Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Turkcell arasında, Fiber Altyapı İşbirliği Protokolü imzalandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesinde yapılan protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile Turkcell CEO’su Murat Erkan ile ilgili daire başkanları ve Turkcell yetkilileri katıldı. 
Trabzon’un Fiber Altyapı ve Elektronik Haberleşme İşbirliğini sağlayacak protokol Zorluoğlu ile Erkan arasında imzalandı. 
Protokol imza töreninde ilk olarak konuşan Başkan Zorluoğlu, Trabzon’da gerçekleştirilen alt yapı projesine dikkat çekerek “5’i bir yerde dediğimiz önemli yatırım. Trabzon’un önümüzdeki 50 yılında alt yapı anlamında ciddi bir proje. Tabi bu projenin en önemli bileşenlerinden bir tanesi, proje kapsamında Ortahisar İlçemizde 450 km civarında Fiber Altyapı oluşturuyoruz. Şu ana kadar 70 - 80 km civarında alt yapıyı oluşturduk. Bundan sonra kalan sürede, çeperlere doğru gideceğimiz için hızlanacağız. 2023’ün ortalarına geldiğimizde Fiber Altyapı’yı tamamlamış olacağız. Bu şehrimiz adına kazançtır. 21. YY iletişim yüz yılı. Her gün yeni teknoloji üretiliyor. Bu teknolojinin zemini tabanı internet oluyor. Önümüzdeki yıllarda bu çok daha süratli şekilde ihtiyaç olacak. G’ler artık hayatımızın çok önemli bir parçasını oluşturuyor, oluşturacak. 
Trabzon’da öyle bir alt yapı oluşturuyoruz ki hiç bir zaman internet kesilmeyecek” dedi. 

500 KM’LİK FİBER ALT YAPI
Zorluoğlu, “Fiber alt yapıda bizim bu servis sağlayacılar, hizmet sağlayıcılarla protokoller yapıyoruz. Turkcell bu manada yakın iş birliği içinde çalıştığımız önemli kuruluşumuz. Birlikte bu alt yapıyı onlara kiralıyoruz. Protokol çerçevesinde uzun vadeli anlaşma yapıyoruz. 
Hedefimiz yaklaşık 500 km’lik bir hattı Turkcell’e prosedürler çerçevesinde vermek, kiralamak, satmak… Şu ana kadar 15 km’lik hat bu manada kiralandı. 30 - 35 km’lik öbek hazırlanıyor o da tamamlanacak. Yıllara sari olarak hedefimiz Turkcell ile 500 km’lik fiber hat oluşturmak. Bu bir taraftan yaptığımız harcamaların belediye adına geriye kazanımı demek. Ama ondan çok daha kıymetlisi, Ortahisar’ın her sokağına kaliteli alt yapı gitmesi ve buna dayalı hızlı internet sağlanması. Bu alacağımız paradan çok daha kıymetli. Bu manada kısa zamanda alt yapıları oluşturmuş şehrimizi önemli hizmete kazandırmış olacağız” diye konuştu. 

PANDEMİDEN SONRA DİJİTALLEŞME ARTTI
Turkcell Ceo’su Erkan ise, “Dünyada özellikle pandemi sonrası dijital dönüşüm kritik hale geldi. Artık daha önce bu opsiyonel bir şeyken zorunluluk haline geldi. Pandeminin dijitalleşme anlamında dünyayı 7 ile 10 yıl hızlandırdığı söyleniyor. ülkemizin dezavantajlı olmaması gerekiyor. Biz uçurumun üstünde olmalıyız. Her zaman rekabetçi olmalıyız. Trabzon Karedeniz’in göz bebeği. Burada ki vatandaşlarımız şirketlerimiz, belediyemiz bundan müthiş fayda sağlayacak. Bu işin temel bölümü. Ama binaya da bu temeli güzel atmazsanız, güzel binalar inşa edemiyorsunuz. Çok kolay değildir Alt yapıya yatırım yapmak belediyelerde. Ben Trabzon Büyükşehir Belediyesini tebrik ediyorum. 
Bir yeri kazıyorsanız aynı anda 4 kere 5 kere yapmayın, vatandaşı rahatsız etmeyin. Burada vizyonel yaklaşımla 5 şebekeyi bir kere geçiyorsunuz ve devreye giriyor. Bize göre bunların en önemlisi fiber. Trabzon halkının fiberde avantajlı konumda olduğunu söyleyebilirim. Bu avantaj ekonomiye ve gelişmişliğe yansıyacaktır. çok keyif alarak yaptığımız bir iş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

TRABZON, İLEŞİTİM ANLANMINDA EN İYİ ŞEHİRLERDEN… 
Başkan Zorluoğlu, “Bizim yapacağımız çalışma 2024 yalında yaklaşık 500 km’lik hattın tamamlanması. 8 gözlü boruları döşüyoruz. Anlaştığımız hizmet sağlayacılara gözleri kiralayacağız. Turkcell’in kendi yatırımının ne kadar süreceği Turkcell’in kendisiyle alakalı. İnşallah Cumhuriyetin 100. Yılında Trabzon iletişim anlamında en iyi illerden biri olacak. 
İletişim dedik ama akıllı şehir uygulamalarının da tabanı. Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul’da sayın bakanımızın huzurunda sözleşme imzaladık. Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik planı. Bunun içinde çok sayıda kavşağın, akıllı hale getirilmesi. Bunların tamamı iyi bir internet alt yapısı ile realize edilebilecek. Bu önemli internet alt yapısı aynı zamanda belediyemizin ve diğer merkezi idari kuruluşlarının yapacağı akıllı şehir uygulamalarına temel oluşturacak.

ANA CADDELERDEN, ARA CADDELERE KADAR… 
Alt yapı projemiz içme suyuydu. Biz biz bunu kanalizasyon, yağmur ve ilave olarak fiber alt yapıyı kattık. Tamamen Büyükşehirin inisiyitaifi. 
Bu bir fırsattı. Ana hatlarınızda bu alt yapı olabilir. Bir çok şehirde bu rastlanabilir. Bunu kılcallara, sokak aralarına taşımak büyük iştir. Bu alt yapı projesi tarihi fırsattı. Su için kanalizasyon için girmişken, fiber için hat oluşturup oradan geçiyoruz. Ana caddelerin dışında, her taraftaki evlere kadar kaliteli internet bağlantısını sağlayacak fiber alt yapıyı oluşturuyoruz. 
Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılına çok avantajlı girecek” dedi. 

BELEDİYENİN ULAŞTIĞI HER YERE ALT YAPIYI GÖTÜRECEĞİZ
Fiber alt yapı projesinin ne zaman biteceği sorusuna Erkan, “Planlarımızı yaptık. Şehirler büyüyor gelişiyor. Biz Belediye ile beraberaynı süratle, belediyenin ulaştığı her yere bu alt yapıyı götüreceğiz. Burada önemli olan nokta binanın temelini sağlam yaparsanız, üst katlarda güzel keyifli işler yapacağız diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi