Araklı Taşönü Mahallesi’nde TRABRİKAB tarafından yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak.

Büyük bir inat, hırs ve mücadele ile sonunda bu tesis Araklı’da yapılacak.

Daha önce defalarca yazdık, Trabzon’da TMMOB’un tüm meslek odaları bölgenin heyelan riski taşıdığı yönündeki raporu yayınlamıştı.

Bu rapora rağmen masraftan kaçınan TRABRİKAB orada yapmaya karar verdi tesisi.

Çünkü arsa Büyükşehir’e ait, kamulaştırma masrafı yok. Bu yüzden kimse yeni arsa bulma zahmeti içerisine girmek istemedi.

Konuyla ilgili olarak son bilgileri almak için Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Semi Hamzaçebi’yi aradım.

Hamzaçebi, Katı Atık Tesisi yapılması bile bölgenin zaten risk altında olduğunu söylüyor.

Katı Atık Tesisinin yapımına karşı olmadıklarını ancak bu tesisin o bölgeye yapılmasının uygun olmadığını bir kez daha yineledi Sayın Hamzaçebi.

Tabii bunları da söylerken bol keseden atmadı. Kendisi işin uzmanı olarak tek tek sebeplerini sıraladı.

En önemli sebep geçmişte heyelan olduğunu ve burada heyelan riskinin de devam ettiği yönünde. İkincisi de oradaki riski azaltmak için çok büyük masraflar yapılarak orada tesisin yapılabileceğini ancak bunun da rantabıl olmadığını söylüyor.

Evet Sayın Hamzaçebi, çok doğru bir konuya parmak bastı.

Kamulaştırma bedelleri çok yüksek olduğu için masraftan kaçınanlar, acaba bu tesis oraya kurulurken yapacakları masrafı hiç düşündüler mi?

Hamzaçebi’nin anlattıklarına göre orada riskin azaltılması için çok büyük masrafların yapılacağı yönünde.

Hamzaçebi, bunun mühendislik çalışmasını yaptıklarını ve çok büyük paraların harcanacağını ısrarla söylüyor.

Bu yüzden hem bölgenin riskli olması hem de bu riski azaltmak için yüksek miktarda paraların harcanacağından ötürü orada bu tesisin yapılması bana göre de çok da akıl karı değil.

Madem orada bu tesisin yapılmasına karar verildi; en azından orada riskin azaltılması için TMMOB’un tüm bileşenlerinin de uyarıları dikkate alınır.

Çok büyük masraflar yapılsa dahi insanların can güvenliğini tehdit eden en küçük riskleri de ortadan kaldırmak gerek.

Bunun için de ilgili yetkililerin çok büyük paraları harcamayı göze almaları gerekir.

Ama şunu düşünmeden edemiyoruz oraya harcanacak olan bu paralarla şehrimizin acil çözülmesi gereken sorunu giderilemez mi?

Şehrimize daha güzel yatırımlar kazandırılamaz mı?

Bu da tabii TRABRİKAB yetkililerinin bileceği iş.

Artık çok da söylenecek bir şey kalmadı. Tüm mücadelelere rağmen tesisin orada yapılmasına karar verildi.  Bölge halkı için ‘her şeyin hayırlısı’ demekten başka bir seçenek kalmadı.

Umarız, orada heyelan riskinin ortadan kaldırılması için ilgili yetkililer hiçbir masraftan kaçınmaz.

DİKKAT EDİN AJAN VAR!...
Bu arada bu konuyla ilgili olarak çok ilginç ama hoş olmayan duyumlarda bana ulaştı.

Hem Araklı hem Arsin halkı, kendilerini olumsuz etkileyeceği için, başta Santa Harabeleri olmak üzere, Araklı’daki turizm alanlarına da zarar vereceği için katı atık tesisinin yapılmaması için büyük bir mücadele içine girerken birileri de ne yazık ki tabiri caizse ‘casusluk’ rolüne bürünmüş.

Şöyle ki adı bizde saklı bazı mahalle muhtarları, belediye yetkilileri ile işbirliği içerisine girmiş. İddialara göre vatandaşın aleyhine ajanlık rolüne bürünmüş…

Katı atık tesisine karşı çıkan platform üyelerinin aldığı her kararı belediye yetkililerine sızdırıyormuş.

Bizde sormadan edemiyoruz; muhtarlar vatandaşın sorunlarını çözmek için mi var yoksa kendi menfaatlerinden dolayı bir yerlere şirin görünmek için mi?

Bu yüzden vatandaşlara çağrımız şu ki yaklaşan yerel seçimler öncesinde sizi yarı yolda bırakacak, satacak olan muhtarları seçmeyin. Muhtar adaylarını iyi analiz edin.