SONNOKTA RÖPORTAJ - TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı gazetemize açıklamalarda bulundu. Kantarcı şunları söyledi: “Kapanma ile ilgili geriye dönük baktığımızda yerelde 1 yıla yakın iş yapamayan esnafın tepkisi var. Ama Aralık-Ocak başı itibari ile dış kaynakları da takip ettiğimizde bu zirve beklenen bir zirveydi. Bizim beklentimiz bayramdan önce kısıtlamalar ile biraz daha normalleşmek ve bayram itibari ile devam etmekti. Ancak yeni uygulamalar açıklandı ve tam kapanmaya gidildi. Bizim isteğimiz genelge yayınlanmadan önce sahada yaşanabilecek sorunlarla ilgili bir nevi altyapı oluşturulup sıkıntıların çözümlerinin hazır olması yönündedir.”

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Yılmaz, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan ile bir araya geldi.

NEFES ALMAK GEREKİYOR
“Aşılamaya seyahat acentelerini ve turizm sektörünü dâhil ettiler, bu olmazsa olmazdı. Çünkü yurtdışından gelecek olan seyahat acenteleri ve bu planlamayı yapan ülke yetkilileri ‘Türkiye’de turizm sektörü aşılanmış mı?’ diye bakıyor. Seyahat acenteleri çalışanlarımız tarafından aşıya talep var ve hızlı şekilde aşılama söz konusu. Bu rakamların daha da artması bize avantaj olacak. En büyük temennimiz önümüzdeki sezon Ekim’e kadar 4-5 aylık periyotta dolu dolu iş yapabilmek. Toplamda hem 2 yıla yakın bir sürenin kayıplarının giderilmesi, hem de bölge olarak toparlanma ve nefes almak gerekiyor."

GENEL OLARAK DURUM KÖTÜ!
“Destekler ekonomik imkanlar dahilinde verildi bugüne kadar. Pandeminin ilk desteği açıklandığı zamanı hatırlıyorum, çoğunluk tepki gösterdi, çünkü beklentimiz daha fazlaydı. Sahadan gelen turizmciler olarak bu sürecin nasıl devam edeceğini biliyorduk. Bütün dış piyasalar geçmiş dönemlerdeki krizlerin boyutunu biliyordu ve bu krizin de hepsinden daha farklı bir durumda olduğu biliniyordu. İçten gelen itirazlar doğrultusunda desteklerin geleceği hususunda görüş bildirmiştik nitekim öyle oldu. Yerelde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Suat (Hacısalihoğlu) Başkanımızın bakanlar ile birebir görüşmesi, Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu ile veri akışında olunması sektöre katkı sundu. Ayrıca Ordu’daki, Giresun’daki, Rize’deki başkanlarımız ile görüşüp bölge olarak sıkıntıları minimalize etmek anlamında yetkili yerlere sorunları ilettik. Özellikle krize, sicil problemi ile birlikte girmiş olan acentaların bu sıkıntısının giderilmesini isterdik. Meclis’te de gündeme getirdiler genel bir sicil affı olmasını ama henüz gerçekleşmiş değil. Genel itibari ile turizmde ekonomik durum kötü. Bu kısıtlamanın ardından, bayram sonrasında her şey çok güzel olmalı, dolu dolu sezona girmemiz lazım. Bizim normalde mart ay sonu itibari ile planlamamız yapılmıştı çok ümitlenmiştik. Ancak bu böyle gerçekleşmedi.”

20 AY PARA KAZANMAMAK KOLAY DEĞiL
“Umarım bu pandeminin son kısıtlaması olur ve bundan sonra Temmuz-Ağustos- Eylül dolu dolu geçer de turizm hareketliliği sağlarız. Böylelikle hem dış Pazar, hem iç pazar anlamında bir rahatlama olur. Geriye dönük baktığımızda Ekim 2019’dan itibaren bizim bölgemizde turizm hareketliliği durdu. Pandemiye rastladığımızda çok düşük tempoda iş olmayan bir dönem yaşadık. Nevruz döneminde İran ve Azerbaycan bölgelerinden gelenler olacaktı. Haftada iki sefer, üç sefer olan uçuşlar üzerine koyarak artar diye beklentimiz vardı, bunlar olmadı. O zamandan önümüzdeki Haziran’a kadar 20 aylık bir süreci kaybetmiş durumdayız. Bir işletmenin 20 ay boyunca para kazanamaması kolay bir şey değil.”

ÖNEMLİ OLAN DEVAMLILIK
“Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü için karar verecek olan Kültür ve Turizm Bakanı’dır. Bu konunun sürekli gündeme gelmesi, her geçen gün biraz daha gündem yapılması kafaları karıştırıyor. O görev i vekâleten temsil eden biri var ve yaklaşık 1 yıldır işini yapıyor, büyük ihtimalle kendisi de bu konudan rahatsız oluyordur. Bu işlerde önemli olan devamlılıktır ve bu bir bayrak yarışıdır. Mühim olan ise biraz daha bayrağı yukarılara taşıyabilmektir. İsim konuşmak doğru olmaz, Mustafa (Asan) Bey görevine devam ediyor ve sektör ile uyumlu şekilde çalışıyor. Bir önceki İl Müdürümüz Ali Ayvazoğlu çıtayı yükseltti biraz da o yüzden konu gündem oluyor. Diğer taraftan baktığımızda devletimizin de bir işleyişi var, bir süre devlet memurluğu yapmış olmak gerekiyor, böyle de bir husus var.”

OLAYI BENİMSEDİK ÜZERİNE GİDİYORUZ
“Trabzon’da konaklama konusunda ciddi anlamda kaçak faaliyet var, biz bu olayı benimsedik ve üzerine gidiyoruz. Otellerimizin yaşamış olduğu haksız rekabet ciddi bir sıkıntı. Bu konuyla ilgili denetim ekibinin kurulması ve denetimlerin sıkılaştırılması ile ilgili isteklerimizi belirttik. Neticede bu bizim sektörümüze zarar veriyor, otellere olduğu kadar sektöre de zarar veriyor, bunu hep dile getirdim. Bir dernek de kuruldu ve başvurular oldu. Şimdiye kadar açılmış olan otel görünümlü işletmelere baktığınızda vergi levhaları var, bazıları belediyeden belge almışlar, yıllardır da hizmet veriyorlar. O zaman burada bir eksiklik var. Bu binaları dikip işe başladıkları zaman geçmiş dönemdeki belediye başkanlarının bu işi bu şekilde yapamazsınız demeleri lazımdı.”

UMARIZ SON OLUR
“Sümela Manastırı ilk kapandığı zaman doğru bilgi verilmesi gerekiyordu. 4-5 yıl boyunca kesinlikle kapalı kalacak, bu süre içerisinde kesinlikle ziyaretçi olmayacak, biz de bu süre içerisinde çalışmaları tamamlayacağız gibi bilgilendirme yapılmalıydı. Kamuoyunda öyle bir algı oluşsaydı herkes tamam derdi. Süreç devam ediyor, yapılan çalışmaları görüyoruz. Gerçekten ağır işler, ciddi de bir maliyeti var. Ama dediğimiz gibi sürekli açılıp kapanma belirsizliğe neden oldu. Bakanlık tarafından Sümela’nın Haziran sonu, Temmuz başı itibari ile güvenli bir şekilde hizmete açılacağı ifade edildi. Umarız bu son olur. Büyükşehir Belediye Başkanımızı ziyaretimizde Kızlar Manastırı’nın da bittiği ifade edildi. Bunlarla birlikte turizme büyük katkılar sağlanır.”

TURİST ŞEHİRLE BULUŞSUN İSTİYORUZ
“Ulaşım Mastır Planı kapsamında turistleri şehirle buluşturabilmek için çalışıyoruz. Kunduracılar, Uzun Sokak, Kemeraltı aşağıya doğru indiğimizde Bedesten ile turisti buluşturabilmek için şehrin yakın noktasına bırakıp daha sonra alabileceğimiz belli noktalar olması gerekiyordu. Bununla ilgili olarak görüşmelerimiz var, alternatif yerler belirttik. Düzenlemelerde bunlar yer alırsa mutlu oluruz.”

ORTAK AKIL UYGULANMIYOR
“Boztepe’deki olayı görüyorsunuz, ilk kazılmaya başlandığı zaman sorduğumuzda bundan Karayolları haricinde kimsenin haberi yoktu. Şimdi orada iki tane tünel var. Ortak aklı herkes dile getiriyor ama önemli olan bunun uygulanabilmesi. Keşke belediyelerimiz, kurumlarımız, devletimizin ilgili kurumları şehirde yapılacak çalışmaları askıya alıp web sayfalarında duyuru şeklinde sergileseler ve fikir sorsalar. Herkes de fikrini belirtse. Ama olmuyor.”

SAĞLIKLAŞTIRMA KATKI SAĞLAR
“Büyükşehir Belediye Başkanımızın projelerine şehir halkı biraz tereddütlü bakıyor, ‘acaba geçmişteki sıkıntıları mı yaşayacağız?’ diye düşünüyor insanlar. Geçmişte ‘yaptım oldu’ yanlışlarından dolayı insanlarda oluşan bir tedirginlik söz konusu. Şehirlerin mimarisi, çevre düzenlemesi turizmde olmazsa olmaz. Mesela Uzungöl’e gidiyorsunuz doğal görüntü ortadan kalkmış durumda, insanlar tuğlanın içinde yaşıyor, bu sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyemizinsokak sağlıklaştırması turizme katkı sağlayan şeyler.”

EKSİSİ VE ARTISIYLA DEĞERLENDİRMELİYİZ
“Uzunsokak Volkan (Canalioğlu) Bey döneminde kapatıldı, önce tartışıldı sonra iyi ki kapatılmış denildi. Bu konuları her yönü ile beraber, eksisi ve artısıyla değerlendirmek lazım. Kahramanmaraş Caddesi’nin trafiğe kapatılması konusunu da böyle yorumlamak lazım. Orada müzeler, turizm işletmeleri, oteller, seyahat acenteleri var, bunları düşünerek karar verilmeli.”

EĞLENCE ALANI BEKLENEN İHTİYAÇ
“Gülcemal’de konser alanları, yeme içme alanları, lunapark gibi projeler düşünüldüğünü biliyoruz. Bir eğlence alanı Trabzon’un yıllardır beklediği bir ihtiyaç çünkü gelen yerli ya da yabancı turistler eğlenebilecekleri bir alternatif, zaman geçirebilecekleri bir yer arıyor. Çocuklu aileler geliyor, otelden çıkıp sahilde yürümek istiyor. Bunlar düşünülerek sahil şeridi düzenlenmeli.”

Editör: Haber Merkezi