzme sporunu öğrenmesini evvela temin etmek. Esasında bu fikir engelli yavrularımızın yüzme ihtiyacı nedeniyle kafamızda teşekkül etti. İyi de oldu. Haftanın 2 - 3 günü bu kesimlere hizmet edeceğiz… 

ORTAHİSAR BELEDİYESİ AKOLUK YERLEŞKESİ
Büyükşehir Belediyemizin otogar nedeniyle, yerleşkemizi Akoluk’a tesis ettik. Hem Fen İşleri, hem de Destek Hizmetlerimiz, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz bu alana yerleşti. Faaliyete geçtik. İdari olarak da daha önce Akoluk Belediye Binamızın içine kullanılır hale getirdik. Şu anda orası büyük bir kompleks olarak hizmet üretmeye başladı. 

ATATÜRK’ÜN TRABZON NUTKU ANITI
Atatürk’ün hemşerilerimizden övgüyle bahsettiği sözlerini, Atatürk Alanı Meydan Parkında, hemşerilerimizin bilgisine kitabe şeklinde sunduk. Trabzonlulara ne şekilde hitap ettiğini, Trabzon’a ilişkin tahahhüyülü de var.

DEVAM EDEN PROJELER: 

TÜNEL AKVARYUM: 
Tünel Akvaryum ile ilgili çok ciddi çalışma yürüttük. Şu anda fiziki olarak çalışma tamamlandı, test çalışmaları sürüyor. 23 Nisan 2022’de açılışını yapmayı planlıyoruz. Çok güzel cazibe merkezi olacaktır. Şehrin çocuklarının ilgisini çekecektir. Şehrimize gelen turistlerin, şehirde kalma gün sayısını arttıracak, çekim alanı, hem de turizm destinasyonu olarak değerlendirebiliriz. Şehrimizin ekonomisine de artı katacaktır. Çalışmayı nihayetlendirdik, bundan dolayı da mutluluk yaşıyorum. 

TÜNEL AKVARYUM GİRİŞ ÜCRETİ
Ben bizzat başkan yardımcı Erdoğan bey ile benzerleri gezdim. Oradaki ücretlerin farkındayız. Sadece şunu söyleyebilirim. Oralardan mutlaka daha uygun fiyat olacak. Evvela biz şehrimize hizmet ediyoruz. Bu şehrin çocuklarının oraya erişebileceği, imkanlar dahilinde olması lazım.

TARİHİ HASAN PAŞA HAMAMI
Burayı valilikten devraldık. Metruk bir haldeydi. Tarihi Hasan Paşa Hamamız. Çalışma devam ediyor. İhalesini Ekim ayında yaptık. Devrini teslimini yaptık. Şartnamesine uygun olarak devam ediyor. Tamamlandığında önünde çok güzel bahçesi var. Kültür, sosyal amaçlı olarak şehrimizin hizmetine alacağız. 

ÇUKURÇAYIR DOĞA PARK
Yoğun yapılaşma var. Orada belediyemize ait 5 dönümlük alan vardı. EKOPARK’ın küçük halini düşündük. Orada görmekte olduğunuz ağaç ve yeşilliğin içinde bu alan. 8 Ağustos’ta ihalesini yaptık yapımı devam ediyor. 

BOZTEPE SEYİR PLATFORMU VE GEZİNTİ YOLU
Boztepe bizim en nadide alanlarımızdan bir tanesi. Kızlar Manastırının restorasyon çalışması tamamlandı. Kızlar Manastırının Güneyinden başlamak üzere 1 km’lik ahşap yürüyüş yolu ve içinde seyir terasının olduğu şekliyle projelendirdik. Burası SİT alanı. O nedenle Çevre Bakanlığından onay alınıp, 15 gün önce ihalesini yaptık. Hızlı şekilde tamamlayıp hizmete almayı düşünüyoruz. Geçen haftaAnkara’da hem İçişleri hem de Çevre Bakanımız finans konusunda bize yardımcı olacaklarını söylediler. 
Güney’de Büyükşehir Belediyemiz de ayrı düzenleme yapacak. Boztepe’nin kendine ait güzelliği ve bizim dokunuşlarımızla daha iyi bir gezinti alanı, seyir terası olarak teşekkül ettirmek istiyoruz.

MAĞMAT PROJESİ
Pandemiyle birlikte biraz kesintiye uğradı. Güncelimizde olan proje. Bütün ittifak haklarıyla Ortahisar Belediyemize tescili yapıldı. D. Karadeniz Eylem Planında turizm destinasyonu olması hasebiyle ilgi olacaktır. İyi bir yatırımcı bulup, bu alanı şehrimize kazandırabiliriz. 
Alzhaimer, Otizm Yaşam Merkezi konusunda derneklerimizin talebi var. Bu alanı değerlendirmek için adımlar atıyoruz. 

EN MUTLU KÖY
Mağmat alanında teşekkül ettiğimiz ve ihalesini yaptığımız En Mutlu Köy Projemiz. Mesleki rehabilitasyon, engelli vatandaşlarımızın kendilerinin üreteceği doğal bir yaşam alanı. İçerisinde mini çiftlik, sera, rehabilitasyon merkezlerinin bulunduğu projemiz. İhalesini yaptık. Bu projemizi Ankara’ya sunduğumuzda şehrimizden 1. Seçilde. Mustafa Varank, şehrimizin evladı. 8 Milyon finans sundu. 2 Milyon TL’de belediyemizin bütçesinden olmak üzere 10 Milyon TL’ye ihalesini yaptık. 

BASIN MÜZESİ
Projelerimiz vardı. Saray Atik Sokağımızda, bir binamızı devraldık. Profesyonel müzecilerle birlikte iç konseptini çalışıyoruz. İçerisinde Gazeteciler Cemiyetimizin de bulunduğu bu güzel çalışmayı, sizlere ve bütün basın camiamıza sunacağız. 10 Ocak 2023 Dünya Çalışan Gazeteciler Gününde açılışını gerçekleştirmek istiyoruz. 

YUKARI HİSAR ARKEOLOJİK KAZI ALANI
Yukarı Hisar denen bölge var. O alan neresi sorsak, çoğu ifade edemez. Kapatmışız o alanı. Burası tarih kokuyor, medeniyet kokuyor. Müze Müdürlüğü, Büyükşehir, valiliğimiz, Ortahisar , TTSO bir araya geldik. 
Geçen yıl 3 ay boyunca arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Bu yıl da aynı çalışmayı devam ettireceğiz. Çıkan bu tarihi kalıntıları, arkeo park şeklinde, müzeyle beraber şehrimize kazandırmayı istiyoruz.

MİNİ BİR PLANETARYUM HİZMETE AÇILACAK

Bir belediyeminin en temel vazifesi var. Biri vatandaşın en temiz suya ulaşmasını sağlama, bir diğeri en temiz hava… Sağ olsun Murat Başkanımız başladık.. Zor proje.. Büyük koordinasyon ile yürütmeye çalışıyoruz. El birliği ile en hızlı şekilde tamamlamak istiyoruz. Sokak ve caddelerimizin hem erişim, hem de kaldırım standardını daha iyi noktaya getireceğiz. İçerisinde yağmur suyu drenajı ve kanalizasyonda var.  Bizim yine düşüncelerimiz arasındaydı. Büyükşehir Belediye Başkanımız projelendirdi. Mini bir planetaryum.. Pazarkapı’da hizmete alınacak.

SORU - CEVAPLAR:

MARAŞ CADDESİNDE BANKALARIN DURUMU!
Bizim prestij caddemizde. Mevcut haliyle bu şehre yakışmıyordu. 2007 yılında Uzunsokak trafiğe kapatıldığında ben partimizin İl Başkanıydım. O zaman belediye başkanımız Volkan beyi arayıp ilk tebrik edenlerdendim. Geçtiğimiz günlerde kendisi hatırlattı bana. Dedim ki, “Maraş Caddesini de aynı anlayışla trafiğe kapatırsınız” O zaman dileğimdi. Belediye Başkanıykende aynı arzuyu ortaya koymuştum.
Maraş Caddesinde trafik olmaması lazım. Şehrin merkez kısımlarına, belli bir alanlarına gittiğinizde yürürsünüz. Yürümeyi de teşvik edelim.
KArarı çıktı. Şimdi çok hızlı bir çalışma sürdürülüyor.
Şu anki çalıma zemin çalıması. Yayalaştırmanın yaşamsal niteliği olması lazım.
Açık AVM Tarzında olsun. Burada şu anda mevcut kullanımlar, bankalar, resmi kurumlara müdahale anlayış ortaya koymayız. Ama bu işler zamanla bir birini tetikler.
Yaya erişimine ulaşımına açmak, çiçeklendirmek, ışıklandırmak, yakışır bir silüet oluşturmak. Böyle Postane’nin oradan baktığınızda görsellikle bakacaksınız. Meydan adeta sizi çekecek.
Belki yeme içme, restoran alanları adım adım teşekkül edecek diye düşünüyorum.

ÇALIŞANLARIN MAAŞLARI VE ASGARİ ÜCRET ARTIŞI
Çalışan arkadaşlarımızın emeklerinin karşılıklarını alması en tabi hakları. Bizim de en büyük gayretimiz. Ama şimdi, hem bizim şöyle bir karmaşık durum çıktı. Bizim tarih kesişmesi, çatışması oldu. Asgari ücrette değişiklik oldu, ondan 2 ay sonra da bizim toplu iş sözleşmemizin yenilenmesi oldu. Bir şey yapmalıydık. Ya asgari ücretteki değişikliği yansıtmayacaktık, toplu iş sözleşmesinin tarihi bekleyecektik, ya da yansıtacak, farkı uygulayacaktık. Asgari ücretteki farkı yansıttık. Aslında sözleşmeye göre yansıtmak durumunda değiliz. Sendikamız ile durumu istişare ettik. Ondan yasal enflasyonu da uyguladık. Sözleşmede Ocak ayı uygulanır hükmü var. Son değerlendirmede, sözleşmedeki personelimizin, enflasyon yasal artış oranındaki hakkı neyse onu alacaktır. Eksiği neyse o tamamlanacaktır.  Biz toplu iş sözleşmemizde yazan oranı uygulayacağız.
Ortahisar Belediyesi kurulduğundan itibaren hiç bar çalışana asgari ücret vermedi. Biz geçen ay ödediğimiz maaş 6 bin 200, 6 bin 300.. O sözleşmeden fark çıkacaksa onu da ödeyeceğiz.
Sendika ile bu konuda sözleşmenin uygulanması hususunda mutabıkız.

ORTAHİSAR İSMİ DEĞİŞECEK Mİ?
Ortahisar isminde bir mahallemiz olduğu için Ortahisar’ın ilçe kimilği olarak, ortaya çıkışı ve algısı sorunu oldu. Neden Ortahisar isminde bir mahallede var. Bir Ortahisar belediyesi daha var Türkiye’de. O da bizim kardeş belediyemiz. Bunların getirdiği karmaşıklık var. Ama bir yasal değişiklik gerekiyor.
Eğer o sistematikte yürürsek, meclis boyutu var. TBMM Boyutu var. Ama en azından kendi ölçeğinde güzel bir isim. Dediğim o algı nedeniyle sıkıntı oluşturmadı değil.
Bir defasında, Çukurçayır’dayım. “Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç” diye tanıtınca, vatandaşta “Bizim de orada oturan arkadaşlarımız var” gibi işin latifesi oldu. Meclis kararımız yok, yasal düzenleme gerekiyor. Ama bir talep var toplumda onu da göz ardı etmek gerekir.

BOZTEPE, TANJANT VE REŞADİYE VİYADÜĞÜ
Biz bu şehirde yaşıyoruz. Reşadiye Kavşağı için ucube tanımlanacaksa o kavşak için de bu tanımı basın ve kamuoyuyla paylaşmış yöneticiyim.
Meydan Bölgemizdeki o viyadüğün yer altından geçişi daha kolaysa yapmalıydık. Yapmadık ama o da yapılmalı bana göre. Hadi Meydan’da ki k viyadük yoğun sirkülasyon alıyor. Reşadiye bizim dönemimizde yapıldı. Oradan 15 araç geçiyor, buradan yoğun araç geçiyor.
Çok ciddi bir yanlış yapılmıştır. Bizzat bu kelimelerle beraber Ulaştırma Bakanımızla toplantıda hep beraber paylaştık.
Çok doğru söylüyorsun yıkmalıyız dedi. Teknik hukuki alt yapısı var. Bu konuda çalışma var. Eğer yıkabilirsek yıkan başkanlar olarak daha çok övgüye sahip olacağız. Yapan değil yıkan başkanlar olarak…
O yanlış yapıldı.

