SONNOKTA RÖPORTAJ - Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Başkan Mustafa Bıyık: “Yomra’da her kim olursa olsun siyasi parti ayrımı gözetmeden, oy vermiş veya vermemiş bakmadan çalışıyoruz. İlçemizdeki bütün okullarda çalışan personelimizin 24 saat emrinde oldum. Ne isterlerse, ne ihtiyaçları olduysa yerine getirdik. Yomra’da eğitime özellikle hizmet vermeye çalışıyorum. İlçemizde biz adaletli bir yönetim sergiliyoruz ve benim dönemimde belediyeden zengin olan hiç kimse olmayacak.

Bunun garantisini veriyorum. Benim ile çalışan müteahhit olsun benimle çalışan taşeron olsun hayatını geçimini sağlar ama para kazanma şansı olmaz. Bunu ısrarla söylüyorum zenginlik üretecek bir kurum değiliz. Biz zenginliği vatandaşın gönlünde yaratacağız. Vatandaşın ilçede görmüş olduğu görsel zenginliği sağlayacağız. Yeniliğe açık bir belediyeyiz, her zaman yenilikleri sağlamaya çalışıyoruz. Bizden sonrasına da güzel bir yönetim sistemi bırakmak için mücadele ediyoruz.”

Başkan Bıyık, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

MAHKEME EKSİKLİK GÖRDÜ İPTAL ETTİ
“Türkiye hukuk devletidir. İhaleler konusunda mahkeme şurada hata yapmışsınız derse döner düzeltiriz. Biz burada bir satış yapmışız, mahkeme üzerindeki yapının satılması ile ilgili bir eksiklik görmüş. Türkiye’de tek iptal olan ihale bizim ki değil. Daha yakın süreçte Ulaştırma Bakanlığı’nın ihalesini Danıştay iptal etti. Bakanlık gibi bir yerin ihalesi iptal olduğu yerde Yomra Belediyesi’nin de ihalesi iptal olabilir. Çok da tartışılacak noktası olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta alan adam da AK Partili, ben kendi etrafımdan birisine satmamışım ki tartışılsın. Orayı birisine peşkeş çekmedim. Sadece olayla ilgili siyaset yapıyorlar.”

HUKUKİ iŞLEM VAR DiYE DÜŞMANLIK MI EDELİM?
“Ben Kebapçım’ın işletmecisi ile mahkemelik değilim orada yanlış bir algı var. Biz orada yapılan düğün salonunu incelemeye gittik, 5 dakika sohbet ederken diğer arkadaşlar geldi ve bir fotoğraf çekilelim dediler. Konunun özü bu, bana göre çok garip bir durum değil. Benim muhatabım o masadakilerden biri değil ki. Benim muhatabım oranın işgalcisidir. Şunu defalarca söyledim tekrar söylüyorum, oranın işgalcisine geçmiş 5 yıla dair 770 bin TL ecrimisil kesmişiz. Konu şuanda mahkemede, bu yıla dair de süresi dolunca yine keseceğiz. Ben insanlarla oturabilirim, kalkabilirim, bu mahkemem olamaz anlamına gelmez. Hukuki bir işlem var diye adama da düşmanlık yapıp gidip kapısını kazımanın bir anlamı yok.”

KIZININ TAYİNİNİ BİLE BİZ YAPTIK!
“Kemal Beyi (Turhan) biz severiz, arkadaşımızdır. Kızı il dışında çalışırken Yomra Belediyesi’ne memur olarak tayinini biz sağladık. Kendisi iyi dostumuzdur ancak Yomra Belediyesi’nde alacak olduğumuz kritik kararlar arifesinde Meclis toplantılarında gelmeme gibi bir durumu ile karşılaşınca, kendisi ile devam edemeyeceğimizi beyan ettim ve ayrıldık. Herkesin siyasi bir bakışı vardır, ben yarın Meclis’te çok ihtiyacım olması durumunda Kemal Bey gelecek mi, gelmeyecek mi kaygısı duyana kadar bir kişi eksik olurum daha iyi. Üzüldüğüm nokta şu, Kemal Beyi biz Meclis üyesi olarak yazarken bu sıkıntıları yaşayacağımıza dair eleştiride bulunan insanlar olmuştu, o insanların haklı çıkmasına üzüldüm. O uyarıyı almıştım, uyarının gerçekleşmeyeceğine inanıyordum, o uyarı gerçek oldu maalesef.”

PLAJIN TAHSİSİ BİTİYOR
“Kaşüstü’ndeki plajın tahsisi Yomra Belediyesi için bitiyor. Zaten ilçe belediyesinin plaj işletme yetkisi bulunmuyor. Umut ediyoruz ki Büyükşehir Belediye Başkanımız o plajı Yalıncak’ta yaptığı gibi, Milli Emlak’tan tahsisini alarak vatandaşımıza sunar. Orası çok kullanılan bir plaj, inşallah bunu Büyükşehir Belediyemiz ilçemize kazandırır. Bizim yapabilecek olduğumuz bir iş değil.”

DOĞALGAZI GETİRDİK
“İlçemize doğalgazı getiriyoruz. Bu kış Kaşüstü’nde 2 bin konuta doğalgaz arzı sağlamayı düşünüyoruz. Gelecek sene de Yomra’nın merkezinde bu sıkıntı aşılacak. En son ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Yomra’ya gazı getirdik dedirttiler, oysaki böyle bir durum yok.”

İNSANLARIN KAZANDIĞI PARA BENİ İLGİLENDİRMEZ
“Uçakla ilgili ihaleyi alan firma bir aksilik olmazsa 1 hafta içerisinde uçağın montajı inşaatına başlayacak. Proje bu sezona yetişmez, çünkü kurulumu yapacak ekip İstanbul’dan gelecek ve uzun bir işçilik süreci var. Uçağın da içinde olacağı restoranla birlikte Yomra’yı çekim yeri haline getireceğiz. Biz, Yomra’da insanların ticaretlerinin gelişmesi taraftarıyız. Ben bunu her fırsatta 2 yıldır dile getiriyorum. Yomra’nın her yerinde onlarca iş makinası, kamyonlar çalışıyor. Hiçbir tanesinin Belediye ile sorun yaşama ihtimali yok. Biz insanların hukuki işlerine bakarız, kazanmış oldukları para ile ben çok ilgilenmem. Yomra’da o anlamda bir ticari özgürlük olduğunu düşünüyorum.”

BÜYÜKŞEHİR BAZEN BİR ADIM GERİ DURUYOR
“Büyükşehir Belediyesi ile bir sorunumuz yok. Geçtiğimiz 2 yıllık süre zarfında Murat Beyin (Zorluoğlu) çalışmalarını her zaman beğendiğimi dile getirdim. Yönetim anlayışını beğeniyorum, bir duruşu var. Tabi ister istemez muhalefet belediyesi olunca Murat Beyin kendisinden kaynaklı değil ama ona gidecek baskılardan kaynaklı olarak zaman zaman bir adım geride durduğunu hissettiğimiz zamanlar da oluyor. Aslında Yomra’ya bir şeyler yapmak istediğini biliyorum ama bunu yapmaya kalktığında karşı çıkacak bir siyasi iradenin olduğunu düşünüyorum. Allah razı olsun, Büyükşehir Yomra’da epey işler yaptı. Murat Bey ile aynı siyasi partiye mensup olmuş olsam çok büyük işler yapabileceğimizi düşünüyorum.”

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜNCEM YOK
“Günümüz siyaset yapısında Belediye Başkanlığı yapmak insanı yıpratıyor. Ne yaparsanız yapın, beğenmeyen bir kitle ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Önümüzdeki seçime zaman var. Göreve devam eder miyiz, etmez miyiz konuşmak için erken. Ancak şunu net şekilde söyleyeyim ki Trabzon’u iyi temsil ettiğini düşündüğüm bir milletvekilimiz var. Benim milletvekilliği ile ilgili bir kanaatim de, düşüncem de yok. Görev sürem boyunca Yomra’ya daha iyi hizmetler yapmak için ter dökmeye devam edeceğim.”

