Güzel bir türküdür “Bayram gelmiş neyime”. İlk kez askerde dinlemiştim ünlü Türkü yorumcusu Emel Taşcıoğlu’ndan ve duygulanmıştım. Dün yine dinledim. Dinledim ve geçmişi tekrar hatırladım, yine duygulandım...  Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nda öğrenci olduğum yıllar. En neşeli ve en güzel yıllarım. Okulun bando takımındayım. Beyaz pantolon ve beyaz gömlek üzeri kırmızı ceket giyiyoruz, kafamızda da şapka.

Kısa bir eğitimden sonra önce trampet, ardından davul çaldığım yıllar. Okul bahçesinde bayramlara hazırlanırdık heyecanla. İlk çıktığım 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, hiç unutmam.
Meydandan başladık çala çala Avni Aker Stadyumu’na. Stat içinde tören geçişlerimiz. Muhteşem bir atmosfer, coşkulu bir kalabalık. Sonra 30 Ağustos Zafer Bayramı ikinci bayramım. Okuldan 30 kişilik bando takımı çıkıyoruz.
Bize verilen ritimleri çalarak Taksim rampasından iniyoruz. Meydan tıklım tıklım. Parkın içi, çevresi kaldırımlar. Herkesin elinde Türk bayrakları, büyük teyzeler, amcalar geçiş yaparken “aferin size, aslanlarım, size helal olsun” diye bağırıyorlar bize ve bizim gibi bütün bando takımlarına.

Kendimi, öğretmenim Nehir Piyale’nin tarih dersinde anlattığı 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muhaberesi’nde çarpışan Mehmetçikler gibi hissetmiştim. Hatırladıkça hala da aynı duyguya kapılıyorum ara ara. 
Ne güzel bayramlar yaşadım çocukken ben. Şimdiki çocuklara inanın çok üzülüyorum. Hatta acıyorum. Tarihlerinin en önemli günlerinin anısını yaşamıyorlar, yaşatmıyorlar. Dedemiz, annemiz getirirdi bizi bayramlara elimizden tutup. Bayrak sallatıp, marşlar söylettirirlerdi.

Şehrin valisi, komutanı, belediye başkanı araç üzerinde “Sevgili Trabzonlular bayramınız kutlu olsun” dediğinde topyekûn “Sağol” diye bağırılırdı. Bu güzel coşku, bayramların Atatürk Alanın’ dan  Valilik önüne alındığında yok olmaya başlamıştı.
Dün 30 Ağustos Zafer Bayramı idi. Trabzon Valiliği önünde resmi tören vardı yine, geçen yıllar ki gibi. Ama geçip giden yıllar gibi değildi. Eskisinden daha soğuk, daha sessiz, daha az. Siyasi partiler bile iştirak etmediği bir bayram. Bir tek CHP Milletvekili Volkan Canalioğlu’nu gördüm.
Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı zaten mecburi geliyor. Bi de gelsinler zaten. Şehrin yeni Valisi Abdil Celil Öz, çıktığı merasim aracında bir selam verecek Trabzonlu bulamadı. Bu üzücü tablo geçmişi gören biri olarak içimi acıtmadı desem yalan olur.

Kişisel olarak bayramların tekrar Atatürk Alanına alınmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Bunu da gerekli yetkililerin dikkate almasını talep ediyorum.

Yoksa önümüzdeki yıllarda bayram kutlatacak gerçekten kimse kalmayacak. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin ruhu şaad olsun!