SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Başkan Bıyık şunları dile getirdi: “Yomra’da çalışmalarımız çok yoğun gidiyor. Bize göre ilçemizde son 10 yılda yapılması gereken ya da başlanması gereken konulara biz 2 sene içerisinde ya başladık, ya bitirdik, ya da bitirme aşamasına geldik. Yomra halkına seçim döneminde sizi evlerinizde hapis olmaktan kurtaracağız dedik, buna istinaden Yomra halkının rahatlıkla kullanabileceği 2 kilometrelik sahil yürüyüş ve gezinti alanı oluşturmak için yola koyulduk. Sadece yürüyüş değil de bir yaşam alanı yapalım dedik, bunun 1 kilometresini tamamladık. Nasip olursa 1-2 ay içerisinde tamamen açacağız. Diğer 1 kilometrenin de altyapısını oluşturduk, onu da 2021 yılı içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. İnsanlar artık sahilde gezebiliyor, denize bakabiliyor.”

20 YILLIK SORUNU AŞTIK
“İş makinesi parkımızı yeniledik ve belediyemizi sanayi köşelerinden kurtardık. Yomra Belediyesi’nin önümüzdeki 20 yıllık süreçte makine parkı ile ilgili sorununu aştık. Mahallelerimizin arasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Yomra Trabzon’un ilçesi değil kendisidir. Huzur ilçesidir, ticaret ilçesidir, turizm ilçesidir, yani kısacası kendisidir. Bu anlayış çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

KEŞKE EKONOMİMİZ DAHA İYİ OLSAYDI
“Çocuk parklarımızın sayısını arttırdık. Mahalle arası çocuk parklarına çok önem veriyoruz. Kaşüstü’nde mahalle arası parke çalışmalarımız devam ediyor, yolun altında da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Seçim sürecinde inşallah vaatlerimizi tamamlamış biçimde Yomra’nın sorunlarını gidermiş olacağız. Yomra’nın geçmişten gelen hizmet açığını da kapatarak yolumuza devam ediyoruz. Tabi ki bu süreçte pandemi sorunları da yaşadık. Bu süreçte belediyeler hem ekonomik, hem mali açıdan sıkıntılar yaşadı. Keşke ekonomimiz daha iyi olmuş olsaydı da pandemi sürecinde daha iyi çalışmalar gerçekleştirebilseydik. Çünkü pandemi dönemi belediye çalışmaları için en uygun dönemdi, çünkü sahada vatandaş yoktu. Seçim vaadinde bulunmamıştık ama çöplerin yerin altına alınması, enerji hatlarının kaldırılması gibi hayati önem taşıyan bazı işleri tamamlamış olduk.”

DESTEK GÖREMEDİM
“İktidardan istediğimi aldığımı söyleyemem. Mesela sahilde yürüyüş yolu ile ilgili yapmış olduğumuz taleplere cevap bulamıyoruz. Biz bu işe başladığımızda orası insanların gayri ahlaki işler için kullandığı kayalıklardı. Şuanda insanlar orada 24 saat gezebiliyor. Bu işe bile destek göremedik. İller Bankası’na olan borcu tamamlamak üzereyiz. Bir taraftan da özel sektöre borçlarımız var ama dediğim gibi hiçbir destek ile karşı karşıya kalmadık.”

ZAMAN GÖSTERECEK
“Belediyemizin geçmiş dönemi ile ilgili bir müfettişin yapmış olduğu soruşturmanın devamında, eski yönetim Danıştay’a başvuruda bulundu. Danıştay dava açılmaması gereken konular ile ilgili dava açılması yönünde karar verdi. Yani Danıştay’a başvurmuş olmaları aleyhlerine döndü. Bu olay bizim dışımızda yürüyen bir konu. Birçok noktada soruşturma talebi var, haklı veya haksız çıkarlar bunu zaman gösterecek.”

BİZİM AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK
“Yomra’da bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Göreve geldiğimiz ilk andan bu yana aynı şeyleri söyledik. Avrasya Üniversitesi konusunda da aynı görüşteyiz. Burada Yomra halkına bahçe yapmak istiyoruz dedik, kötü bir niyetimiz yoktu. Bu konuda ilk gün hangi noktadaysak, bugün yine aynı noktadayız. Alınan kararlar ile beraber bahçenin yarı yarıya kullanılması noktasındayız. Şuanda projelendirme çalışmasını yaptık, nasip olursa yaz sonundan sonra projeye başlamayı planlıyoruz. Orada içerisinde kamelyalar olan, basket sahası olan, çocuk parkları olan bir sosyal alan yapacağız ve vatandaşın kullanımına açacağız. Bunları inşallah tamamlamış olacağız. Avrasya’nın kurumsal kimliği ile ilgili bir sorunumuz yok. Sonuçta Kaşüstü Mahallesi’nde de bir yerleşkeleri var. Yomra’da uzun yıllar hizmetlerine, eğitim hayatlarına devam edecekler. Biz kavga etme taraftarı olmadık, sorunların çözümü tarafındayız.”

HERKES BORÇLANIP ÇARK DÖNDÜRÜYOR
“Yomra Belediye Meclisi’nde arkadaşlarımız zaman zaman diyorlar ki almış olduğumuz kararlarda oy birliği olanlar da var. Oy birliği ile hangi kararı almışız? Mesela trafo koyulması kararını almışız, koymayalım trafoyu da Yomra’yı karanlığa mı gömelim? Yani oy birliği ile alınan kararlar gündelik kararlardır. Belediye Meclisi’nde, Belediye Başkanı’nın çalışması ya da çalışmaması noktasında önemli etkenler vardır. Bunlardan bir tanesi de borçlanma kararıdır. Sonuçta şuanda belediyeler borçlanarak çarklarını döndürüyor. Biz pandemi sürecinde toplam gelirimizin yüzde 20’sini toplayabildik vatandaştan. Her yer kapalı, bu şartlarda esnaftan nasıl para isteyelim? Dolayısı ile kredi ile dönmek durumunda kalıyoruz.”

