Trabzon’un Orthisar İlçesi Boztepe Mahallesinde muhteşem Trabzon manzarasına nazır yer alan Halil Nihad Boztepe Araştırma Kütüphanesi kaderine terk edildi. Ziyaretçilerine sunduğu seyir keyfi ile belki de dünya literatüründe yer almaya aday olabilecek kütüphane maalesef gün geçtikçe bakımsızlık nedeniyle çürüyor. Geçtiğimiz günlerde kütüphaneyi ziyaret eden Gökçe Koçal isimli vatandaş gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını ‘pencerelerinin huzura açıldığı bir kütüphaneyi böyle görmek beni derinden üzdü’ cümlesiyle ifade etti.

KÜLTÜR ŞEHRİYİZ AMA…

Koçal, kütüphaneyi kullanmak için ziyaret ettiğinde gördüklerini şu sözlerle ifade etti: “Su çektiği için boyası ve sıvası dökülen haliyle çürümeye yüz tutmuş duvarlar, olmayan çatısı yüzünden su çeken ve çöken tavanlar, sayısı üç olan çalışma masaları, kitap sayısının azlığının paralellik gösterdiği raflar,  alelade bir şekilde raflara yerleştirilen ya da masaların üzerinde yerleştirilmeyi bekleyen kitaplar. Kütüphane görevlisiyle biraz sohbet etme fırsatım oldu. İnsanların buraya gelip ders çalışmasını, kitap okumasını çok istiyor. Kütüphaneye ilk girdiğimde orada insan görmüş olmanın verdiği mutluluk yüzüne yansıdı. Kültür sanat şehriyiz, diye naraların atıldığı Trabzon'a bu kütüphane hiç yakışmıyor” dedi.

KÜTÜPHANE YÖNÜNDEN FAKİRİZ

Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü ise Boztepe’deki kütüphanenin çok eski bir kütüphane olduğunu ifade ederek, “Trabzon maalesef kütüphane açısından çok fakir bir şehir. Ortahisar’daki kütüphane artık yeterli gelmemektedir. İki üniversitesi olan, bunca öğrenci kapasitesi olan ve Doğu Karadeniz’de başı çeken bir il olması nedeniyle daha büyük bir kütüphaneye sahip olması gerekir. Medeniyet, kültür kitap demektir, yazılı metin demektir” ifadelerini kullandı.

TARİHİ GEÇMİŞİMİZE YAKIŞMIYOR

Prof. Dr. Üçüncü, geçmiş dönemdeki yöneticilere bu konuda sitemde bulunarak, “Geçmiş dönemdeki yöneticilerin yeteneksizliği yüzünden Trabzonlu birçok yazarın kitapları başka şehirlere gitti. Bugün ki tablo Trabzon’un tarihi geçmişine yakışmamaktadır. Bu iş sadece yöneticilerle de sınırlı kalmamaktadır. Bugün insanımız kitap okumuyor, kitap satın almıyor bu nedenle böyle kıymeti bilinmesi gereken yerlerin atıl durumda olması üzüntü vericidir” diye konuştu.

Karadenizde sonnokta özel haber / Meryem AKGÜN

Editör: Haber Merkezi