Karadeniz’de Deniz ve Yat Turizmi için Sürdürülebilir Küçük Ölçekli Sefer/Yatçılık Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda şunlar vurgulandı: “Karadeniz Bölgesi’nde ekonomiNin gelişmesi balıkçılık ve turizm olarak iki ana temele dayanmaktadır. Balıkçılık, kıyı bölgelerde yaşayan insanlarımızın hem beslenmesi hem de istihdamı için son derece önemlidir. Ancak iklim değişikliği ve deniz balık stokları üzerindeki kirlilik, aşırı avcılık ve işgalci türler nedeniyle,  avcılığa dayanan üretim ne yazık ki giderek azalmakta, balıkçı tekneleri ve çalışanları zarar görmektedir. Gelecekte bu sektör için alternatif iş alanları yaratılması büyük önem taşımaktadır.”

EN ÖNEMLİ ÇÖZÜM YOLLARI

“Deniz turizminin geliştirilmesi bu konuda en önemli çözüm yollarından birisidir. Bu güne kadar çeşitli nedenlerle ihmal edilmiş olan deniz turizmi sektörü doğası, tarihi ve kültürü, deniz üstü ve sualtı sporları potansiyeli ve gastronomisi ile birlikte yeni iş alanları yaratılmasına, bölgenin turizm potansiyelinin geliştirilmesine ve gelirlerinin arttırılmasına hizmet edecektir.”  

TÜRKİYE ORTAĞIYIZ
Çalıştay açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş şunları söyledi: “KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi olarak, AB Balıkçılık ve Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Karadeniz’de Sürdürülebilir Küçük Ölçekli Seyrüsefer/Yatcılık Projesi’nin Türkiye ortağıyız. Türkiye kıyıları ve Karadeniz de deniz turizmi ve yatçılığın durumu ve geleceğini irdelemek için, kıyılar, kıyı yapıları, deniz turizmi ve yatçılık konusu ile ilgili kurum ve kuruluş, uzman ve sektör temsilcileri ile konuyu irdelemek amacı ile bu çalıştayı düzenledik.”


YOĞUN KATILIM
Çalıştaya Trabzon Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Genel Müdürü Samet Ali Yıldız, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, KTÜ Rektör Yardımcısı Cemil Rakıcı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını Temsilen Daire Başkanı Çetin Çiftçi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. M. Suat Hacısalihoğlu, IMEAK Deniz Ticaret Odası Adına İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Muzaffer FEYZİOĞLU, Kıyı Emniyeti Trabzon Müdürü Mustafa Bahar, Trabzon Ulaştırma Bölge Müdür Yardımcısı Bilal Timur, Trabzon Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Ömer Harun Özkaynak, Meteoroloji Bölge Müdürü Zerrin Demirörs, Trabzon Liman Başkanı Muhammet Özçelik, Kültür Ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Feyhan Kurnaz, Dokap Turizm Daire Başkanı Mehmet Bozdoğan, Trabzon İl Planlama Ve Koordinasyon Müdürü Veysel Başer,  Trabzon Üniversitesi Turizm Meslek Yük Okulu Müdiresi Prof. Dr. Çiğdem Şahin Başfırıncı,  İmeak Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Yusuf Çakır, Trabzon Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Turizm Koordinasyon Konseyi Üyeleri, TÜRSAB Temsilen Onur Kantarcı ve  Ragıp Pirselimoğlu, Kent Konseyi’ni temsilen  Mustafa Gümrükçüoğlu, Setur Ayvalık Marina İşletme Müdürü Onur Kunduz, Yatçılık ve Marinalar Danışmanı Ali Erkan Bezirgan, Merhaba Yatçılık Firması Sahibi Süleyman Uysal, Ordu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Fidan, TİSAD Başkanı Murat Çavga, Yat Turizmi Acentası Fatoş Şolt katıldı Hibrit toplantıya da salon dışından, sektörü temsilen 32 Kişi Zoom platformu üzerinden çevrim içi olarak katılım gösterdi. 


TURİZM DEĞERLENDİRMESİ

Toplantıda çeşitli konuşmacılar tarafından Ege ve Akdeniz yatçılık ve kurvaziyer turizminin bir değerlendirmesi yapılarak Karadeniz’de bu sektörün gelişmesi için küçük ölçeli yat turizminin gelişmesi için neler yapılabileceği, yenilikçi yat turizminin bölgeye sosyal ve ekonomik katkılarının neler olabileceği, marina ihtiyacının uygun balıkçı barınaklarında küçük bağlama ve yanaşma yerleri yapılarak elektrik, su ve yakıt ikmali sağlanması halinde önemli gelişmeler sağlanabileceği, yatlarla gelen misafirlerin alışveriş, gastronomi, günübirlik doğal, tarihi ve kültürel alanlara gezileri, balık avı turizm deneyimlerine katılmaları, beklenen önemli yararlar arasındadır denildi. Toplantıda, Karadeniz’de küçük ölçekli yatçılığın geliştirilmesi “mavi büyüme”, “sürdürülebilir kalkınma ve gelişme” alanlarında sinerji yaratacak önemli bir faaliyet olarak değerlendirildi.
 

Editör: Haber Merkezi