SONNOKTA SELAY SAYKAL - Anadolu’da nesli tükendiği düşünülen, 23 gün önce Trabzon'da yorgun halde bulunduktan sonra bakımı yapılarak doğaya salınan yakalı toy kuşunun Yozgat’ta tüfekle vurulmuş halde bulunması avcılık tartışmalarının yeniden başlamasına neden oldu. Yakalı toy kuşunun gömüldüğü söylenen yerde jandarma ekipleri ve avcılar eşliğinde arama çalışmaları yapılırken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Yönetimi bölümünden Prof. Dr. Sağdan Başkaya’nın avcılığı Türkçülük ve LGBT gibi argümanlarla savunan açıklamaları büyük tepki topladı. 

SOYU TEHLİKEDEYDİ, ÖLDÜRÜLDÜ
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye alınan, Kazakistan'da üretilip doğaya salınan yakalı toy kuşu, 20 Ekim günü Akçaabat'ta bitkin halde bulunmuş ve Trabzon’da tedavisi yapılıp Gümüşhane’de yeniden doğaya salınmıştı. Önceki gün Yozgat’ta tüfekle vurulmuş olarak bulunan kuşun ölümü üzerine jandarma ekipleri bölgede inceleme başlattı. Cesedinde tüfek saçması olduğu söylenen kuş için Sorgun ilçesi Osmaniye kırsalında jandarma ekipleri, avcılar ve köylüler eşliğinde yapılan arama yapıldı. Drone desteği ile yapılan aramada yakalı toy kuşunun gömüldüğü yer bulunamadı. 

LGBT SÖZLERİYLE AVCILIK SAVUNMASI! 

‘Lazize’ adı verilen kuşun ölümü doğaseverleri üzüntüye boğarken KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Yönetimi bölümünden Prof. Dr. Sağdan Başkaya’nın Ermenistan işgalindeki Karabağ’ın kurtarılması, Türkçülük, LGBT gibi argümanlarla bağdaştırarak avcılığı savunması büyük tepki çekti. Prof. Dr. Şağdan Başkaya facebook medya hesabında, kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu'nun gönderini paylaşıp “Karabağ, baston ile değil silah ile alındı. Oyuna gelmeyelim. Avı yasaklamak, Türkü silahsızlandırıp, Lgbtxyz, Sanal Robot yapma politikasıdır. Avcılık bir yaşam biçimidir. Herkes evden işe, ordan sosyal medyada sözde doğa sever olmaya yönlendiriliyor. Silahlı Türkün düşmanı bir üst akıl grubu, işi hemen kasıtlı bir şekilde avcılara mal etti, kimileri de avcılara hakareti marifet saydı. Avcılık tanzimattan beri bizde horlandı, batıda yeşertildi. Hiçbir tür, avcılar tarafından yok edilmedi. Av hasattır. 500 kuş türünden 20 kadarı av türüdür ve nesilleri devam ediyor” ifadelerini kullandı. Başkaya'nın sözleri doğaseverlerden tepki toplarken avcılar ise Başkaya'yı savundu. 

KTÜ YÖNETİMİ RAHATSIZ OLDU, OLUMSUZ YORUMLARI SİLDİ 

Başkaya'nın sözlerini sosyal medya kullanıcıları eleştiri yağmuruna tutarken, sosyal medya platformu Twitter'da ise Başkaya'ya inceleme başlatılması için çok sayıda tweet atıldı. Konunun büyüyerek kamuoyu ve ulusal basına yansıması ise olayı farklı noktalara taşıdı. Edinilen bilgiye göre, üniversite yönetimi Şağdan Başkaya'nın tepki çeken ifadelerinden rahatsızlık duydu. Konunun KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'ya iletildiği öğrenilirken, Şağdan Başkaya Facebook'ta kendisine yapılan olumsuz yorumları silerek sadece avcıların kendisini destekleyen sözlerine yer verdi. Üniversite yönetiminin Başkaya hakkında nasıl bir yaptırım uygulayacağı ilerleyen günlerde netlik kazanacak. 

Editör: Haber Merkezi