AK Parti’de Haydar Revi’nin koordinatör olarak atanmasının ardından başlayan süreçle birlikte herkesin zihninde beliren, “İl Başkanı kim olacak?” sorusu cevabını buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duruma noktayı koydu ve mevcut il yönetiminden Sezgin Mumcu’ya bayrak teslim edildi.

Duygusu ile hareket edenler, bu görevlendirmeye sürpriz olarak bakabilir ancak partideki işleyişi iyi irdeleyenler böyle bir sonucu pekâlâ bekliyordu.

Çünkü; bunu daha önceki il, ilçe başkanları ve yerel yönetimler için yapılan tercihlerde tecrübe etti Trabzon.

Unutmamak gerek; son olarak 31 Mart seçimlerinde hiç ismi şehirde dillendirilmemesine rağmen Murat Zorluoğlu gündeme sunuldu ve 48 saat geçmeden de aday olarak açıklandı.

O yüzden mevzubahis AK Parti olunca, Mumcu’nun görevlendirilmesine de sürpriz olarak bakılmamalı.

Bu durum aday bolluğu yaşandığında izlenen bir taktiktir aynı zamanda.

Birisinin adamı görüntüsü sergilemeyen, kucaklayıcı başkan profili sunma şeklidir de bu.

Zaten aynı mesajı da ilk açıklamasında verdi Mumcu: “Dağıtarak, kırarak, dökerek, bölerek değil, toparlayarak, bütünleştirerek, kucaklayarak işe başlamazsanız hedefe ulaşamazsınız.”

Mumcu, bu mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldı ve ilk iş olarak da partilisi ile paylaştı.

Birileri sonucu sürpriz olarak yorumlasa da, aksine AK Parti’deki siyaset anlayışının ta kendisidir bu.

İŞİ ÇOK ZOR
Ve şimdi iktidar partisinin il başkanlığı gibi büyük bir sorumluluk üstlendi Sezgin Mumcu.

Yönetimini de bu paralelde belirleyip, kolları bundan sonraki süreç için sıvayacak.

İşi çok zor; çünkü hareket edeceği yönetimi ile birlikte, her seçim üzerine koyarak partinin logosunu şehirde parlatmış bir tabloyu daha da yukarı çıkartmak zorunda.

İşi çok zor; çünkü partisinin birçok büyükşehirde ivme kaybettiği son seçimde bile Trabzon’da neredeyse muhalefeti ikiye katlayan bir başarının devamı için görevi teslim aldı.

İşi çok zor; çünkü son dönemde muhalefet Trabzon’da da ivme kazanmaya başladı, bugün seçmenin önüne sandık kurulsa iktidarın dördüncü vekili kaybedilebileceği görüşü hâkim.

İşi çok zor; çünkü bölerek değil, bütünleştirerek, siyaset yapacağını belirtti. Lakin daha şimdiden eski yönetimde görev yaptığı yol arkadaşlarının dahi siyasete mola vereceği söylemleri ile karşı karşıya.

İşi çok zor; çünkü daha önce kadın kollarında, gençlik teşkilatlarında ve parti yönetimlerinde bulunup, rozetlerini çıkartmamış olsalar da gönlü kırgın olanların sayısı da azımsanmayacak seviyede.

İşi çok zor; çünkü oluşturacağı yönetim de kendi görevlendirilmesi gibi Genel Merkez tarafından onaylanacak. Söz alıp yönetime yazacağı isimler çizik yerse bu durumun da izahını o kişilere yapması lazım.

İşi çok zor; çünkü parti içinde birçok ismin milletvekilliği ve bir sonraki dönem için yerel yönetimlerde yer alma beklentisi var. O muhasebeyi de iyi yapmalı.

İşte bunları aşabilirse Mumcu çıtayı yükseltir, yoksa partinin ivme kaybettiği dönemde görev yapmış bir il başkanı olarak tarihe geçer.

Tarihe geçecek sayfaların rengini belirlemek Mumcu’nun elinde.

Bakalım o sayfalar ak mı, yoksa kara mı olacak.

NEFERLERİ ŞİMDİ GÖRECEĞİZ
Hani siyasette klişe bir söz vardır, “Ben partimin neferiyim.” denir.

“Genel Merkez ne görev verirse, onu yaparım.” diye de peşi sıra uzar bu cümle.

Şimdi, Trabzon’da AK Parti’nin o neferlerini göreceğiz.

Partiyi zor bir süreç bekliyor, yeni il/Ortahisar yönetimi şekillenecek.

İl ve Ortahisar İlçe Başkanlığı için göreve talip olup istediklerini bulamayanlar bakalım neferliğin hakkını vermek için yönetimlerde yer alacak mı?

Neferlik lafta mı kalacak, yoksa icraata mı yansıyacak?

Şimdi bunu göreceğiz.

ROTAYI ERDOĞAN ÇİZDİ
Sosyal medyaya bakılsa bugün Selahaddin Çebi İl Başkanı, Halil İbrahim Demirtaş da Ortahisar İlçe Başkanı idi.

Ancak hayatımıza her anlamda yön veren sosyal medyanın, AK Parti Genel Merkezi’ni halen etkisi altına alamadığını gördük.

Gerçi, bunu 31 Mart seçimlerinde de yaşamıştık.

O tarihlerde de Ahmet Metin Genç’in Büyükşehir Belediye Başkanı olması yönünde sosyal medyada seferberlik ilan edilmiş, sonunda Ortahisar için karar kılınmıştı.

Mevcut durum Çebi için de aynı şekilde gelişti.

Hal böyle olunca Çebi’nin İl Başkanı olması halinde, bundan sonraki seçimler için kendisine rota çizecek olanlar da hüsran yaşadı.

Siyasetin rotasını sosyal medya değil de Cumhurbaşkanı Erdoğan çizdi yine.

Zaten, şimdiye kadar da böyle olmuştu.

ÖYLE DEĞİLMİŞ
Eski İl Başkanı Haydar Revi’ye Genel Merkez tarafından koordinatörlük görevi verilince her yandan ayrı dedikodu sesi yükselip, üstü çizildi, görevden alındı gibi şeyler söylenmişti. Ancak, yeni il başkanının Revi’nin yönetiminden tercih edildiğini gördük.

Söylendiği gibi birileri tarafından Revi’nin üzeri çizilmiş/çizdirilmiş olsa, çizenler/çizdirenler yerine de kendi istedikleri ismi getirirlerdi.

Demek ki olay öyle değilmiş.