SONNOKTA RÖPORTAJ - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk gazetemize konuştu. Aynı zamanda, Trabzon’un Ortahisar İlçesi Soğuksu Mahallesi Muhtarı ve Muhtar Adayı da olan Aktürk’ün açıklamaları şu şekilde:
“Muhtar, devletle halkın arasındaki temsilcidir. Halkın sorunlarını, sıkıntısını, isteğini ve sevincini devlete aktaran ve sorunların çözülmesi için önderlik yapan kişi muhtardır. Muhtar rica makamıdır, icra makamı değildir. Hiçbir muhtar adayının vaadini dikkate almıyorum. Çünkü bizim görevimiz mahalledeki sıkıntıları ilgili kurumlara bildirmek ve bunun da takibini yapmaktır. Eğer devletimizin bir mahallede veya köyde uygulaması olacaksa bunun da halka duyurulmasını sağlarız. Bundan daha öte bir görevimiz olamaz.”

Başkan Aktürk, Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’a konuştu

MUHTAR İSTEDİĞİ GİBİ KONUŞAMAZ
“Muhtarlar, toplumun önündeki önder kişilerdir. Topluma da hareketl e r i ve söylemleri ile örnek olması gereken kişilerdir muhtarlar. O yüzden kimse ‘muhtar oldum istediğim gibi konuşurum, istediğim gibi hareket ederim’ yanılgısına düşmemeli. Durduğumuz yeri iyi bilip, saygınlığımızı korumak zorundayız. İşte o zaman biz de saygı görürüz. Amaç vatandaşa hizmet etmek ise biz de bunun gerektiğini yapmak zorundayız.”

MUHALEFETİ ANLARIM AMA İKTİDAR MANİDAR
“Ahmet Metin Genç, Trabzon halkının seçmiş olduğu belediye başkanıydı ve biz de muhtarların gözünden kendisinin karnesini yazdık. Muhtarlar sorunlarını Genç’e anlattı, o da çözmek için mücadele verdi. Genç, vatandaşın sorunları ile ilgilendi ve çözüm yoluna gitti. Genç, görev süresi içerisinde 85 mahalleye de eşit hizmet verdi, ayrım yapmadı. Biz de bu yapılan hizmetlerin neticesinde ‘Ortahisar Belediyesi’nde iyi hizmet yaptı ve kendisinden memnunuz, kendisini tekrar görmek isteriz’ dedik. Kendisi seçilmiş bir başkandı ve biz de bu davranışı sergiledik. Bunun haricinde bir aday adayı için fikir belirtmedik. Bu konuda muhalefetin eleştirisini anlarım ama iktidarın eleştirisini manidar bulurum.”

DOĞRU OLANI HER ZAMAN SÖYLERİM
“CHP İl Başkanı Güzide Önsel Uzun da bize ne gibi eksikler gördüğümüzü sordu, biz de kendisine aktardık. Bize sorulana biz cevap verir, haklıya haklı haksıza haksız deriz. İYİ Partili Hüseyin Örs için de, CHP’li Ahmet Kaya için de, iktidar milletvekilleri için de bizler görüş beyan edebiliriz. Doğru olanı her zaman anlattım, anlatmaya da devam edeceğim. Memnuniyeti de söylerim, memnuniyetsizliği de dile getiririm. Kimsenin hakkını inkar edecek halim yok. Bu şehirde Ahmet Metin Genç gerçeği kadar, Hüseyin Örs gerçeği de vardır, Ahmet Kaya gerçeği de vardır. Biz bu isimleri de sahipleniyoruz.”