BAŞKANLAR FAZLA SİYASET YAPMAMALI
“Partimizin Türkiye genelinde bir yükselişi var. Tabi ki ülkede siyaset yapmak için şartlar uygun, tam zamanı. Hem ekonomik sorunlar, hem de 20 yıllık iktidar muhalefetin elini güçlendiriyor. Ben mümkün mertebe Belediye Başkanlarının çok siyaset yapmaması taraftarıyım, yapmamaya da özen gösteriyorum. Bir Belediye Başkanı’nın kendi siyasi partisinin organizasyonunu yere göğe sığdıramamasını çok doğru bulmuyorum, çünkü biz ilçe sınırları içerisinde yaşayan 44 bin kişinin Belediye Başkanıyız ve 44 bin kişinin her birinin farklı siyasi düşüncesi var. Bu nedenle biraz kenarda durmaya gayret gösteriyorum ulusal siyasette.”

İL BAŞKANLIĞI İÇİN ALTERNATİF YOK Kİ
“İl Başkanımızın sağlık sorunu oldu biz de kendisini ziyaret ettik. İddialar ortaya atılıyor ama ben görevi bırakacağını düşünmüyorum, bırakması taraftarı da değilim. Bugün ki şartlarda İYİ Parti’de Trabzon İl Başkanlığını yapacak çok sayıda alternatifinin olduğunu da göremiyorum. Azmi (Kuvvetli) Bey dengede duran kişidir. İl Başkanlığı görevini iyi yürüttüğünü düşünüyorum. Zaman zaman parti içerisinde bu tarz tartışmalar çıkabiliyor. Ben bu konularda çok fazla teşkilat işlerine girmemeye gayret ediyorum. Konforlu bir siyaset yapmak için teşkilattan uzak durmak lazım. Parti içerisinde o İl Başkanı olsun, bu İlçe Başkanı olsun gibi konulara pek girme taraftarı değilim. Çünkü bu işlere girince belli bir zaman sonra kırgınlıklar olabiliyor.”

GÖNÜL OLMASIN DİLESE DE OLUYOR
“Büyükşehir Belediye Meclisi eski Grup Başkanvekilimiz Davut Çakıroğlu kendi takdiri ile partimizden ayrıldı. Parti içerisinde çok hizmetleri olmuştur. Bu konunda bir yorum yapmak bize düşmez. Çünkü yapılan her yorum kamuoyunda tartışmalara sebebiyet veriyor. Sonuçta siyasi partisinden tek ayrılan isim o değil. Türkiye’de birçok siyasi partide bu tarz ayrılıklar yaşanmıştır. Partimizin içerisinde ki birçok kişi de çalışmaları sebebi ile kendisine teşekkür etti. Gönül ister ki insanlar daha mutlu bir biçimde bir arada çalışabilsinler ama olmuyor. Bir evin içerisinde beş kardeş yaşıyor bakıyorsunuz onlar bile anlaşamazken, siyasi parti içerisinde de bu tarz şeyler olabiliyor.”

HATALARIMIZ OLABiLiR AMA!
“Yomra Belediyesi’nde para her kapıyı açamaz belli kişilerin daha büyük sayılmayacağını her fırsatta gösteriyorum. Belediyenin girişine asmış olduğum bu belediyede hukuk kuralları herkes için geçerlidir cümlesinin gereğini yapmaya çalışıyorum. Biz bu belediyede halktan yana kişiler var diye hep baktırmaya çalışıyoruz. Hatalarımız olabilir ama bir olumsuzluğun olduğunu tespit edersem eleştiririm bunu da herkes biliyor. Biz bugüne kadar 40 yaşına kadar düzgün bir biçimde yaşamaya çalıştık bu saatten sonra bunun bozulmasını arzu etmiyorum ben.”

KUPA HAKKIMIZ
“Trabzonspor meselesi, sadece kupa meselesi değil. Bizim varlığımıza ve duruşumuza bir operasyon var. Biz buna dur diyoruz. Biz Denizlispor değiliz ki küme düşerken şampiyonluk isteyelim. Yahu bu bizim hakkımız, paşa paşa alırız. Kupayı alamazsak namını alırız. Türkiye'de anket yapılsın 2010-2011 ve 2019-2020 şampiyonu kimdir diye yüzde 70 Trabzonspor çıkar. Bu bizim onurumuz ve prestijimiz. İnsan onurundan vazgeçerse biz de kupalarımızdan vazgeçelim. Ama bu Türkiye'deki kirli futbol organizatörleri ve senaristleri olduğu sürece bizi bırakmayacaklar. Türkiye'de futbolu yönetemiyorlar. İdare ediyorlar.”

Editör: Haber Merkezi