SONNOKTA SENA YILMAZ - Trabzon Madeni İşler ve Teknik Makine Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Pehlivan gazetemize konuştu.

İşte Pehlivan’ın açıklamaları: “Pandemiden dolayı esnafın, oto sanatkârlarının çok fazla sıkıntıları, iş kaybı olmadı. Hatta çalışan üç sektörden biriyiz diyebiliriz. Fırıncısı, bakkalı, oto sanatkârı ilk dönem, mart ayının başlarında tedirgin oldu ama büyük bir sıkıntı yaşamadık. Esnafın, oto sanatkârlarının başka sıkıntıları var. Trabzon’da oto sanayi siteleri artık yeterli değil. Trabzon’a istihdam anlamında gerçekten sanayi bölgelerinin katkısı çok ama büyük araçlarla ilgili sıkıntılar var. Park sorunu zaten çağın hastalığı, sitemizin içinde atıl durumda olan hurda araçlar bulunuyor. Bunun yanında bir de hurdacı arkadaşlar olunca bunlar atıl duruma çıkıyor ve sanayi sitesinin giriş çıkışlarında insanlara engel oluyor. Bunun önüne geçebilmek için yerel yönetimlerle beraber birçok yazışmamız oldu fakat çokta karşılığını alabilmiş sayılmayız.”

GÖZ ARDI EDİLMEYELİM
“Geçenlerde hurda araçlarla ilgili federasyonumuzun genelge olarak İçişleri Bakanlığı’ndan onaylattığı bir yazı var. Büyükşehir Belediyesi’ne, Ortahisar Belediyesi’ne, her yere bu genelgemizi belirtik ama geri dönüş alamadık. Trabzon’da oto sanatkârları kesinlikle göz ardı edilmemeli. Temizliğinden ve düzeninden park sorununa kadar sanayi siteleri ile ilgilenilmeli. Gerekirse sanayi sitelerine zabıta ekibi konularak her gün sanayi sitelerinde dolaşacak, oralardaki dernek başkanlarımızda istişare yaparak, bizim de orada olmamız şartıyla bu sorunu bir an önce ortadan kaldırmalıyız. Yoksa sanayi sitelerinin giriş çıkışlarında büyük sorunlar yaşayacağız. Olayların daha ileriye gitmesine sebep olabilir.”

YEREL YÖNETİM DESTEK OLMALI
“Esnafın dükkanları yan yana ve hurda araçlar yüzünden dükkanlara giriş çıkış olamıyor. Bu yüzden kavgaya varan tartışmalar ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyemizin bizlere genelgede yazdığı gibi atıl araçları toplayabileceğimiz bir alan tespit edip, zabıta ekipleri ile beraber sorunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Yeni sanayi sitesi kooperatifimiz vardır ama yeni sanayi sitesini yapana kadar biz bu mevcut sitelerin hem düzenini hem de temizliğini her şekilde yapmak zorundayız. Çünkü yeni sanayi sitesine şimdi başlansa, en az 6 yıl sürecek onu göz ardı etmememiz gerekiyor. Epey bir mesafe kat ettik tabii ki; Büyükşehir Belediyesinin yardımıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın katkıları ile fizibilite çalışmaları yapıldı. Pandemi her şeyi olduğu gibi bizim işimizi de engellemiş durumda ama bunun biran evvel aşılması gerekli. Çünkü Trabzon’da oto sanayileri bacasız fabrika, bunu her seferinde üstüne vurgu yaparak söylüyoruz. Yeni sanayi sitesi elbette yapılacak ama mevcut sitelerin düzenini sağlamamız için yerel yönetimlerin bizlere destek olması gerekiyor.”

ESNAF ELİNDEN GELENİ YAPIYOR
“Destek almamamızın pandemi ile de alakası var. Bu dönemde belediyelerin de sıkıntıları oldu. Her konuda koşuşturma yaşadılar ama ben bunu sorun olarak görmüyorum. Sanayide belli dükkanlarda korona virüse yakalanan arkadaşlarımız oldu. Biz hepsi ile beraber irtibat halindeyiz. İlk dönemlerde camiamızdan vefat edenler oldu ama sonradan hastalığı geçirenler iyileşti. Eğer temas halinde iseler yan yana dükkânları olan kişiler de gidip testlerini yaptırıyorlar. Bizim işimiz dükkan işi değil, dükkan dışından gelen müşteriler ile onlardan biraz kendimizi sakınmamız lazım. Bu konuda da esnaf arkadaşlarımız elinden geleni yapıyor. İnşallah bu virüs musibetinden de bir an önce kurtulur normal hayatımıza geri döneriz. Aynı zamanda İzmir’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum"

İŞLERİMİZ DÜŞEBİLİR
“Esnafın kredi konusunda, kısa çalışma ödeneği 12. aya kadar uzatıldı. Sigortalar ve vergiler ile ilgili de yeni bir yapılandırma olayı gündemde. Tabii ki bu esnaf kredi alıyor rahat değil ve sonuçta bunları ödeyecek, bu da bir sıkıntı. İlerleyen günlerde umarım farklı sıkıntılar ortaya çıkmaz ama herkes de ayağını yorganına göre uzatacak. Bunu kalkıp da bir yöneticiye, yönetime bağlamanın gereği yok. Şuan için bizim sektörümüzde ödemelerde sıkıntı yok ama kış ayına giriyoruz, işlerimizde düşüş olabilir.”

BÜYÜK ARAÇLARA UYGUN DEĞİL
“Eğer Trabzon’da sanayi sitelerine yeterince destek olunmuş olsaydı şuan da modern bir sanayi sitesi yapılmış olurdu. Trabzon’da konum olarak, tam şehrin göbeğinde ulaşımı kolay ama trafik sorunu çok fazla olan 60’lı 70’li yıllarda en sonuncusu da 90’lı yıllarda yapılan sanayi siteleri mevcut ve bu siteler o yıllardaki şartlara uygun. Sanayi sitelerimiz büyük araçlara uygun değil ve talebe cevap verememekte. Bir an önce yeni sanayi sitesine kazma vurulup, bu şehrin ve esnafın önü açılmalı.”

SIKINTI YAŞIYORUZ
“Trabzonspor kanayan bir yara, 6 haftadır sıkıntılar yaşıyoruz. Trabzonspor’da yanlış işler yapıldı. Başarılı hocaların gitmesinin sebepleri vardır, bunun içeriğini pek bilmiyoruz. Ben hep Trabzonspor’un yerli bir hoca ile çalışması taraftarıyım. Yerli çok değerli antrenörlerimiz var. Geldiğimiz noktada Trabzonspor çok kötü durumda. Futbolla alakalı değil de ben içeride bir şeylerin olduğunu düşünüyorum ama herhalde müdahale edilir, neşter vurulur. İyi bir ortak aklın kabul edebileceği hoca ile beraber Trabzonspor’un eski haline gelebileceğini düşünüyorum.”

Editör: Haber Merkezi