SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Kızılay Trabzon Şube Başkanı ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Oğuz Kara, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kızılay olarak yürüttükleri çalışmalar ve pandemi sürecindeki faaliyetleri konusunda bilgiler veren Kara, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli şekilde çalıştıklarını belirtti.

İşte Kızılay Trabzon Şube Başkanı Oğuz Kara’nın açıklamaları:
YENİDEN SAHADAYIZ
Soru: Koronavirüsle mücadele konusunda Kızılay’ın rolü ve önemi nedir? Yürüttüğünüz en önemli çalışmayı anlatır mısınız?

Cevap: “Kızılay’ın pandemi dönemindeki en önemli faaliyeti; 65 yaş üzeri ve yalnız yaşayan, ihtiyaç sahiplerinin, dışarıya çıkıp kendi ihtiyaçlarını gideremeyen, çok ciddi fakirlik içerisindeki vatandaşlarımızın; gıda, temizlik malzemesi ihtiyaçlarını gideren Vefa Sosyal Destek Grupları çalışmasıdır. Valiliğimiz tarafından oluşturulan bu gruplarla koordineli bir şekilde ihtiyaçlı vatandaşlarımıza ulaşmak için tüm çabamızı sergiliyoruz. Ayrıca pandemi döneminde maddi açıdan hayatını idame ettirme noktasında sorun yaşayan vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. 150 kişilik bir gönüllü ekibiyle yeniden sahadayız. Gerek daha önceden bizin tespit ettiğimiz, gerekse yeni öğrendiğimiz ihtiyaç sahiplerinin sokağa çıkma yasağı dönemindeki ihtiyaçlarını gidermek üzere çalışma yürüteceğiz. Bu kapsamda Ramazan döneminde en az 5 bin eve girdik.”

ÖZVERİ BEKLİYORUZ
Soru: Pandemi döneminde kan stoklarınızda nasıl bir tablo oluştu. Bu konuda vatandaşlara bir çağrıda bulunmak ister misiniz?

Cevap: “Pandemi sürecinin başında vatandaşlarımızın hastalığa yönelik tereddütleri dolayısıyla kan stoklarında ciddi bir sorun yaşadık. Fakat valiliğimizin, belediyemizin, sivil toplum kuruluşlarımızın girişimleriyle; vatandaşa kan vermenin ehemmiyeti ile kan vermenin hastalık sürecinde sakınca oluşturmadığı anlatıldı. Ardından vatandaşlarımız akın akın kan vermeye geldiler. Bir dönem stoklarımızı doldurduk. Ancak son günlerde stoklarımızda yine eksilme görmekteyiz. Vatandaşlarımızın kan vermenin önemini kavrayıp bağış konusunda hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Kan stoklarımız konusunda sürdürülebilir bir tablo var ama yine de bu konuda biraz daha özverili olunması gerekiyor.”

PLAZMA BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ
Soru: Plazma kan bağışı konusunda Trabzon olarak ne aşamadayız? Bu noktada vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmak ister misiniz?
Cevap:
“Plazma kan konusunda İl Sağlık Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüz, Sağlık Bakanlığımızın bildirdiği hastalar üzerinden uygun olan kişileri tespit ederek Kızılay’a bildiriyor ve arkadaşlarımız çalışmalarını bu bilgiler ışığında yürütüyor. İl Sağlık Müdürlüğümüzün bize sağladığı veri akışı zaman kaybı yaşamamıza engel oluyor. Sağlık müdürlüğümüz plazma bağışında bize ciddi bir katkı sağlıyor. Bu manada Trabzon İl Sağlık Müdürümüz Hakan Usta ve tüm çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Plazma kan konusunda da bir dönem ciddi stok sıkıntısı yaşadık şu anda plazma kan konusunda da sürdürülebilir bir tablo mevcut. İl Sağlık Müdürlüğümüzün yanında plazma kan bağışı aldığımız aracımız var içerisindeki cihazlar çok hassas olduğu için başka bir yere alamıyoruz. İki cihazımızla günde ortalama 20-25 bağışçıdan plazma kan alabiliyoruz. Yine de bu hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımızdan rica ediyoruz; lütfen siz bu hastalıktan kurtuldunuz bu hastalığı yendiniz diğer hasta vatandaşlarımızın da yenmesi için lütfen plazma bağışında bulunun.”

TRABZON YARDIMSEVER
Soru: Pandemi döneminde vatandaşlarımızın Kızılay’a bakış açısını değerlendirecek olursak neler söyleyebilirsiniz?
Cevap:
“Pandemi döneminde vatandaşlarımızın Kızılay’a bakışında olumlu yönde değişiklik oldu. Çünkü biz daha çok arka sokaklara, ihtiyaç sahiplerinin yoğun olduğu bölgelere girdik. Orada insanlarımızın gözündeki mutluluğu, zor zamanlarda ilgi görmekten dolayı duydukları hazzı gördük. Hatta kapısını çaldığımız vatandaşlardan bazıları bize kendiliğinden bağışta bulundular. Böylece maddi, ayni ve nakdi yardım malzemelerini daha geniş kitlelere ulaştırmış olduk. Trabzon yardımsever bir şehir, zor zamanlarda kendini gösteren bir şehir. Dolayısıyla bu şehrin evladı olmaktan son derece gurur duyuyorum. Yaptığımız birçok faaliyette Trabzon’un yardımsever yanını görüyoruz. Azerbaycan’a yardım tırları göndereceğimiz sürede bazı vatandaşlar bunu duyuruda bulunmamamıza rağmen tırlarımızı uğurlamaya gelmişti. Çok mutlu olmuştuk. Bu manada şehrimizin bu duyarlılığından son derece mutluyuz.”

KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK
Soru: Kızılay’da gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımız nasıl bir yol izlemeli?
Cevap:
“Gönüllü olarak Kızılay’da çalışmak isteyen vatandaşlarımız Ortahisar ilçesi Gülbaharhatun Mahallemizdeki Kızılay Şube Başkanlığı binamızın 4. katındaki arkadaşlarımıza bu taleplerini iletebilirler. Orada bir form doldurup rızaları alındıktan sonra ise onay sürecine geçiyoruz. Şu ana kadar başvuruda bulunan herkesin başvurusunu kabul ettik. Kızılay çalışmalarının tamamı profesyonellerle yürütülen çalışmalar değil. Biz de gönüllüyüz. Profesyonel olarak çalışmıyorum. Kendi işimden artakalan zamanın tamamını Kızılay’a ayırıyorum. Bu şekilde çalışmalarımıza katkı sağlamak amacıyla gönüllü olmak isteyen herkese kapımız açık.”

VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ
Soru: Gündemimiz pandemi ancak bu konu dışında yürüttüğünüz ve yürüteceğiniz çalışmalarınız mutlaka vardır. Şu anda bu çalışmalar ne aşamada ve nasıl ilerliyorsunuz?
Cevap:
“2020 yılı bizler için ne yazık ki sıkıntılı başladı. Elazığ’da yaşanan depremi, Van’daki çığ, pandemi dönemi, Dereli’deki sel felaketi, İzmir depremi, Azerbaycan’ın mücadelesi takip etti. Kızılay olarak bu yaşanan olaylarda çeşitli nedenlerle mağduriyet yaşayan vatandaşlarımıza yönelik ciddi faaliyetlerimiz oldu. Dereli’de yaşanan sel felaketinin ardından hemen bölgeye ulaştık ve yemek ihtiyacını karşıladık. Barınma hizmetleri ve temiz su ihtiyacına yönelik çalışmalara da ihtiyaç olan tüm bölgelerde katkı sağladık. İzmir’deki depremin ardından Karadeniz bölgesi olarak lojistik destek sağladık. Tarafımıza getirilen ısıtıcı, gıda ve kıyafet yardımlarını ihtiyaç olan bölgelere gönderdik. Şimdi Kızılay Şubesi olarak Azerbaycan’da yaralanan askerlerimizin ihtiyaçlarına yönelik malzemeleri hastane pijamasından tekerlekli sandalyeye kadar malzemeleri 4-5 tırla bölgeye ulaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca sürekli olarak ihtiyaç sahibi ve yaşlı vatandaşlarımızın da yanında oluyoruz.”

TRABZON’U KARIŞ KARIŞ BİLİYORUZ
Soru: Kızılay olarak ihtiyaçlı vatandaşların tespiti noktasında nasıl bir yol izliyorsunuz?
Cevap:
“Pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı sebebiyle evlerinde olmak zorunda olan yaşlı ve ihtiyaçlı vatandaşlarımızın da ihtiyaçlarını giderme yönünde çalışacağız. Bu amaçla şehrin 4 bir yanına dağılacağız. Bu noktada ihtiyaçlı vatandaşlarımıza yönelik tespit çalışmalarımızda en önemli desteği valiliğimiz, kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz ve muhtarlarımızdan alıyoruz. Onun dışında kendi ekiplerimizin tespit ettiği kişiler de var. Çok güçlü kadın kolları ve gençlik kolları teşkilatlarımız var. Trabzon’u adım adım karış karış biliyorlar. Valiliğimizin ildeki ihtiyaçlıların bilgilerini içeren bir veri tabanı var. Bu veri tabanından ciddi manada faydalanıyoruz. Yardım ulaştırma konusunda da zamanı en iyi şekilde yöneterek kimseyi yardımdan mahrum etmemeye özen gösteriyoruz.”

BU KURULUŞ SİZİN!
Soru: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
Cevap:
“Önümüzdeki günlerde faaliyete geçireceğimiz çok güzel bir projemiz var. Özellikle kışları ısınmaya çalışırken yaşlı yalnız yaşayan vatandaşlarımızın olası bir yangında zarar görmemesi için evlerine yangın dedektörü takacağız. Bu dedektörler sayesinde o evde yaşayan vatandaşımızı koruma altına almış olacağız. Şu an bu proje aşamasında alacağımız sonuçlara göre bu çalışmaların yayılmasını sağlayacağız. Hayırsever vatandaşlarımızın da bu konuda desteklerine ihtiyacımız olabilir. Kızılay bu ülkedeki fakirlerin, ihtiyaç sahiplerinin, hastaların kuruluşu. Bu manada hayırsever vatandaşlarımızı bağışa davet ediyoruz. Kızılay olarak son derece şeffaf çalışıyoruz. Yılda bir kez denetleniyoruz. Dolayısıyla vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatabileceğini söylüyoruz. 153 yıldır ihtiyaçlılarla hayırseverler arasındaki köprü görevini üstleniyoruz”

Editör: Haber Merkezi