SONNOKTA RÖPORTAJ - Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti’den istifa eden Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Bağımsız Üyesi Davut Çakıroğlu gazetemize konuştu.

Çakıroğlu şunları dile getirdi: “İYİ Parti’de esasen sorun olarak gördüğümüz bir çok olay oldu. Bunları parti içinde çözmeye çalıştık. Partili kimliğimizi her noktada vurgulamamıza rağmen parti bir türlü bizi sahiplenemedi. Başka partilerde eleştirdiğimiz bir çok olay İYİ Parti’de vuku buldu. Bunların yanlışlığını da açık yüreklilikle ortaya koydum.

En son hakkımda yürütülen disiplin süreci, süreci taşıdığımız Genel Merkez Disiplin Kurulu’nun da komik bulduğu kararı oy birliğiyle onaylaması eleştirdiğimiz parti yapılarından farklı bir parti olmak adına taşıdığımız inancı yok etti. Gördüm ki el birliğiyle millete umut olma noktasında değil parti, iş birliği ile bizi partiden koparma noktasındalar.

İnsan önündekilerle mücadele ederken arkasında görmek istediklerinin samimiyetine inanmalı, onlara güvenmeli. Parti ve ülke menfaatinin önemsendiğini görmeli. Ben bu konularla ilgili partide yetkili olanlardan en dipten en başa kadar bir olumlama çıkartamadım.”

Çakıroğlu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

KOMPLEKSTEN KURTULMA UĞRAŞI
“Her ne kadar siyasi partileri milletin olarak görsem de bu noktada hiyerarşik olarak sistemin en tepesinde duran kişi kimse yaşadığımız parti içi sorunların veya hayal kırıklıklarının müsebbibi olarak da onu görürüm. Ancak kraldan çok kralcı olan isimler var. Bunların en başında İl Başkanı Azmi Kuvvetli geliyor. Kırgın değilim ama o anlarda kızdığım bir isimdi. Bugün görüyorum ki kızmaya bile gerek yok. Bir üye üzerinden dün birlikte bana operasyon yaptığı isimler tarafından itibar suikastine uğruyor. Şu noktada istifa etmeyi becerebilmesi gerek. Çünkü uydurma bahanelerle ve tüzüğe vakıf olmadan hakkımda alelade işletilen disiplin sürecini kendine her mecrada hakaret eden ve partili büyüklerinin sahiplendiği bir ismi disipline veremiyor. Dün başka parti adayını destekleyen İlçe Başkanını da disipline veremedi. Bana karşı duruşu bir irade gösterisi değil, gölgemde kaldığı için yaşadığı kompleksten kurtulma uğraşıydı. Burada tek mi kraldan çok kralcı, gölge kralcılar var mı. Onu da kamuoyunun veya partililerin sorgulaması gerekir. Önemli olan oluşan sorunlarda insanların kendini yabancı görmemesi veya birilerinin oluşan sorunları görmezlikten gelmemesidir. Sırf birine yakın, biri istiyor diye İl Başkanı olursanız, yakın ilişkiler sizin liyakatinizin önüne geçerse özgüven ve otorite sorunu yaşarsınız. Bu sorun görüldüğü anda neşter vurulmazsa yarın vurulacak neşter fayda sağlamaz. Bunu yakın zamanda deneyimleyecekler.”

SORUMLULUĞUMU YERiNE GETiRECEĞiM
“Biz siyaseti millet, memleket için hizmet aracı görüyoruz. Bu anlamda yetki alıyoruz, görev alıyoruz, sorumluluk alıyoruz. Sorumluluk alanımız içinde parti veya kişiler üzerinden değil doğru, yanlış, ihmal üzerinden değerlendirme yapıyoruz. Burada muhatap olduğunuz kişilerin mutlaka bir siyasi kimliği oluyor ancak milletin bütününe karşı sorumluluk hissederek siyaset yaptığım için vatana ihanet içinde olmayan herhangi bir partiye karşı hasmane bir duruşum olmaz. Bu demek değil ki bir partiye yakınım veya uzağım. Bugün aldığım sorumluluğun gereğini hakkıyla nasıl yaparım derdindeyim. Bunu önemsiyorum. Daha etkin ve iyi hizmet edebileceğim alanlar oluşur ise ona göre durum değerlendirilebilir. Şu an kesin olan bir şey varsa o da Bağımsız Meclis Üyesi olarak çalışmaların içinde olacağımdır.”

