SONNOKTA RÖPORTAJ - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu gazetemize konuştu. Zorluoğlu projeler konusunda uyarıları dikkate almıyor diyenlere cevap vererek, “Geri adım attığımız şeyler olur, niye olmasın. Ben bir projeyi akşamdan yatıp sabahleyin ortaya koymam, bunu kamuoyu aylarca tartışıyor. Benim dediğim doğrudur diye bir diretmem olmaz. Yanlış yapma ihtimalimiz olan şeyleri önümüze koyduklarında hemen geriye adım atarız. İstişare çok önemli ama Trabzon’da bu iş biraz karıştırılıyor.” ifadelerini kullandı.

İşte Zorluoğlu'nun açıklamaları
Pandemi dönemindeyiz, Belediye’nin çalışmaları nasıl gidiyor?

“Uzunca süredir tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da hakikaten pandemi ile kıyasıya mücadele halindeyiz. Mücadeleye Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi katkılar verdik. Bunların başında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları geliyor. Bu çalışmaların zirvesi geçen gün yaptığımız uygulama ile oldu. Duraklarda bir uygulamaya gittik ve maske takmayanların yüzünün virüs şeklinde belirmesini sağladık, vatandaşımız maskesini takınca da tekrar normale döndü yüzü. Bu çok etkili bir tanıtım aracı oldu. Yine salgın ilk ortaya çıktığında öncü olarak bankların üzerine yazılar yazmıştık ve vatandaşlarımızı evlerine yönlendirmiştik. Aynı zamanda belediye otobüslerimiz, dolmuşlar, taksiler, caddeler, sokaklar, kurumlar ve ortak olarak kullanılan tüm alanlar temizlendi, temizlenmeye devam ediyor. Zabıtamız 7/24 Valiliğimiz ve Kaymakamlığımız ile beraber il genelinde denetimler yapıyor.”

KİMSE İSTEMEZ BİZ RİSK ALDIK
Krizi fırsata çevirmek adına alt yapı çalışmalarına da ağırlık verdiniz, bu konuda neler söylersiniz?
“Evet, krizi fırsata dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu manada uygulamaya koyduğumuz çok büyük proje var; Ortahisar İçme Suyu Projesi. Belediye başkanları yeraltında çok çalışmak istemez. İnsanların hayatını olumsuz etkilediği için de kimse bu işe bulaşmaz ama biz bu riski aldık. Devletten geliyor olmamızın içgüdüsü ile projeye başladık. Sadece içme suyu hattı değiştirmiyoruz, beraberinde 120 kilometre kanalizasyon hattı yapıyoruz. Yine yağmur suyu hattını yeniliyoruz. Böylece sadece içme suyu sorunu ile değil yağmur suyu kanalı ve kanalizasyon eksikliği ile de ilgilenmiş oluyoruz. Aynı zamanda telekomünikasyon alt yapısını da güncelliyoruz. Bunlar görünmeyen bilinmeyen şeyler ama çok önemli şeyler.”

BEŞ AY DEDiM TAMAMLANACAK
Beşirli’de çalışmalar devam ediyor. Bölgede 5 ay sonra kötü koku olmayacak demiştiniz. Bu sözünüz geçerli mi?
“Orayla ilgili ilk etapta iki tane ana derenin bağlantısını dolgunun deniz tarafına aktarıyoruz. Sonraki zamanlarda da diğer kısımlar giderilecek. Ciddi bir yatırım ama söz verdiğimiz gibi inşallah 5 aydan önce çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Orada asla vatandaşımızı rahatsız eden bir koku olmayacak.”

OLMAZSA OLMAZ MEGA LUNA PARK
Dolgu alanında ne olacağı merak ediliyor. Orada ne yapılacak?
“Büyük bir yatırım. Dolgusu aşağı yukarı tamamlandı. Önümüzdeki günlerde şehrin dinamikleriyle şuana kadar geldiğimiz durumu paylaşacağız. Yapacağımız çalıştayın ardından yatırımcıları inşallah bir araya getireceğiz. Burada olmazsa olmazımız büyük bir mega lunapark yapmak. Denize sıfır yeme içme mekanları, dinlenme eğlenme alanları, konser yeleri ve şehre hizmet edecek çok önemli dokunuşlar olacak. Oradan Faroz’a kadar plaj da öngörüyoruz.”

SORUN OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
Ganita Faroz arasındaki proje için oradaki işletmeleri Belediye’nin yöneteceğini dile getirmiştiniz. Daha önceki yönetimler orada ki işletmelerle sıkıntı yaşamıştı. Böyle bir çekinceniz var mı?
“Ganita ile Faroz arasını çok farklı bir destinasyon haline getireceğiz. Projeye mart ayında başlayacağız ve 1 yıllık süre ön görüyoruz. Buradaki işletmelerle ilişki ev sahibi kiracı ilişkisidir. Ev sahibi yere ihtiyaç duyduğunda kiracısına der ki, ‘Teşekkür ediyoruz, ama artık burası bana lazım.’ Şuanda orası bu şehre lazım ve sahibi de Büyükşehir Belediyesi. Ben sorun olacağını düşünmüyorum.”

AVRUPA'YA TAŞ ÇIKARTIR
Cephe Sağlıklaştırma Projesi ilk başladığında tepki çekmişti. Şimdi bakış nasıl?
“En başta ‘Erken tepki verilmesin, tamamlandığında tepki verilsin’ demiştim. Bunun bir felsefesi var. Biz orada projeyi hazırlarken uzmanları ile beraber çalıştık. Felsefesi şuydu; tarihi ve tescilli binaları öne çıkartalım, sonradan yapılan yeni binaları da biraz daha arka planda tutalım. Yaptığımız en büyük yeniliklerden birisi de o bölgede tabela kirliliğini engellemektir. Tabii ki orada Meydan’ın yüzeyinde de değişiklikler yaptık, orası hakikaten şu an da Avrupa’da gidip gördüğümüzde ne kadar güzel dediğimiz meydanlara taş çıkartır hale geldi. Uzun Sokak ve Kahramanmaraş Caddesi’ninde de benzer dokunuşlar yapacağız.”

HAFiF RAYLI SiSTEMi BiZ DE SöYLEMiŞTiK
Sizin de temsilcisi olduğunuz partinin reklam afişlerinde belediye binasının önünden bir tren geçiyor. O tren oradan geçecek mi, hafif raylı sistem Trabzon’a gelecek mi?
“Hafif raylı sitem için biz de seçim öncesinde üzerinde çalışacağımızı ve şehrimize kazandıracağımızı söylemiştik. Bunun iki tarafı var. Birincisi Trabzon’a tren yolu gelme meselesi. Ulaştırma Bakanlığı’nın Trabzon’a tren yolu getirme meselesi var, bu bizim vizyon projelerimizden. Şehir içi toplu taşıma adına hafif raylı sitem için de Ulaştırma Bakanlığımızla beraber görüşüyoruz. Ulaştırma Bakanlığımız bize, eğer hafif raylı veya ona benzer toplu taşıma sitemi yapalım diyorsanız önce yapmanız gereken bir şey var, o da Ulaşım Master Planı. Bu plan olmadan hiçbir şekilde modern toplu taşıma sistemlerini konuşamayız. Şimdi bu planı yapıyoruz, o da bizim çok önemli bir yatırımımız. Önce planı görmemiz lazım ve ihtiyacı tespit etmeliyiz.”

DiRETMEM OLMAZ
Şehirde şöyle bir görüş var… Başkan Zorluoğlu bir projeyi ortaya atıyor; odaların, sivil toplum kuruluşlarının itirazına rağmen dediğinden vazgeçmiyor, üzerinde diretiyor. Bu konuya ne diyeceksiniz?
“Geri adım attığımız şeyler olur, niye olmasın. Ben bir projeyi akşamdan yatıp sabahleyin ortaya koymam, bunu kamuoyu aylarca tartışıyor. Benim dediğim doğrudur diye bir diretmem olmaz. Yanlış yapma ihtimalimiz olan şeyleri önümüze koyduklarında hemen geriye adım atarız. İstişare çok önemli ama Trabzon’da bu iş biraz karıştırılıyor. İstişare tamam da masanın etrafında toplanan insanların fikirlerini tamamen kabul edip uygulamak değildir olay. Demokrasi aynı zamanda seçilmiş insanların karar vermesini gerektiren bir rejimdir. Dolayısıyla karar vermesi gereken kişiler biziz. Trabzon’da vatandaş bize oy vererek 5 yıllığına Belediye Başkanı seçtiler. Bu şehrin sorunlarını çözelim diye biz seçildik. Bu şehrin sorunlarını çözmek için en doğru bulduğumuz şekilde kararımızı veriyoruz, buna da herkesin saygı göstermesi gerekir. İstişare başka bir şey, karar vermek ayrı bir şey bunu karıştırmamamız gerekiyor. Ben bu işin uzmanıyım, kamu yönetimi uzmanıyım. Dolayısıyla dünyanın hiçbir yerinde hukuken veya siyaseten sorumlu olmayan insanlar karar vermezler, onlar fikir verirler bunu karıştırmamak lazım.”

MODERNiZASYONU PANDEMi VURDU
Dolmuş modernizasyonu amacından şaştı gibi, ne dersiniz?
“Bunun pandemi ile alakası var. Malumunuz pandemi süreci bütün esnafı olduğu gibi dolmuşçu esnafını da ciddi anlamda zorluyor. Araç fiyatları da çok arttı. Burada ilk başta ön gördüğümüz modelden şaşmıyoruz. Araçlar özellikleri itibari ile aynı ve konforlu. 0-3 yaştı 6 yaşa kadar bunu çıkardık. Ama biz yine 0-3 yaşı özendiriyoruz. Engelli rampası konusunda ise düşünülen seyyar düzenek daha iyi. Trabzon’da ki şartlar her yerde otomatik düzeneğin çalışması için uygun değil. Şoför inecek ve rampayı yerleştirecek, yolcuyu da arabaya bindirecek. Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan birçok mesele gibi dolmuş modernizasyonu da sadece konuşulmuş. Birçok şey lafta kalmış, bunları şimdi artık laftan icraata geçiriyoruz.”

DUYUNCA ŞAŞIRDIM 
Şoförler Odası Başkanı zam yapılacağına dair konuştu. Bu konuda sizinle bir görüşme oldu mu?
“Ben de şaşırdım. Sonra arkadaşlar görüştüler, böyle bir çalışma yaptıklarını, Belediye’ye teklif olarak getireceklerini söylemişler. Dolmuş dönüşümü olmadan herhangi bir şekilde ücretlerin konuşulması mümkün değil. Bunu kendilerine söyledim.” 

Editör: Haber Merkezi