İYİ Parti Of İlçe Başkanı Avni Karamustafaoğlu bölgenin en önemli geçim kaynaklarından çay üzerine açıklamalarda bulundu. Karamustafaoğlu şunları dile getirdi: “Dünden bugüne çay mahsulünü anlatacak olursak Zihni Derin’den bahsetmemiz gerekir. Kim bu Zihni Derin? 1880 yılında Muğla’da doğmuş ve 1965 yılında Ankara’da hayata gözlerini yummuş. Ülkemizin yetiştirmiş olduğu ve çay mahsulünü bölgemize getiri bizlere geçim kaynağı sağlayan kişi. O çayın babası olarak bilinirdi. Ama ne yazık ki onun öz verisi ve uğraşları artık kimse tarafından hatırlanmıyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Türkiye Cumhuriyeti’ne ait çay üreten Türk firması 1983 yılında bir kamu iktisadı kuruluşu olarak kurulmuştur. 4 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi kararlaştırılmıştır.”

İLK ÜRETİM 1924 YLINDA
“Bölgemizdeki ilk çay üretimi 1924 yılında TBMM tarafından çıkarılan 407 sayılı kanun ile çay tarımı yasal güvence altına alınmıştır. Ziraat Müfettişi Zihni Derin tarafından yetiştirilen tohumlarla bölgemizde çay bahçeleri kurulmaya başlanmıştır. 1938’de ise ilk mahsuller alınmaya başlanmış bu sürede 1948 yılına kadar yine devlet güvencesinde üretim yapılmıştır. Yine bugünkü iktidarın sürekli aleyhinde olduğu dönemin hükümeti 1947 yılında ilk çay fabrikasını kurmuştur. 1963 yılı itibariyle de ülkemiz yurtdışından çay ihtiyacını karşılamak için çay alımını durdurmuş ve milli çay üretimi hız kazanmıştır. 1949-1973 tarihlerinde milli olan çay mahsulü TEKEL Müdürlüğü ile Tarım Bakanlığı iş birliği ile güçlendirilmiştir. 1971 yılında çıkarılan 1497 sayılı kanun ile tüm çaycılık faaliyetleri Çay Kurumu Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Bu kurum 1982 yılında çıkarılan 2929 sayılı kanunla Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü haline gelmiştir.”

HİÇBİR KATKISI YOK
“ÇAYKUR’un 46 yaş çay işletme fabrikası, 1 çay paketleme, 1 Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü, 8 Pazarlama Müdürlüğü, Anatamir fabrikası, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 12 bin 541 çalışan ve 9 bin 100’den fazla günlük çay işletme kapasitesi ile Türkiye’nin Lider kuruluşlarındandır. Düzeltiyorum kuruluşlarındandı. Çünkü böyle bir kuruma sahip olan başka bir mahsul yoktur. Ancak iktidar 18 yıl boyunca çay üreticilerinden oy almış fakat ÇAYKUR çay fabrikalarına bir tane dahi çay fabrikası eklememiştir. Hele son 7 yıldır destekleme adı altında verilen kilo başı destekleme 0,13 kuruş dahi arttırılmamıştır. Bu destekleme birimi 7 yıl önceki mazot, işçi vb. Giderler bugüne göre değerlendirilirse hiçbir katkı etmemektedir. Geçen yılki gübre fiyatları 1900 TL civarından bu yıl 2800 TL civarına çıkmıştır. Çay üreticisinin giderleri artmış ama nedense geliri artmamıştır.”

MÜJDE VERİR GİBİ!
“İktidar partisinin Genel Başkanı müjde verir gibi yaş çay kotasını 1. çay alımında dönüm başına 600 kg olarak açıklamıştır. Ve bugün ise dönüm başına 15kgdan üretici kontenjan uygulanmaktadır. Bu durum ise üreticinin çay mahsulünü ÇAYKUR’a satmasını imkansız hale getirmiştir. Aynı zamanda AKP Genel Başkanı 1kg yaş çay fiyatını bürüt 3,87 TL olarak açıklamış fakat üretici ÇAYKUR’a çay satamadığı için özel sektöre 2,80 TL’den yaş çay satmak zorunda kalmıştır. Yaş çay toplanma zamanı geldiğinde dalında 10 gün, toplanınca ise ancak 1 gün bekletilebilmektedir.”

YERİNDE İNCELEDİK
“Bütün bu sıkıntıları bölgemizde, yerinde inceleyen ve üretici halkımızın derdini dinleyen sadece İYİ Parti Trabzon vekili Dr. Hüseyin Örs ve CHP vekili Ahmet Kaya, parti teşkilatı olarak ise sadece İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli olmuştur. 18 yıllık iktidarları boyunca üreticiyi görmezden gelen AKP vekillerini ki bunlardan Trabzon vekili 4 tane var. Bölgemizde üreticiyi ne çay bahçesinde ne de çay alım yerinde görmemiştir. Öyle görünüyor ki 4tl verdiklerini iddia ettikleri çay fiyatının eridiği gibi iktidarın vekil sayısı da 4’ten 3’e 3’ten 2’ye doğru erimektedir. Çayında, çay üreticisinin de yanındayız ve her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. 2001 yılında AKP Genel Başkan’ın Rize’deki konuşmasını unutmadık. Hz. Ömer gibi ‘Fırat kenarındaki 1 kuzunun dahi hesabını bizden sorun.’ demişti. Bu sözü söyleyen AKP Genel Başkan’ı büyük söz etmiş ama kuzu nerede Fırat nerede?” 

Editör: Haber Merkezi