MUMCU’YA TEŞEKKÜR EDİYORUM
“AK Parti uzun yıllar milletimizin kahir ekseriyette teveccühünü kazanan bir parti. Bu güçlü bir millet iradesinin tezahürüdür ve ciddi anlamda saygın bir siyasi başarıdır. Bizim de buralarda hatır oluşturabilmemiz, sürekli mecazen söylüyorum canlarını sıkan bir muhalif isim olarak bunu başarabilmemiz değerlidir. Kıymetli ve iyi niyetli, sıklıkla görüştüğüm insanlar var. Ortak paydamız ülkemizi, şehrimizi güzelleştirmek, milletimizin yaşam kalitesini yükseltebilmek. Bu noktada AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu'nun ifadeleri de beni onure etti. Nazik ifadeleri için kendisine teşekkür ediyorum. Şehrin siyasetine farklı bir soluk getirme gayretini görüyorum ve bir kez daha başarılar diliyorum. Siyasette 24 Saat uzun, bazen çok kısa bir süredir. Seçmenimizin ve yol arkadaşlarımızın nabzı önemli. Nerede olmamızı ve hangi konumda konumlanarak daha etkin faaliyet yürütebileceğimize hep birlikte karar vereceğiz.”

SANDIKTAN HAYAL KIRIKLIĞI ÇIKAR
“Bundan öncesi farklı planlanmıştı. MHP'de yaşanan kongre süreci ve kamuoyunda oluşan yeni bir parti talebi İyi Parti’yi yarattı. Hayal edilen siyasi düzlem farklıydı. Merkezde ve mevcutlardan farklı bir yapı. Biz bunun ayrılana kadar mücadelesini verdik. Partiyi kuruluş ayarlarına döndürmek istedik. Liyakat esaslı tercihler, parti içi demokrasi, kişiler üzerinde değil kadrolar üzerinde şekillenen bir parti. Olmadı. Merkezde duran büyük oy havuzunda bir kırılma olmazsa sipariş kamuoyu araştırmalarının teşkilatları canlı tutabileceğini ancak sandıktan yine hayal kırıklığı çıkacağını düşünüyorum. Ve 5 benzemezi bir araya getirmekle oluşan ittifaklar İyi Parti’yi olumsuz etkiledi. Üçüncü bir ittifakın liderliğine oynamaları İyi Parti’yi daha güçlü kılar kanaatimce.”

GÖK KUBBEDE HOŞ SEDAYI ÖNEMSEDiM
“Bu görev milletin oyuyla bize verildi. Burada var olan millet iradesidir. Bunu yok sayamayız. Sayarsak sürekli vurgu yaptığım ilkeli siyasetten kopmuş olurum. Bağımsız olarak da etkin ve verimli çalışmalarımız olacaktır. Bir partiye ait olmak milletten alınan sorumluluğun önünde hiç olmadı bizim nazarımızda. Hep yukarı bakınca bayrağı gördük. Bu gök kubbede bir hoş seda bırakmayı önemsedik. Halka karşı ve Hakk'a karşı sorumluluğumuz devam ediyor. Çalışmalarımızda bu hassasiyetle devam edecektir.”

SİYASET HEDEFSİZ OLMAZ
“Mevki siyaseti hiç yapmadım. Bazen olsam neler yaparım diye kendime sorduğum oluyor. Olanları analiz ettiğim oluyor. Siyaset hedefsiz olmaz ancak hedefi belirleyenin o makamları etkin hizmet etme aracı görmesi gerekir. Emekli maaşım yüksek olsun diye vekil olunmaz, gel sen ol denerek belediye başkanı olunmaz. Milletvekilliği ve belediye başkanlıkları büyük sorumluluk gerektirir. Bilinçli, planlı, projeler ile sorunlara vakıf, çözümlere vakıf olmak gerektiren yerler. Ziyadesiyle ifa edeceğimiz görevler.”

ESKİ PROJELER DEVAM EDİYOR
“Büyükşehir'in alanı ve imkanı büyük. Hâlihazırda eski Belediye Başkanı’nın devam eden projelerinden bir kaçı üzerinden devam ediyorlar. Parti içi yaşanan çatışmalar Murat Zorluoğlu üzerinde bir baskı oluşturabilir. Ama çok eser diyebileceğimiz nitelikte çalışmalar yok. Şehrin sorunlarına da neşter vurulmadı. Başarı olarak ortaya koyacağımız pek bir şey yok ancak konuşulacak çok şey var. Zamanla bunları da kamuoyuyla paylaşırız.”

ŞEHRİN ULAŞIMI BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI
“Daha önce Uzunsokak’ta bunu yaptık. Şehrin tam anlamıyla bir ulaşım planlamasına ihtiyaç duyduğu aşikâr. Kahramanmaraş Caddesi’nde de denemeler yapıldı. Yine bir deneme konuşuluyor ancak şehrin ulaşımı parça parça planlanmaz. Bir bütün olarak ele alınır, alınmalıdır. Yoksa daha çok sorun yaratırsınız. Gönlümüzden geçen, fikirde olan fiiliyatta nasıl olur bunun lokasyonu yapılmalıdır.”

DENİZ DOLGUSU HASTALIK OLDU
“Deniz dolgusu bölgenin bir hastalığı oldu ancak büyük küçük bütün belediyeler için de cazibeli bir hal aldı. Halen Gülcemal niye dolduruluyor, bilen yok. Bir planı yok. Ne olacağını bilen yok. Şimdi Trabzon'un en bilinir, özgün alanı Ganita da şantiyeye döndü. Daha öncede denendi, karşı çıktık. Engel olduk. Bu gün konuşulan maliyet, yapılacak işler. Ciddi bir maliyet ve bu konuda bir çalışma yapıyorum. Burası başlı başına bir konu ve bütün yönleriyle ele alıp kamuoyu ile paylaşacağım. Bir de borç batağında ya da batmaya borcunu döndüremeyen belediyelerin varlığı ve çok daha az maliyetle yapılacak işlerde konuşulan rakamlarım büyüklüğü var ortada. Keşke ciddi bir plan ve uygun bir peyzaj ile ortak aklı etkin kılarak bir şeyler yapılsa. Ama olmuyor. Yaptık oldu ve yangından mal kaçırır gibi işler. İş işten geçtikten sonra kamuoyunun haberi oluyor. Boztepe'nin bağrına dikilen direkler gibi. Sahipsiz şehir gibi geri dönülmez hatalara maruz bırakılıyor.”

KAZILAR PLANSIZ!
“Ortahisar’daki altyapı projesinde kısa vadeli planlar yapılıyor, kurumlar arası eş güdüm yok. Alt yapı sorunu hat safhada. Kazılar da plansız. Aynı anda bir çok yer kazılıyor ve bu şehrin bir çok arteri yok. Çok eleman, işçi almak ile değil işinin ehli eleman, işçi almak ile yapınızı etkin ve verimli kılarsınız. En nihayetinde bütün bu olumsuzlukların arkasında insan var. Tıpkı güzel yapılan, tekdir edilesi işlerin arkasında olduğu gibi.”

AŞIYA HASSASiYET GÖSTERMELİYİZ
“Sözün başı da sonu da sağlık. Aşı sıram geldi, aşı oldum. Herkese, bütün insanlığa sağlık diliyorum. Aşı sırası gelenlerin de hassasiyet göstermesini, kurallara uymak ile aşının birlikte fayda sağlayacağını vurgulamak isterim. Ramazan Ayının bütün insanlığa hayır getirmesini diliyorum ve bütün İslam aleminin Ramazan'ı Şerif'ini tebrik ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi