AK Parti Ortahisar Tanıtım Medya Başkanı Abdurrahman Seymen yaptığı açıklamada AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesine yönelik ifadelerinin amacından saptırıldığı söyleyerek “Ülke çıkarlarını savunmak her Türk vatandaşı için asli bir görevdir.  Ancak üzülerek ifade etmeliyiz ki, Türkiye’nin millî çıkarlarını savunmak bazı kesimlerde rahatsızlık oluşturmaktadır.” dedi.

ÜLKEMİZİN ÇIKARLARINI SAVUNUYORUZ
Açıklamada ülke çıkarlarını savunmanın her Türk vatandaşı için asli bir görevi olduğu ifade ederek şu görüşlere yer verildi:“Boğaz sularından geçen Yunan savaş gemilerinden rahatsız olmuyorlar da ülke çıkarlarını savunuyor olmamızdan mı rahatsızlık duyuyorlar? Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre günümüzde Boğaz geçişinden yılda 2,4 milyar dolar gelir kaybına uğruyoruz. Süveyş kanalından elde edilen gelirin 4 katı olan 20 milyar dolar gelir elde edilmiş olsa bundan herkes fayda görmez mi? Bu gelir ülkemize aktarılmış olsaydı ülke fayda sağlayacak, elbette Ortahisar da payına düşen gelirden faydalanmış olacaktı. 

DAHA FAZLA EGEMENLİK
Daha fazla egemenlik istemek, daha fazla gelirimiz olsun demek, her şeyden önce bir vatandaşlık görevi değil midir? Dikkat edilirse bizler daha fazla egemenlik, daha fazla ülke menfaatleri diyoruz. Montrö Boğazlar Sözleşmesi dönemin şartlarına göre oluşturulup, imza altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ileri görüşlülüğüne binaen mezkûr sözleşmenin 20 yıl ile sınırlandırılmasını istemiştir. Lozan’dan 13 yıl sonra daha güçlü bir ülke olarak masaya oturduk. O günün şartlarında istediğimizi aldık.

VATANDAŞLIK GÖREVİMİZDİR
Boğazlar’daki gemi geçiş ücreti olarak belirlenen 1,2 TL  1982 yılına kadar sabit kalmıştır. Yıllarca gemi geçişlerinden aynı oranda sabit ücret alındı. Bundan dolayı ülke olarak çok büyük gelir kayıtlarına uğradık. Gelir kaybına uğramak ülke menfaatine mi? Bizler her koşulda millî çıkarları savunmayı bir vatandaşlık görevi olarak görüyoruz. Türkiye’nin uluslararası muvazenede elini güçlendirecek, hamle sayısını artıracak her girişimi, her adımı destekliyoruz, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz.

KANAL İSTANBUL GELİR SAĞLAYACAK
Kanal İstanbul projesiyle Türkiye’nin kaybının önüne geçilecektir. Kanal İstanbul projesi, Türkiye’nin projesidir. Kanal İstanbul projesi tamamlandığında Boğazlardaki gemi trafiği yeniden düzenlenecek. Boğazdaki kaza riski minimum seviyeye indirilecek. Gemi trafiği ve geçişleri Türkiye’nin belirlediği şartlarda yapılacak. Türkiye gemi geçişlerinden önemli bir gelir elde edecek.  Bundan da tüm ülke faydalanmış olacak.”

Editör: Haber Merkezi