SONNOKTA BERKANT PARLAK - Türkiye çapında köftesiyle tanınan Akçaabat ilçesinin mezbaha sorununa bir türlü çözüm getirilmiyor. İlçedeki STK’lar her ne kadar konuyu gündemde tutmaya çalışsa da hâlen daha somut bir adım atılmış durumda değil. Akçaabat, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde yer alan mezbahalarla ilgili adım atılmasını bekliyor. 2018 yılının mart ayında Milletvekili Salih Cora, “Akçaabat'taki mezbaha bizim ayıbımızdır, bizim eksiğimizdir. 4 ay içerisinde tüm eksiklikleri giderilecek” açıklamasında bulunmuştu.

KONSEY TALEBİNİ İLETTİ
Akçaabat Kent Konseyi geçtiğimiz günlerde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu ziyaretinde konuyu dile getirdi. 30 maddelik taleplerini liste hâlinde Zorluoğlu’na ileten Kent Konseyi Başkanı Mehmet Salih Köse ve Konsey üyeleri, listenin en başına mezbahayı koyarak, “Akçaabat’ın mezbahası ve hayvan satış pazarı bir an önce yapılmalıdır” denildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın standartlara uymadığını ifade ederek ruhsatını iptal ettiği Akçaabat mezbahası kaderine terk edildi.

HEMEN BAŞLAMALI
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı M. Hikmet Eyüpoğlu, “Ruhsatlı mezbaha inşaatının bir an önce başlaması gerekmektedir. Trabzon'un en büyük ilçelerinden olan Akçaabat’ta arazisi kamulaştırılmış ve yapım projeleri hazırlandığı söylenilen mezbaha ile ilgili henüz bir kazmanın vurulmaması Akçaabat çiftçisini besilik hayvanlarda Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği 200 kg ve üzeri etlik erkek hayvanlara verdiği 250 lira desteklemeden ruhsatlı mezbaha olmadığı için yararlanamamaktadır” dedi.

Akçaabat mezbahasının, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iptal edilen ruhsatının yeniden alınması için 4 yıldır hiçbir adım atılmadı. İlçede yeni bir mezbaha yapılacağı gerekçe gösteriliyor ancak bu da yapılmıyor.

Editör: Haber Merkezi