SONNOKTA RÖPORTAJ - Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Akçaabat’ı daha ileri bir noktaya taşımak için gayret içerisinde olduklarını belirten Ekim, projelerini anlattığı açıklamalarında ilçesi hakkında da genel değerlendirmelerde bulundu.

İşte Akçaabat Belediyesi Başkanı Osman Nuri Ekim’in açıklamaları:
SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK
Soru: Bir yılı aşkın süredir görevdesiniz, bu süreyi kısaca değerlendirecek olursanız neler söylemek isteriniz?
Cevap:
“Bizler 31 Mart 2019 yılı Mahalli İdareler seçimleri sonucu göreve geldik. Yaklaşık yirmi aydır görevdeyiz. Öncelikle tabi mutlu ve gururluyuz, bunun yanı sıra da üzerimize yüklenen sorumluluğun ne kadar büyük olduğunun bilincindeyiz. Gönül Belediyeciliği kapsamında, Akçaabat sevdasıyla çıktığımız milletimize hizmet yolunda, durmadan, yılmadan ekibimizle, Büyükşehir Belediyemizle, diğer kamu kurumlarıyla istişare halinde çalışarak daha güzel yarınlara  Akçaabat’ımızı taşıma çabası içerisindeyiz. Yaşadığımız bu güzel şehrin insanını, coğrafyasını, her gün ayak bastığımız toprağını, toplumsal değerlerini, geleneklerini, beklentilerini, sorunlarını çok iyi biliyorum. Bu nedenle Akçaabat gibi bir şehrin sorumluluğunun ne kadar ağır olduğunun bilinci içerisindeyim. Biz Akçaabat’ın geleceğini planlamak ve yenilemek iddiasındayız. Bu yüzden herkesin katkıda bulunacağı, birlikte yöneteceğimiz bir belediyeciliği inşa etme kararlılığındayız. Genç, çalışkan, üretken bir ekibimiz var. Mesai kavramı gözetmeksizin projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz.”

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

BORÇ BATAĞINDAYDI
Soru: Şefik Türkmen’den sonra göreve gelmiş olmanız ve genç oluşunuz Akçaabat Halkının sizden hizmet beklentilerini ne yönde etkiledi?
Cevap:
“Şefik Türkmen Belediye Başkanlığı görevine 1994 yılında başladı ve beş dönem yani 25 sene bu görevi yürüttü. Akçaabat’a hizmetlerinden ötürü bir kez daha buradan kendisine teşekkür ediyorum. Geçen dönem, benim meclis üyesi olduğum zamanlarda, kendisi ile sohbet esnasında 1994 yılında belediyeyi nasıl bir durumda devraldığını anlatırdı. O dönemde belediye borç batağında maaş bile ödeyemez durumdaydı. Bu zorluklar içerisinde mücadele ederek Akçaabat Belediyesini hem kurumsal hale getirdi hem de borçsuz bir belediye kimliği kazandırdı. Bizler de bu bayrağı devraldık. Ve daha yukarılara götürme çabasındayız. Ekibimizle bunu şu ana kadar başardık inşallah önümüzdeki süreçte de bu çabada olacağız ve Belediyemizi örnek alan değil; örnek alınan belediyeler sınıfına taşıyacağız.”

METROPOL iLÇE AKÇAABAT
Soru: Hizmetleriniz konusunda Trabzon Bürokrasisinden yeterli desteği görüyor musunuz? Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz ne durumda?
Cevap:
“Tabi ki bizim vadettiğimiz projeleri hayata geçirebilmemiz için Ankara’nın desteğine ihtiyacımız var. Bakanlıklarımızın destekleri olmasa yerele bizler büyük projelerin altından kalkamayız. Biz her fırsatta projelerimizi ve Akçaabat’ın yatırımlarını takip etmek için Ankara’ya gidiyor, ilgili bakanlıkları ve kurumları ziyaret ediyor süreçleri yerinde takip ediyoruz. Gitmiş olduğumuz her bakanlıkta ve her kurumda, samimiyetle ifade ediyorum ki, güler yüzle karşılanıyoruz ve her gidişimizde mutlaka destek bularak geri dönüyoruz. Bu hususta bizi yalnız bırakmayan bizlerden desteklerini esirgemeyen Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesine gelince: Büyükşehirle ilişkilerimiz son derece iyi. Diyaloglarımız güzel. Zaten Büyükşehir Belediye başkanımız Murat Zorluoğlu her defasında “Akçaabat bizim için metropol ilçe niteliğindedir. Akçaabat bizim içimizdedir bizden ayrı değildir. Akçaabat Trabzon’un batıya açılan kapısı Trabzon’un nefes alma noktasıdır” ifadelerini kullanıyor. Akçaabat Söğütlü Yıldızlı Kesintisiz Bisiklet ve Yürüyüş yolu projesi ile Akçaabat Katlı Otopark projelerini Büyükşehir belediyemiz ile birlikte yürütüyoruz. Her noktada Büyükşehir Belediyemiz bizlere destek oluyor. Bu hususta Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu’na şahsım ve ilçem adına şükranlarımı sunuyorum.”

TRABZON DEZAVANTAJLI
Soru: Büyükşehir Yasası Dolayısıyla Belediyenize gelen ödeneği yeterli buluyor musunuz? Bulmuyorsanız talebiniz nedir?
Cevap:
“2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunla Trabzon ilimiz Büyükşehir statüsüne dahil olmuştur. Bu yasa ile birlikte ilçe belediyelerine önemli gelir kaynağı olan su gelirleri Büyükşehir Belediyesine geçmiştir. Büyükşehir Belediyesi olmadan önce Akçaabat’ın yol ağı 220 km iken şimdi 2200 km olmuştur. Yani on kat artmıştır. Gelir ise su örneğindeki gibi azalmıştır. Personel araç gereç sayısı ise yetersiz durumda olmakla birlikte ilaveler yapılması gerekmektedir. Bunun yanında Genel Bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paya baktığımızda, kriterlerden kaynaklı, Trabzon hak ettiği geliri alamamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da ilçe belediyeleri bu paydan düşük gelir sağlamaktadır. Fakat bu konuda bakanlığımız bir çalışma başlatmıştır. Gerekli düzenlemeler yapılarak pay dağıtımında yol ağı gibi kriterler getirilerek Trabzon hak ettiği geliri alacaktır.”

BEKLENTİ İSTİHDAM
Soru: Hizmetleriniz noktasında beklentileri ne derece dikkate alıyorsunuz?
Cevap:
“Bizler halkımızın isteklerini karşılama gayretindeyiz. Zaten yaşadığımız şehrin ihtiyaçlarını beklentilerini biliyoruz. Bunun yanında her fırsatta vatandaşlarımızla bir araya gelip hasbihal ediyoruz. Onlardan talep istek ve önerilerini alıyoruz. Halkımızın en önemli isteği beklentisi iş konusudur. Bizler de şehrimizin geleceğini turizm üzerine planlamakta ve bu sayede istihdam yaratma gayretindeyiz. Her bölgeye her kesime hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bizlere oy versin vermesin hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin Belediye Başkanı olarak bütün vatandaşlarımın isteklerini taleplerini imkanlarımız ve yetkilerimiz ölçüsünde karşılıyoruz.”

TRAFİK SORUNU BİTECEK
Soru: Bu güne kadar Akçaabat İçin en önemli gördüğünüz projeniz nedir, ne aşamadadır?
Cevap:
“Akçaabat için birçok projemiz var. En önemlisi diye bir ayırım yapmamız doğru olmaz. Belki öncelik bazlı sıralama yapılabilir. Bu öncelik de halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir. Mesela şehrimizde otopark sorunu mevcuttur. Bunun bir an önce çözülmesi için Büyükşehir Belediyemizle çalışmalarımız sürüyor. Bunun yanında çarşı bölgesi sokak sağlıklaştırma projesi şehrin modern bir görünüm kazanması açısından önemli. Bu projemiz de ihale edildi. Şehir içi trafik sirkülasyonu da vatandaşlarımız tarafından dile getirilen bizlerin de bildiği bir sorun. Bunun için de bir çalışma yaptırdık. Animasyonu hazır, etütleri yapılıyor. Tamamlanınca çalışmalara başlayacağız ve şehir içi trafik sorununu çözmüş olacağız.”

HAVUZ GECiKTi
Soru: Yapmayı çok isteyip de henüz yapamadığınız bir projeniz var mı, varsa nedir?
Cevap:
“Seçim öncesinde bahsettiğimiz bütün projelerimizi yapma gayreti içerisindeyiz. Bu projelerin hepsi Akçaabat’ımız için vizyon projelerdir. Bunların hepsini bir an önce yapmayı arzu ediyoruz. Bazı projelerimizde çalışmalar tamamlansa da pandemiden kaynaklı gecikme yaşanmaktadır. Örneğin Akçaabat kesintisiz bisiklet ve yürüyüş yolu projesi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Buradaki dolgu planları Bakanlıktan onaylanmıştır. Bu projemiz içerisinde yer alan Akçaabat Gençlik Merkezi ve Kapalı Yüzme Havuzu projesine Gençlik ve Spor Bakanlığımız onay vermiş fakat malum süreçten ötürü başlanamamıştır. Söğütlü Mahallemize yapılacak olan Kültür Merkezi Projesinde sona gelinmiştir. İçişleri Bakanımız da bizlere bu noktada destek sözü verdi. Bunların hepsini takip ediyoruz. Bunlar ve bunların gibi vadettiğimiz bütün projeleri yapma gayreti içerisindeyiz.”

Soru: Sizden önceki ve sizden sonraki Akçaabat’a yönelik neler söylemek istersiniz?
Cevap:
“Şehirler yaşayan birer canlı gibidirler. Doğarlar büyürler ve gelişirler. Akçaabat’ımız bizden önce önemli işler yapıldı. Önemli projelere imza atıldı. Bizlere düşen Akçaabat’ımızı aldığımız noktana ileriye götürmektir. Akçaabat’ta hedeflerimiz; Büyük bir değişim yaratmak, İçinde yaşayanların huzurlu yaşayacağı, Dışardan bakanların gıpta edeceği, Sokaklarıyla, parkıyla yeşil alanlarıyla, bütün tarihi değerleriyle herkesin gurur duyacağı bir Akçaabat yaratmaktır. Bütün çalışmalarımızın ve projelerimizin yanında Akçaabat için olmazsa olmaz dediğimiz, halkımızın hasretle beklediği bizim ise sürekli takip ettiğimiz Güney Çevre Yolu Projesinin Akçaabat Geçişinin bir an önce yapılmasıdır.”

MEZBAHADA ÖNLEMLER ALINDI
Soru: Tüm eleştiri ve tepkilere rağmen ilçenizde bir mezbaha inşaatı yükseliyor bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Cevap
: “Şehrimizde bir mezbaha yapılması seçim vaatlerimiz arasında yer almaktadır. Trabzon Büyükşehir Belediyemizle istişareler sonucunda Akçaabat’ımıza mezbahadan öte bir et kombinası kazandırılmaktadır. Arsası (Akçaabat sınırları içerisinde) Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen Et ve Süt Kurumu tarafından "Et Kombinası" inşaatı yapılmaya başlanmıştır. Bu proje Akçaabat’ımıza hem ekonomik, hem istihdam hem de turizm açısından değer katacak, aynı zamanda Bölgemize büyük katkı sağlayacak. Et ve Süt Kurumu tarafından hayata geçirilecek olan Trabzon Et Kombinası ile şehrin önemli bir eksiği ortadan kaldırılıyor. 70 büyükbaş ve 200 küçükbaş kapasitesine sahip olması planlanan tesisin ihtiyaç olması durumunda kapasitesi arttrılacak.410 ton depolama alanı bulunacak Trabzon Et Kombinası 2 yılda tamamlanacak ve tesisin hizmete girmesiyle 60 kişiye istihdam sağlanmış olacak. Eleştirilere gelince yeri ile alakalı gündeme gelmişti dere yatağına yapılıyor diye. Bu konuda da ilgili kurumlarca gerekli etütler yapılmış önlemler alınmıştır. Emeği geçenlere ve katkısı olanlara teşekkür ediyorum.”

KONTROL SAĞLANACAK
Soru: Koronavirüse Yönelik Tedbirleriniz ve vaka sayısı bakımından ne durumdasınız?
Cevap:
“Koronavirüs ülke düzeyinde artmış durumda. İlçemizde de vaka sayısı arttı. Şu anda Haçkalı Baba Devlet Hastenesi’nde 114 adet covid için ayrılan yatağın 79 tanesi dolu durumda. Aldığımız bilgilere göre bu sayıda artış görünmüyor bu seviyede seyrediyor. İnşallah artış olmadan vaka sayılarında azalma olacaktır. Belediye olarak bizler ilçe genelinde dezenfekte çalışmalarını sürdürüyoruz. Belediye olarak esnek çalışmaya geçtik. Hükümetimizin almış olduğu kararları uyguluyor ve gerekli denetimleri yapıyoruz. Belediyemiz ana hizmet binası ve ek hizmet binalarında HES kodu uygulamasını başlattık. Vatandaşlarımızın Belediyemize gelmeden işlemlerini yapmaları için yazılımsal çalışmalar geliştirdik. Son olarak ya7256 sayılı kanunla getirilen yapılandırma başvurularını online almaya başladık. Vatandaşlarımız evde kalsın biz şehri evlerine götürelim sloganı ile panorama Akçaabat ve şehir kameralarını uygulamalarını başlattık. İnşallah aşı uygulamaları başlayınca vaka sayısı hızlıca düşecek ve bu virüs vakasından tamamıyla son bulacak ve bizler de eski günlerimize kavuşmuş olacağız.”

Editör: Haber Merkezi