BELKİ DE YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİ!
“AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu’nu yanlış bilgilendirmiş olabilirler. Büyükşehir’ Belediyesi’nde çalışıp da aynı anda hem mesai, hem de muhtarlık yapan arkadaşımız yok. Burada zaten çalışan arkadaşlarımız işçi kadrosundalar. Bu arkadaşlarımızın da çalışmış olduğu alanlar gece vardiyasıdır. Dolayısı ile gündüz muhtarlık yapmalarına engel bir durum yoktur. Bu olay öyle bir yorumlandı ki, sanki arkadaşlarımız belediyedeki mesaisini yapmıyor da sadece muhtarlık yapıyor gibi algılandı. Bu söz konusu değildir. Buna kanunun da hiçbir engeli yoktur. Bu konuda geçmişten gelen örnekler vardır ve halen belediyede bu şekilde çalışan arkadaşlarımız mevcuttur.”

MERCEK ALTINA ALINMALI
“Murat Zorluoğlu, muhtar dostu bir isimdir. Zorluoğlu’nu, Trabzon’a gelmeden göreve yaptığı yerlerde olan muhtar arkadaşlarımdan dinlemiş ve tanımış birisiyim. Konfederasyon Genel Başkanı olduğum için her yöreden yönetim kurulumuzda arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız da, Zorluoğlu’nun her gittiği yerde muhtarın yanında olduğunu bize anlattı. Zorluoğlu da halkın demokrasisi ile seçilmiş olan ve belediyedeki mesaisini de aksatmayacak muhtarlara saygı duyar. Mesaini aksatan varsa buna biz de engel oluruz. Şunu da söyleyeyim ki böyle bir sıkıntı varsa bu sadece muhtarlar için geçeli değildir. Belediyede çalışıp ikinci bir iş yapanlar varsa bunların hepsi mercek altına alınmalıdır. Adalet sadece muhtara değil, herkese lazımdır.”

OTUZ YILDIR İŞİN İÇİNDEYİM
“Soğuksu Mahallesi’nde yeni dönem için adayım. Mahallemin neferiyim, otuz yıldır da bu işin içindeyim. Daha önce aza olarak görev yaptım, iki dönemdir de milletimize hizmet ettim. Nasip olursa üçüncü dönemde de vatandaşımızın hizmetinde olacağım. Ben muhtar olsam da olmasam da mahallemdeki vatandaşıma hizmet etmek zorundayım. Komşumun derdi ile de dertlenen bir kişiyim. Mahallelimiz bu göreve devam dediği sürece göreve devam edeceğim. Muhtarlıktan öte de bir beklentim olmadı, olamaz. Muhtarlık benim basamağım değil son durağım.”

DEMOKRASİ BAYRAMI OLSUN
“31 Mart Mahalli İdareler Seçimi bir demokrasi bayramı olmalı. Çünkü yerel seçimler bu şekilde gerçekleşmeli. Bu demokrasi bayramını coşku, sevgi ve huzur içinde kutlayıp geçirmeliyiz. Herkes aday olabilir ama aday olanlar birbirine karşı saygı ve sevgi içerisinde bu işi dostlukla yürütmeli. Seçim bittikten sonra da birbirimizin sevincine ve üzüntüsüne ortak olacağız. Aynı sokakta yürüyüp, aynı masalarda oturacağız. Birbirimizin yüzüne bakamayacak hareketlerden kaçınmamız gerekiyor.”

VİCDANLI OLUNMALI
“Muhtarların üzerinden spekülasyon yapmaktan kaçınmak gerek. Herhangi bir olumsuzluk anında muhtarlar hedef tahtasına koyuluyor. Öncelikle konuyu irdeleyip, bu muhtarın alanına giriyor mu, girmiyor mu diye değerlendirmek gerek. Biraz vicdanlı olmak lazım.”

GİTTİK YİNE GİDERİZ
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara verdiği değer yerelde ne yazık ki bazılarında alerji yapıyor. Erdoğan’ın verdiği değer muhtarın nezdinde vatandaşadır. Muhtarlar, Külliye’ye gittikleri için eleştiriliyor ama biz devletine bağlı ve saygılı olan insanlarız. Onun için de davet edildiğimiz yere gideriz. Külliye bu milletindir. Orada bugün Erdoğan var, yarın bir başkası olacaktır. Gittik yine gideriz. Biz vatanımız ve bayrağımız için varız.”

Editör: Haber Merkezi