SONNOKTA BERKANT PARLAK - Merkezi Trabzon’da bulunan Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül, Türkiye’nin sınır kapılarını açmasıyla mültecilerin Avrupa’ya doğru harekete geçmesini değerlendirdi. Başkan Gül, kapının açık kalması hâlinde Türkiye’deki 4 milyon mültecinin tamamına yakının Avrupa’ya gideceğini vurguladı.

HEDEFLERİ AVRUPA
Göçmenlerin sınırların açılmasıyla birlikte Avrupa sınırlarına doğru akına başladığını kaydeden Gül “Kış şartlarının ağır geçtiği bir dönemde çoluk çocuk, kadın yollara düştüler. Türkiye’de bulunan göçmenlerin hemen hepsinin amacı Avrupa’ya gitmek. Türkiye’de 4 milyon göçmen varsa fırsat verilirse bu 4 milyonun tamamına yakını Avrupa’ya gider.” dedi.

BİR MİLYONA ULAŞIR
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün Türkiye’den ayrılan Suriyeli sayısının 76 bini aştığını açıklamasını da yorumlayan Gül “Belki de bir hafta içerisinde mevcut sayının bir milyona ulaşacağını tahmin ediyorum.” diye konuştu. Başkan Gül, Avrupa ülkelerinin Cenevre Anlaşması’na göre mültecileri geri çevirmemesi gerektiğini ifade etti.

BU ORTAK BİR SORUN
Midilli sahilindeki kampta 3 binlik kapasite olmasına rağmen şu anda 20 bin mültecinin olduğunu ifade eden Gül “Yeni akınla birlikte bu sayı daha da artacak. Göç ve mülteci sorunu yalnızca Türkiye’nin sorunu değil. Avrupa Birliği de dünya da artık elini taşın altına koymalı. Göçmen sorunu hep birlikte çözülmelidir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi