Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acentaları Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, koronavirüs kapsamında kapatılan güvenli turizm sertifikalı restoranlar ile ilgili açıklama yaptı. Çavga açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: “Güvenli turizm sertifikası alan restoranların uygulanan kısıtlamalarda kapsam dışı tutulmaması-kapatılması, gerekli altyapı harcamalarını yaparak tüm hijyen koşullarını sağlayan Güvenli turizm sertifikalı işletmelerin ve dolayısı ile güvenli turizm sertifikasının itibarına zarar vermektedir. İlk uygulanmaya konulduğu günden itibaren TİSAD olarak övgü ile bahsettiğimiz ve sonuna kadar desteklediğimiz sertifika uygulamasının bu süreçte yara alması kabul edilebilir değildir. 2021 ve sonraki sezonlarda çok ihtiyacımız olacak olan sertifika programı, bu karar ile itibarını kaybetmektedir.”

AĞIR DENETİMLER YAPILDI
“Ülkemizde bugüne kadar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgeli Restoran / Kafe Tesisleri 26, Belediye Belgeli Restoran / Kafe Tesisleri ve Diğer 220, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgeli Konaklama Tesisleri 1576. Belediye Belgeli Konaklama Tesisleri ve Diğer 471 olmak üzere toplamda 2 bin 293 işletme güvenli turizm sertifikası almıştır. Bakanlığın aldığı karar ile bu 2 bin 293 işletme akredite edilmiş özel sertifikasyon firmaları tarafından çok ağır denetimlere tabi tutulmuştur. Yaklaşık 4 ay boyunca bu işletmeleri denetleyip uygunluklarını sağladık. Belge vererek bu işletmelerin pandemi süresince güvenilir işletme olduğunu, alınan tedbirler ile bulaşıcılık riskinin bu işletmelerde minimize edildiğini, gönül rahatlığı ile bu işletmelerde yemek yenebileceğini-konaklanabileceğini yapılan reklamlar ile yerli ve yabancı turistlere anlattık. Ve en nihayetinde bu işletmelere Size ehliyet verdik ama siz araba süremezsiniz dedik.”

DESTEĞE DAVET EDiYORUZ
“Turizm bakanlığımızın bu projesi dünyaya örnek olacak bir projedir. An itibari ile 2 bin 293 işletmenin sahip çıktığı bu projeye sağlık bakanımız Sayın Fahrettin Koca ve içişleri bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun sahip çıkması gerekmektedir. Sertifikasyon pandemi sürecinde misafirlere güven aşıladığı gibi işletmelerde de standardizasyonu beraberinde getirmiştir. Sertifikasyon uzun vadede ülkemizdeki hizmet kalitesine ve denetlenebilirliğe pozitif etki sağlayacaktır. Bu sürecin itibar kazanması için genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıncaya kadar sertifikalı işletmelerin faaliyetlerine devam etmesi yönünde bir karar alınması gerekmektedir. Bu konuda Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’u, İçişleri bakanınız Sayın Süleyman Soylu’yu ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’yı sertifika sürecine ve sertifikalı işletmelere desteğe davet ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi