SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Trabzon’un gündemiyle ve son günlerde tartışılan sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cora, CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen’in ‘Trabzon Havalimanı hak ettiği yatırımları almıyor’ iddialarına cevap vererek gerekli çalışmaların devam ettiğini söyledi. Cora, yıkılan Avni Aker Stadı’nın yerine özel bir şirketin hazırladığı tasarımlar konusunda da açıklamalar bulundu. Cora, orada Yavuz Selim Sahasının korunacağına ve yeşil alanı bol şehir parkının yapılmasını arzuladıklarını söyledi. Son günlerde şehirde tartışmalara neden olan şehir camisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Cora, şehir camisine Trabzon’da ihtiyaç duyulduğunu ancak istişare ile en uygun yere yapılması gerektiğini belirtti. Cora, Kanuni Bulvarı C 18 uygulaması ile ilgili de vatandaşla diyalog halinde olduklarını sorunun çözülebileceğini dile getirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen Trabzon Havalimanı’nın kapasitesinin üzerinde yolcu taşıdığını ancak buna rağmen gerekli yatırımları alamadığını dile getirdi. Havalimanına gerekli ilginin gösterilmediğini düşünüyor musunuz?SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Öncelikle geçtiğimiz hafta Trabzon Havalimanı’nda özel bir şirkete ait uçağın inişi gerçekleştikten sonra terminal binasına yaklaşacağı esnada pistten dışarı çıkması sonucunda çok vahim bir olayla karşılaşıldı, facianın eşiğinden dönüldü. Gerçekleşen kaza en az hasar ile atlatıldı. Sadece Trabzon değil, Türkiye ve dünyanın üzüleceği büyük bir olayın eşiğinden geri dönüldü. Allah korudu. Ben bu vesile ile bütün hemşirelerime geçmiş olsun dileklerimi bir kez daha iletiyorum.  Pistle alakalı sorun var mı? Pilotun hatası mı? Olay soruşturma aşamasında. Süreç devam ediyor. Bu sürecin sonucunda her şey ortaya çıkacaktır. Uçakta mı arıza var, pilotun mu hatası var, önlenemeyen bir durum mu oluştu? Bunlar inceleme aşamasında. Bizim buradan peşinen bazı şeyleri söylememiz doğru değildir.

CİDDİ BİR ATAĞA KALKTI
Trabzon Havalimanı ile ilgili bizim projemiz, geçmişten beri var. 8 yıldan beri konuşuluyor. Son iki yıldır da somut adımlar atılmaya başlandı. Böyle bir durum var. Trabzon Havalimanı özellikle turizmle beraber ciddi atağa kalkmıştır. Kapasitesinin çok üzerine çıkmış ancak henüz tam olarak ful kapasite ile çalıştığını da söyleyemeyiz. Şuandaki yolcu sayısı ve uçakların iniş-kalkışlarına baktığımızda bu havaalanı yetersizdir anlamında bir sonuç çıkmaz.

BÜYÜK BİR PİSTE İHTİYAÇ VAR
Ama daha büyük uçakların iniş yapmasının kolaylaşması adına daha büyük bir piste ihtiyacımız vardır. Özellikle pistin uzunluğunun ve genişliğinin daha farklı standartlara kavuşturmak gerekiyor. Bu konuda bizim çalışmalarımız devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’na söylüyoruz. Tabii ki muhalefet partisi milletvekili de bunları söyleyecektir. Bunları muhalefet partisi milletvekilinin dile getirmesinden rahatsızlık duymuyoruz.  Bizim de bu yapılan çalışmaları belki kamuoyu ile paylaşmadığımız için dikkate alınmamış olabilir. Ama Trabzon Havalimanı ile ilgili yürütülen çalışmalar bizim en önemli projelerimizden birisidir.

PİSTİN GENİŞLEMESİ İTİMAL DAHİLİNDE DEĞİL
Belki Trabzon’da yeni bir havalimanı ile sorunu çözebiliriz veya dolgu ile mi yapılır, pisti genişletme imkanı var mıdır? Bunlar teknik olarak analiz ediliyor. Bunlardan elde edilecek sonuca göre bir karar verilecektir. Şimdi şunu da ifade etmeliyim ki şuanda bize gözüken teknik verilerde ve bürokratların, teknokratların yaptığı incelemelerde pistin uzaması, genişlemesi çok ihtimal dahilinde değil. Ama yeni bir havalimanı, özellikle Mehmet Ali Tesisleri’nden bu tarafa doğru yeni bir havalimanının daha az maliyetle, daha kolay gerçekleştirilebileceği ifade edildi.

ULAŞTIRMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜK
Oradaki dolgu maliyeti ile denize doğru yapılacak dolgu maliyeti karşılaştırıldığında yeni havalimanı daha ekonomik ve rantabıl oluyor. Şimdi orada bir kamulaştırma yapılsa artı dolgu maliyetini ortaya koyduğumuz zaman bu çok daha pahalıya mal olabilir. Geçen hafta Ulaştırma Bakanımız ile bu konuyu görüştük, değerlendirmeler devam ediyor. Zaten bizim taahhüt projeydi. Bu uçak kazası ile ilgili yeniden gündeme getirdiğimiz bir olay değildir. Biraz daha esasında işi hızlandırma anlamında adım atmamıza da vesile oldu. Sürekli görüşüyoruz. Teknik analizler sonucunda bu netleşecektir.

Avni Aker Stadının yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra oraya hangi projenin yapılmasını istersiniz?
CUMHURBAŞKANIMIZ ŞEHİR PARKI DEMİŞTİ

Bizim Avni Aker ile ilgili düşüncemiz, Cumhurbaşkanımızın düşüncesi ile aynıdır. Cumhurbaşkanımız, Trabzon Meydanı’nda seçim öncesi gerçekleştirilen bir mitingde Avni Aker’in yerine yeni bir şehir parkının yapılacağını ifade etmişti. Şehir parkı ile Trabzon’a yeniden nefes alabileceği, gezebileceği, dinlenebileceği bir alan oluşturmayı düşünüyoruz. Burada bizim kesinlikle bir iş merkezi oluşturma gibi bir düşüncemiz yok. Her şeyden önemlisi önceki dönem Başbakımız Ahmet Davutoğlu’ndan bir söz aldık. Yavuz Selim Stadı kesinlikle yıkılmayacak. Bunun sözünü aldık.

YAVUZ SELİM KORUNACAK
Orada şuan maçların oynanmamasının sebebi, Avni Aker’in yıkımında kaynaklanan güvenlik riskinden dolayıdır. Yoksa herhangi bir şekilde Yavuz Selim’in iptal edilmesi, oranın bu yeşil alana dahil edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Avni Aker ile ilgili olarak şehrin her tarafından farklı olarak seslerin çıkması esasında sevindiricidir, bir zenginliktir. Ama biz, bu farklı seslerin daha fazla yeşil alan oluşturabiliriz değerlendirilmesi yönünde arzu ediyoruz.

TİCARİ MERKEZE DÖNÜŞTÜRMEK ŞEHRE İHANET OLUR
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, bu konuyla ilgili yakından ilgilenmektedir. Alternatif projeler üzerinden bizzat takibini sürdürmektedir. Ben muhteşem bir yeşil alanın oluşacağını ve şehir parkının vücut bulacağını ön görüyorum. Ama aynı şekilde Avni Aker’in küçük bir bölümünün orada bir hatıra olarak bulundurulması yönünde de bir çalışma var. Yani orada o şehir parkı ile yeşil ve oluşturulacak orman ile entegre bazı durumlar oluşabilir. Ama kesinlikle bir AVM, koca koca binalar veya dev rezidansların yapılmasını düşünmeyiz. Avni Aker, yıkıldıktan sonra oranın bir ticari merkeze dönüştürülmesi, şehre ihanet olur.

Trabzon’da şehir camisinin yapılması yapılıp yapılmaması yönünde bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Siz ne düşünüyorsunuz?
MOLOZ’DA ‘TEHLİKE VAR’ DİYORLAR

Trabzon’un şehir camisine ihtiyacı var. Bu bir gerçektir. Ama bu camide şehrin hangi semtine yapılacak? En kolay hangi şekilde yapılacağına şehrin dinamiklerinin karar vermesi gerekir. Bu cami yapıldıktan sonra da 100-200 yıl sonra tarihi eser konumunda olacaktır. Bu şekilde değerlendirilmesi gerekir. Şuanda bir çalışma yapılmış. Moloz mevkiinde. İnanın ben de görselde gördüm. O alanın aslında çöp olduğunu ve orada bir cami inşaatının tehlikeli olduğunu ifade ediyorlar. Bu benim kendi tespitim değildir.

HAZIRLIKTAN HABERİMİZ YOKTU
Pazarkapı’da da bir rekreasyon alanımız var. Pazarkapı’da da bir cami var. Oradaki cami ve rekreasyon alanı ile birlikte benzer bir proje orada mı gerçekleşir? Acaba Beşirli’de mi olur? Değirmendere’de de kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Acaba orada mı olur? Bu konuda istişare ederek, değerlendirerek en doğru kararı verebiliriz. Tartıştıktan sonra belki en doğru karar Moloz, Pazarkapı olabilir. Bunlar bir istişare sonucunda ortaya çıkar. Bir hazırlık yapılmış. Ama bu hazırlıktan  bizim haberimiz ve bilgimiz yoktu.

CUMHURBAŞKANIMIZ ÖNEMSİYOR…
Bu tip çalışmalara Sayın Cumhurbaşkanımız çok önem gösteriyor. Özellikle şehir camilerine. Bunları önemli eserler olarak kabul ediyor. Bakın Ankara’da çok önemli eserler ortaya kondu. Camilerle ilgili olarak. Akseki Camii. Bu bir tarihi eserdir. AK Parti döneminde en önemli eser ve ibadet yerlerinden birisidir. Melike Hatun Camii de bunlardan bir tanesi. İstanbul’da da yapılıyor. Her yerde yapılan projeleri Cumhurbaşkanımız detaylı bir şekilde incelemektedir. Ben böyle bir bilgiye sahibim. Bu konuda sadece bir danışmanı vardır. Eski Rize Milletvekilimiz Abdülkadir Kart. Bunları detaylı bir şekilde inceliyor.

CUMHURBAŞKANIMIZIN KARAR VERMESİNİ İSTERİZ
Dolayısıyla Trabzon’u da çok önemsiyor Cumhurbaşkanımız. Bu konularda biz nihai kararın onun tarafından verilmesini isteriz. Alternatifleri hazırlarız. Hem caminin tasarımı, nerede yapılacağı ile alakalı olarak yapılan çalışmaları, şehirde tuttuğumuz nabzı ve tespitleri  Cumhurbaşkanımız ile paylaşırız, onun da görüşünü almayı arzu ederiz. Bu şekilde yapılırsa iyi olur. Şehir camisinin Trabzon’un ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Şehrin siluetine de katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ama doğru yerde, doğru bir yöntemle yapılmasının Trabzon şehrinde kabul göreceği kanaatindeyim.

C18 uygulaması hakkında düşünceleriniz neler?
KANUNİ BULVARI ÖNEMLİ BİR YOL AKSIDIR

Kanuni Bulvarı, Trabzon şehri için önemli bir yol akslarından birisidir. Bunun Çukurçayır’a kadar kısımda genelde kamulaştırma işlemleri yapılmış. Beşirli’den Karşıyaka’ya kadar olan bir kısmın aslında Asım Aykan döneminde de C 18 uygulaması yapılmış. Ancak yolun genişlemesiyle ve daha farklı bir projenin ortaya çıkmasıyla beraber, aynı yerler de yine kamulaştırma işlemleri yapıldı.

ŞİKAYETLER BİZE GELDİ
Çukurçayır tarafındaki C 18 uygulaması ile alakalı bir sorun olduğuna dair bize vatandaşlarımız tarafından bazı şikayetler geliyor. Bizzat kendilerini dinledik. Sayın Bakanımız da kendileri ile görüştü. Orada C 18 uygulaması yapılırken kendilerine ne gibi haklar verildi; bunların hepsi bizim parti organları tarafından değerlendiriliyor. Belediye başkanımızda bu konuda yeniden bir çalışma içerisindedir. İl başkanımız süreci bizzat takip ediyor. Biz, sorunun diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz.

VATANDAŞLA GÖRÜŞÜYORUZ
18 uygulaması bir imar uygulamasıdır. Yani bu ilk kez Çukurçayır’da uygulanacaktır diye bir şey yoktur. Tabii ki daha önce başka yerlerde de uygulandı. Ama vatandaşın mağdur edildiği uygulamalar yargıdan geri dönmektedir. Yargı sürecinin oluştuğu her türlü uygulamada bizim böyle projeleri uzatmaktadır. Dolayısıyla vatandaşla görüşerek belli bir aşamaya kadar geldi. Makul bir çözüme ulaşacağız. Yani 18 uygulaması geçtiğinde vatandaşın imar durumu ne olacak? İki katlı olan imar hakkı acaba dört kata veya beş kata çıkabiliyor mu?

İKİ ALTERNATİFİMİZ VAR
Bunların üzerinde teknik detay çalışmalar vardır. Ama hem 18 uygulaması geçecek hem de hiçbir hakkı olmayacak hem de başkasının arsasına hissedar olacağı bir durum sürekli tartışma konusu olabilir. Bizim böyle bir durumda iki alternatifimiz vardır; ya kamulaştırma yapıp vatandaşı mağdur etmeyeceğiz ya da imar hakkında onun lehine düzenlemeler yapıp yine vatandaşı mağdur etmeyeceğiz.

MİLLETLE ZITLAŞMAYACAĞIZ
Bir yol geçtiği zaman arsa değerleniyor. Arsa değerlendiğinde imar hakkı ile beraber kaygı tölere ediliyor mu buna da bakmak lazım. Vatandaşı ikna edebilecek alternatifleri oluşturmak gerekir. AK Parti olarak bizim görevimiz, milletin taleplerine en uygun şekilde çözüm üretmektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman söylediği bir söz vardır. Milletle zıtlaşmayacağız. Milletle zıtlaştığımız noktada kaybeden partimiz olur.

Editör: Haber Merkezi