BOZTEPE VİYADÜĞÜ İÇİN PEYZAJ ÇALIŞMASI…
Boztepe Viyadüklerini biz peyzaj konusunda ortaya koyduk. Genel Müdürlüğümüzde paylaşacağız. Bende geçen hafta çalışmayı gördüm. O peyzajı o görüntüyü, viyadüklerin görüntüsünü nasıl slüete uygun hale getirip güzel bir görselliğe paylaşabiliriz.
Alternatif bir güzergah olsaydı daha güzel olurdu. Ama peyzajıyla birlikte o çalışmayı silüete uygun hale getirmek için çalışıyoruz.
Meydan’daki viyadüğü de söyledim bakan beye…

BELEDİYENİN BORCU VE GELİRLERİ
242 Milyon TL.. 8 Milyon ek ödenek ile 250 milyon bütçe…
Gelir Bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 97, gider yüzde 98
2021 yılı itibariyle Ortahisar Belediyemizin borcu 184 Milyon TL
Alacağı: 69 Milyon TL
Bu borcun içerisinde Ortahisar Belediyesi olarak piyasa, yapımcılar dahil olmak üzere 3 ayı geçen ödemimiz, kurulduğundan itibaren hiç bir zaman olmamıştır. Bugün de yoktur. Şu anda Ortahisar Belediyemizin Ocak ayı dahi ödemeleri yapıldı. İl Bank Ödemeleri, Vergi Sigorta ve TOKİ’ye olan borçlar vardır. Onlarda vadeli ve taksitlendirilmiştir. Onların vadesi gelsin, gelmesin toplam borçlarını arz ettim.

GÖREV SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA…
Benim siyasi sürecimi yaklaşık 20 yıldır takip eden değerli basınımızsınız. Partimizde önemli görevler ifa ettik. Şimdi yerel yönetimler olarak belediye başkanlığı görevimizi ifa etmeye çalışıyoruz. Şu anda halkımızın bize tebliğe ettiği vazifeyi yapmanın gayreti ve kararlılığı içindeyim. Süre bitti, vazifeyi ifa ettim. Mevlam ne eylerse, güzel eyler. Ben nasibe inananlardanım. Hakikaten hem şehrimize, hem de bu şehrin evladı olarak kendisini bu vazifeye adayan, adanmış bir ömür olarak Cumhurbaşkanımızın peşinde rol almak, o yolculukta vazife üstlenmenin bahtını yaşıyoruz.
Üzerimizde sorumluluk var, o vazifeyi ifa etmenin sorumluluğu içindeyiz.

TRABZONSPOR VE BAYRAK İPLERİNİN KESİLMESİ
6. Şampiyonluk’ta ben 12 yaşındaydım. Maçka’da pankart vardı. Belediye başkanı olduk aynı pankartı yazdık, surlara astık.
Bu konuda bir kısım çalışmalar yaptık, yapıyoruz.
Trabzon’da böyle bir hadisenin oluşunun gündemde olması bile başlı başına üzücü. O nedenle sadece üzüntülerimizi ifade edelim. Tabiki hukuki kısmı var.
Mesele Trabzonspordur. Çok üzüldüğümüzü ifade edelim. Gündemde kalmaması daha doğru.
Gündemde kalması her tarafın Trabzonspor’un bayrağıyla allı şanlı süslenmesi..
Dünyanın her yanında Trabzonsporlu var.
Bir çok ülkeden arayanlar, mailler, mesajlar geliyor. Bunu karşılama imkan kabiliyetimiz yok ama bir yandan da müthiş gurur duyuyorum.
Deplasmanları tamamlayacağız. İlan ettikten sonra da tamamlayacağız

Editör: Haber Merkezi