Trabzon Valiliği'ni ziyaretinde basın mensuplarının Hollanda'nın tutumu ile ilgili sorularını cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Uzun zamandan beri Avrupa'dan, Avrupa'nın bugüne kadar savunduğu ilkelerle, değerlerle örtüşmeyen, bunlara taban tabana zıt. En temel insan hak ve hürriyetlerinin savunulmasının aksine ötesinde bir takım davranış politikaları ortaya koymaya başlanmıştır. Son günlerde bunlar gözle görülüler bir şekilde açığa çıkmaya başladı. Bu hadiseler, aslında Avrupa tarafından ilk defa gündeme gelmiş değil. Biraz geriye gittiiğimzde, tarihe biraz döndüğümüzde Avrupa'nın bu şekilde katı, tamamen çıkar ve menfaat üzerine kurulu kafatasçı, baskıcı ve sömürgeci yaklaşımlarının her zaman dünya tarihini meşgul ettiğini ve önemli bir yer tutuğunu görürüz. Bugün eğer medeniyet denilebilirse Avrupa medeniyetinin tamamen sömürge üzerine kurulu bir medeniyet olduğunu bir refah, bir zenginlik olduğunu biliyoruz. 1995 yılında Bosna'da binlerce insanın katledilmesinin önünü açan, insanları adeta katillere teslim eden Birleşmiş Milletler forması altında onlara korumakla görevli Hollandalı askerlerin ve Hollandalılar'ın orada çok büyük bir katliama neden olduğunu biliyoruz. Bu gibi benzer çok örnekler vardır tarihte. Özelikle Avrupa Birliği Projesi çerçevesinde Avrupa Birliği'nin insanlığın, en büyük değerlerine saygı duyan onları koruyan onlara sahip çıkan bir anlayış içerisinde olduklarına inanıyorduk. Kendileri de böyle söylüyorlardı. Özgürlüğün toprakları olarak kendilerini tanıtıyorlardı fakat çok kısa sürdü maskeler düştü. Avrupa'nın maskeleri düştü. Bir kez daha her şey açık oynanıyor. Gizleme gereği bile duymuyorlar. Esasında 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmelerin ortaya çıkardığı şaşkınlığın bir yansıması olarak bunları değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

"Avrupa dağılma sürecine girmiştir"

"Avrupa ülkelerinin terör örgütlerine nasıl destek verdiklerini biz biliyoruz" diyen Canikli "Avrupa'nın verdiği silahla Türkiye'de binlerce insanın katline neden olmuşlardır. Avrupa'nın bu desteği olmasaydı kanlı faaliyetlerine terör örgütleri devam edemezlerdi. Terör örgütlerinin Türkiye'de akıttığı kanda Avrupa'nın, Hollanda'nın, Almanya'nın eli vardır. Terör örgütlerine destek veriyorsanız yaptıklarından sonuna kadar sorumlusunuz. Onların bütün katliamlarına ortaksınız anlamına gelir. Bugün tekrar Avrupa suçüstü halinde yakalanmıştır. Maskeleri bir kez daha düşmüştür. Aslında Avrupa dağılma sürecini girmiştir. Bundan sonra hiç bir güç Avrupa'nın dağılmasını engelleyemez. Avrupa'yı birleştiren evrensel değerler, insan hakları ve hukuk değerler ortadan tamamen kalkmıştır. ayaklar altına alınmıştır. Hollanda'da bu ortaya çıkmıştır. Hiç bir Avrupa ülkesi de Hollanda'nın bu eşkiya tarzı yaklaşımını kınamamıştır, eleştirmemiştir. Adeta örtülü bir şekilde destek vermektedir. O nedenle Avrupa sona doğru yaklaşmaktadır. Avrupa rüyası bitmiştir, çöküş başlamıştır" şeklinde konuştu.
Canikli, Hollanda'nın yaptıklarının mutlaka bir karşılığı olacağını vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Hollanda'nın önce Dışişleri Bakanımızın uçağına iniş izni vermemesi, daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza yapılanı bir eşkiyalık olarak değerlendirdiğimiz o tavır ve yaklaşımlar Avrupa'da sonun başlangıcı olacaktır. Bu yapılanlara Türkiye olarak misliyle mukabele etmek zaten uluslararası hukuktan doğan hakkımızdır. Elbette onlarda kesinlikle yapılacaktır. Bunun detaylarını ve ayrıntılarının nasıl yapılacağını konuşacağız. Hiç kimse aklından çıkarmasın kesinlikle mukabele gelecektir. Onların bu yaptığı insanlık dışı, akıl dışı kendi ülkeleri açısından da o politikacılar ülkelerine de zarar veriyorlar. Ülkelerinin geleceğini de zarar veriyorlar. Artık sömürü düzeninde sonuna geliyoruz. Hollanda çok sömürgeci ülkelerden bir tanesidir."

"Türkiye'nin güçlü çıkışını engelleyemeyecekler"

Türkiye'nin politika üretebilir ve bu sömürü sistemine itiraz edebilir bir konuma gelmesinin ciddi anlamda Hollanda gibi ülkeleri rahatsız ettiğini ifade eden Canikli "O nedenle terör örgütülerine Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için destek veriyorlar. 15 Temmuz'daki kalkışmada görev alan rol alan mensuplarına kucak açmaktadırlar. Göz göre göre destek vermektedirler. Oturma izni imkanı sunmaktadırlar. Türkiye'nin güçlü çıkışını engelleyemeyecekler. Bu sizin Avrupa 'nın sonu olacak. Avrupa bir bataklık sürecine girmiştir. Çırpındıkça batıyor. Battıkça çırpınıyor. Bu olaylar çok uzun sürmeyecek. Bu çöküş İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkışıyla başlamıştır. Bundan sonra da hızlanacaktır. Artık Avrupa özgürlükler ülkesi felan değildir" dedi.

"Hollanda'ya yaptırım Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak"

"Ekonomik anlamda bir yaptırım olacak mı ? " sorusuna ise Canikli, "Onların hepsini tartışacağız ve görüşeceğiz. Spesifik olarak şu alanlarda diye bir belirleme imkanı yok. Sonuç itibariyle bütün boyutlarıyla ele alınacak bir konu. Ayak üstü verilecek bir karar değil. Zaten yarın da Bakanlar Kurulu toplantısı olacak. O çalışmalar başladı. Bakanlar Kurulu'nda konuyu ele alacağız. Sonuç itibariyle bütün kararlarda ülkemizin çıkarları ve menfaatlerine esas alacağız. Atılacak adımları belirleyeceğiz ama kesinlikle karşılıksız kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Vali Yücel Yavuz'u ziyaretinin ardından trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na da ziyarette bulundu. 

Editör: Haber Merkezi