ASIL GÜNDEMDEN UZAKLAŞTIK HEP
“Diğer belediyelerde herkes bu borçlanma yetkilerini alabilirken, Yomra Belediyesi bir şey satmasın, Yomra Belediyesi borçlanmasın diye olaya bakılırsa bunun karşılığı belediyeyi çalıştırmamaktır. İktidarın meclis üyeleri bizim öyle bir düşüncemiz yok diyor ama 3,5 milyon lira borçlanma istiyorum yetki vermiyorlar. Devlette devamlılık esastır diye taahhüt etmişiz ve talep etmişiz, bu borcu vermiyorum diyorsanız demek ki Belediye Başkanı’nı çalıştırmak istemiyorsunuz. Ben bu arkadaşlara AK Partili olarak bakmıyorum. Şahsi menfaati için siyaset yapanın partisi olmaz. Bugün A partisi, yarın B partisi, devam eder gider. Bu şehre siyaset hep kaybettirdi. Fuzuli konular ile siyasetçiler meşgul edilip asıl gündemden uzaklaştırıldılar.”

ONLARA ALLAH YARDIM ETSiN
“Normalde, planladığımız düğün salonu ve kültür merkezimizin çok amaçlı salonunu yapacaktık, haziran ayında bitirmeyi düşünüyorduk. Belediye Meclisi bize engel olunca bu işleri Belediye’nin kendi imkânları ile yapacağımız için süreç uzadı. Kim mağdur oldu, tabi ki vatandaş. Ama şunu söyleyeyim ben o binayı her halükarda yapacağım. Bizi çalıştırmamak için uğraşan meclis üyelerimizin Allah yardımcıları olsun. Çünkü bunun hesabını hem vicdanen, hem de siyaseten vereceklerini düşünüyorum. Vicdanen biz hata yapmışız diye düşünecekler.”

RANT SAĞLARSAM KARŞI ÇIKSINLAR
“Ben Belediye Başkanı olarak eşime, dostuma rant sağlarsam, burada kendi arkadaşlarımın arazilerini imara çıkarırsam, konut alanını ticarete dönüştürürsem o zaman bana karşı çıksınlar. Ama böyle bir şey yok. Borçlanacağım parayı da zaten kendi dönemimde ödeyeceğim. Borçlanma konusunda biz Belediye Başkanı’na 17 milyonluk yetki verdik demişler. Bugüne kadar bankadan çekmiş olduğum nakit kredinin toplamı 2,5 milyon TL’dir. İyi niyete sahip olduklarını düşünmüyorum, bunun hesabını verecekler. Tarihin tozlu sayfalarına gömülecekler"

BİNLERCE İNSANIN MAĞDURİYETİ VAR
“Belediye Meclisi’nde beni çalıştırmamak için mücadele veren arkadaşlar, Yomra’nın tarihine yazmış oldukları yolsuzlukları ortadan kaldıramazlar. Benimle uğraşmayı bıraksınlar, Belediye olarak biz çalışıyoruz, iktidar partisinin de kendi görevleri var onları yerine getirsinler. Mesela, Cumhurbaşkanı Erdoğan YomraÖzdil- Oymalı Grup Yolu’nun iki yıl içerisinde tamamlanacak olduğunu dile getirdi. Aradan üç yıl geçti şuanda yolda 600 metre çalışma yapıldı. Bu gidişle yaklaşık 10 yılda biter. İktidarın temsilcileri bununla ilgilensin, bu konuda 10 bin insanın mağduriyeti var"

YAPILACAK İŞLERLE İKTİDAR İLGİLENMİYOR
“Kaşüstü’nde bir sınıfta 40-50 kişi okuyor, halen bir okul yapılabilmiş değil. Belediye olarak 7 bin metrekare yeri Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis ettik okul yapsınlar diye, gitsin o işle uğraşsın iktidar temsilcileri. Yapılmış olan okul taş yuvarlanmasından kaynaklı olarak tehlike arz ettiği için kapatıldı. Şuanda 4 tane mahallemize hizmet eden 150 öğrencisi olan okul kapatılmış, 1 milyon masrafı var yapmıyorlar ve 5 milyonluk okulu kapatıyorlar. Bu işi yapın sorun ortadan kalksın. Yani bugün iktidar tarafından Yomra’da yapılabilecek bir sürü iş var ama bunlarla ilgilenmiyorlar.”

HİÇ Mİ İYİ BİR SEY YAPMADIK?
“Jandarma binamızın yenilenmesi lazım, 2-3 tane okul inşaatının başlaması lazım, Yomra-Özdil-Oymalı Grup Yolu’nun tamamlanması lazım. Bunun gibi iktidar tarafından yönetilebilecek birçok iş var. Yatıyorlar, kalkıyorlar Belediye Başkanı’nı nasıl yapalım da çalıştırmayalım diye uğraşıyorlar. Bir tane iyi bir şey yapmamış mıyız biz burada? O kötü, bu kötü, şu kötü, o zaman siz yapın da ben sizi takdir edeyim. Şunu da söyleyeyim ben iktidarın yapmış olduğu her iş için bugüne kadar tebrik ettim, teşekkür ettim. Bizim tek derdimiz var, bu makama evimiz, arabamız, yatlarımız, katlarımız olsun diye değil millete hizmet etmek için geldik. Bugüne kadar da görevimizi çok şükür öyle kullandık, bundan sonra da o şekilde kullanacağız.”

Editör: Haber Merkezi