SONNOKTA RÖPORTAJ - CHP Akçaabat İlçe Başkanı Mustafa Bak gazetemize açıklamalarda bulundu.

Bak şunları dile getirdi: “Pandemiye sığınarak yorum yapmak istemiyorum ama hakikaten bizi zorluyor. İki defa İl Başkanımız ile esnaf ziyareti yaptık, özellikle esnaf kesiminin büyük sıkıntıları var. Günlerce hiç ciro yapmayan, iş yerini açtığı gibi siftah yapmadan kapatan esnaf var. Devletin sağladığı ekonomik desteklerin hiçbiri yeterli ve yerinde olmamıştır. Hibe desteği alan, ciro desteği alamıyor. Akçaabat hakikaten iyice daraldı, esnafımız iş gücü noktasında yalnız kaldı. Bu gelirler ile esnaf kredi alsa bile geçmiş borçlarını ödeyecek ve tekrar aldığı kredileri ödeyememe durumu oluşacak. O anlamda hakikaten çok ciddi sıkıntı var. İktidar neredeyse bu duruma kulaklarını tıkamış durumda.”

Başkan Bak, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu.

ESNAF DESTEKLENMELİ
“İktidarın mutlak suretle esnafı desteklemesi lazım. Çünkü bu pandeminin artık uzun süre devam edeceğini düşünüyorum. Bu yıl normalleşileceği söyleniyor ama bu olsa bile çok kısıtlı şartlarda olur. Çünkü vakalarda sürekli artış var, insanlarımız bir şey yokmuş gibi lokantalara artık gidemez. Çünkü insanlar tedirgin ve korkuyor. Vatandaşımız annesini, babasını kaybetmiş ve bu yüzden çok tedirgin. Sağlık önemli o yüzden kolayca normalleşemeyiz.”

AKÇAABAT İYİ YÖNETİLMİYOR
“Akçaabat’ta kimle görüşüyorsam, Osman Nuri Ekim iki senede ne yaptı ya da son 10 senede Akçaabat’ta ne yapıldı diyor. Akçaabat’ta hiçbir şey yapılmadı diyebilirim. Akçaabat’ta son 10 yıldan beri bir tane istihdam sağlayacak ya da mevcut sorunları çözüme kavuşturacak iş yok. Park sorunu duruyor. Tüm bunların yanında esnafın kirasını bu sene yüzde 3 artıran bir belediye var. Mahallelerde hiç kimse hizmet alamıyor. İlçemiz iyi yönetilmiyor.”

ÇÖZÜME KAVUŞMADI
“Akçaabat’ın mevcut sorunlarından hiç biri çözüme kavuşmuş değil. Yapay çözümler ile sorunların üstesinden gelemezsiniz. Dolgu alanlarının halen deniz ile ilişiği kesilmemiş durumda ve halen deniz gelip çamurlu suları alıp kıyı balıkçılığını öldürüyor. Akçaabat’ta böyle bir sıkıntı var. Yağmur yağdığı zaman 50- 100 metre içeriye kadar çamur deryası geliyor.”

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
“Sahil projeleri yapılıyor. Bu projelerin hemen hemen hepsi bakanlık onayı ve destekli olan projeler. Yani hiçbiri Akçaabat’ta belediyenin kendi adına yaptığı proje değil. Bir kısım projeler de Büyükşehir Belediyesi eli ile yapılıyor. Sahilde yapılan proje sıkıntılı gözüküyor. Özellikle bazı yerlerde denize sıfır olan alanlardan yol geçirilirse sahil biter. Orada, bisiklet yolunun yanında içten araç yolu düşünüldüğü ve bunun yapılacak olan şehir hastanesine ulaşım amaçlı olduğu söyleniyor. Osman Nuri Ekim Başkan, her ne kadar biz sahile dokunmayacağız dese de burada bir yol var gibi görülüyor, yürüyüş yolunun takipçisi olacağız.”

PROJELER TARTIŞILIYOR
“Osman Nuri Ekim’in yaptığı bir kaç tartışılır proje var, bunlar çok doğru gözükmeyen işler. Mesela mezbahane tesisi dere yatağına kurulmuş. Onun yukarısında küçük sanayi sitesi var, o da aynı şekilde. Trafik sorununa el atılmadı. Bu sorunun çaresi Akçaabat’ın yukarıya doğru büyümesi için yapılacak olan yolların hayata geçmesidir. Maalesef halen biz sahili doldurmak ile uğraşıyoruz, dere yataklarına proje yapmaya uğraşıyoruz.”

ORTAMAHALLE’YE İHANET EDİLİYOR
“Ortamahalle hakikaten belki de bir belediyenin Akçaabat’a sosyal ya da görsel olarak turizm açısından katabileceği en büyük imkân, ama buraya ihanet ediliyor. Bu bir fırsat, yani böyle bir projeyi istesen belki de yapamayabilirsin ama elinde olanın bu kadar kötü şekilde heba edilmesini anlayamıyorum. Ortamahalle’de evlerin olduğu alanı 10-15 metre yarmışlar ve orada kocaman perde beton yapmışlar. Karşıdan bakan birisi orada kocaman duvar görüyor. Onun aşağısına iniyorsun yine 10-12 kat evler yapılmış, bunlara ruhsat veren de Akçaabat Belediyesi. Orada birkaç tane evi restore etmekle Akçaabat’ın Ortamahalle evlerini turizme kazandıramazsınız. O bölgenin komple bir projeye tabi tutulması lazım. Ortamahalle evlerine varacağımız yerde kocaman bir hangar gibi üstten yol koymuşlar, yazık vallahi. Ortamahalle’nin çevre düzenlemesi yapılmalı ve buraya insanları taşımalıyız. Ortamahalle’yi turistik olarak gezdirip sonra insanların burada konaklayabileceği alanlar oluşturulması lazım. Ekonomiye böylelikle katkı değer yaratılabilir. Akçaabat her alanda olduğu gibi turizm alanında da kaybediyor.”

ÖNEMLİ BİR DEĞER
“Esasında Sera Gölü’nün turizme kazandırılabilmesi için ek düzenleme yapılabilir. Bir kısmı şuanda piknik alanı olarak kullanılıyor. Göl alanı içerisindeki en büyük yanlış Sera Gölü’ne gelen yağmur ve dere sularının daha yukarıdan bentler ile birlikte çözeltilmemesi. Aşağıya doğru temiz suyun akması lazım ama bu yapılmıyor. Böyle olunca da yağmurla birlikte Sera Gölü kahverengi halini alıyor. Şu hali ile Akçaabat turizmine katkı sağlamıyor ama değerlendirilmesi halinde Sera Gölü önemli bir değer.”

BiRAN ÖNCE BAŞLANMALI
“Biran önce Çevre Yolu’nun başlaması lazım ama rafa mı kalktı bilmiyoruz. Aslında bu Çevre Yolu’nun sadece Akçaabat arası değil, Ordu’dan gelen yolun artık Giresun’un üzerinden Çevre Yolu’na oradan da Hopa’ya kadar ulaşması lazım. Bir Çevre Yolu yapılacaksa Karadeniz’i komple çevreleyen bir yol olması lazım. Bu sıkıntı Akçaabat’ın sorunu olmaktan çıktı ve artık bu bölgenin sorunudur. Bunun bu şekilde değerlendirilmesi lazım.”

DOĞALGAZ MAĞDUR ETTi
“Doğalgaz konusunda birçok vatandaşımız mağdur edildi. Eylül ve Ekim’de aboneler yaptırıldı, Ekim’de bağlanacak denildi. Vatandaşımız da binalarına doğalgaz tesisatı çekti. Ama doğalgaz olmayınca vatandaş yapılmış yeni tesisatı yıkıp yeniden kalorifer çekti. Doğalgaza geçilmeyince birçok insan mağdur edildi ve evini ısıtamadı. Ödenek bitti, proje orada kaldı. Sadece söylenen şu; ödenek bitti yeni ihale yapılacak ama hiçbir çalışma yok. Akçaabat’ın şehir merkezinin bir an önce doğalgaza geçmesi lazım. Şehir merkezi ve yakın mahallelerin bitmesi gerekli iken bu şekilde devam ederse en az 2-3 seneyi bulabileceği gözüküyor. Ekonomik olarak sıkıntılı olduğu söyleniyor, ödenek olmadığı için ihale edilemediği de dile getiriliyor.”

Editör: Haber Merkezi