SONNOKTA MERVE ALTUNCU - CHP Ekonomi Masası, Trabzon’da ekonomi ile ilişkili Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Milletvekilleri Çetin Osman Budak, Akif Hamzaçebi, Ahmet Kaya, Gökan Zeybek, Orhan Sarıbal, Özgür Karabat, Aykut Erdoğdu, Turan Aydoğan, İlhami Özcan Aygün, Mehmet Güzelmansur Bedri Serter ve eski milletvekili Rahmi Aşkın Türeli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Meseleleri hep birlikte enine boyuna konuşalım. Çözümlerini birlikte konuşalım.” dedi. 

KURUMLAR BİTİRİLDİ
Genel Başkan Yardımcısı Öztrak ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün Türkiye hiç hak etmediğimiz bir yerde. Maliye müfettişleri, maliye teftiş kurulu, hesap uzmanları kurulu bitirildi, maliye bakanlığı önemli ölçüde güç kaybetti, emniyet planlama teşkilatı kapatıldı, devlet personel dairesi önemli ölçüde güç kaybetti. Fakat bunlardan daha da önemlisi sistemleri düzenleyici ve denetleyici rol oynayan bağımsız kurumların hepsi bağımsızlığını yitirdi. Bunlar arasında bağımsızlığını yitiren en önemli ve maliyeti Türkiye’ye en yüksek olan kurum da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası oldu.”

HÜKÜMETE GÜVEN YOK
“Devlet krizi dediğimizde son dönemde Merkez Bankası ile ilgili gördüğünüz değişiklikler son derece önemli. En yüksek faize sahip 7. ülkeyiz. Buna karşılık yüzde 17,5 enflasyon ile en büyük enflasyona sahip ülkelerden biriyiz. Faizi arttırmışız, gelebileceğimiz yere kadar gelmişiz, ekonomide enflasyonu da düşürememişiz. Neden çünkü Merkez Bankası’na güven yok, hükümete güven yok. Merkez Bankası başkanını 9 ayda bir değiştirirseniz, dünyada anlaşılır bir şey değil. 9 ayda bir değişen bir Merkez Bankası başkanının hükümetin emirlerini yerine getirmediği için değiştirildiği ortaya çıkar. Hükümetin emirleriyle hareket eden bir Merkez Bankası’nın enflasyonu; hangi silahı kullanırsa kullansın düşürmesi mümkün değildir.” 

PARAMIZI PUL ETTİLER
“Dünya yeni bir dalgaya hazırlanıyor. Küresel sıkıntıların daha da artma ihtimali var. Bugün dünyanın her yerinde Uluslararası Para fonu diyor ki sosyal huzursuzluk bekliyorum. Bir gecede 100’e yakın yöneticiyi görevden alabiliyorsunuz. Bu tablo bu kriz hepimizin cebini boşalttı. Türkiye Parası kendi ligindeki ülkeler arasında en fazla değer kaybeden para. Bu kararlar bizim paramızı pul etti. Büyüyemiyoruz, giderek fakirleşiyoruz.”

BU KAPASİTEDEN YARARLANILMIYOR 
“Faizler başını alıp gidiyor. Kredi geri ödememe risk primleri aldı başını gidiyor. Bunun sonucunda Türkiye’ye istediğimiz nitelikli yabancı sermaye gelmiyor. 6 tane varlık barışı düzenlemesi yapıldı. İşler iyi ise neden yapıldı. Coğrafi olarak düzgün bir yerdeyiz. 4 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 22 milyar dolarlık pazara erişim imkânımız var. Trabzon’un Türkiye’nin en kritik limanlarından bir tanesi olması lazım. Trabzon Limanının kapasitesinin 10 milyon ton olması lazım. Kullanılan 3 milyon. Bu kapasiteden de yararlanılmıyor. Dolayısıyla coğrafi avantajımızı da kullanamıyoruz. Dünyada bir takım yeni eğilimler ortaya çıkıyor. Türkiye’yi bu sıkıntılardan çıkaralım. Kapsayıcı nitelikli, sürdürülebilir büyüme dediğimiz bütün dünyada artıyor.”

3 Y’YE İHTİYAÇ VAR
“Türkiye’yi bu buhrandan çıkarmak için güvene ihtiyaç var. Ama bu mevcut kadrolarla bunu yapmak güç görünüyor. Türkiye’nin 3 Y’ye ihtiyacı var. Yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar. Şu süreçte bir şey gördüm. Türkiye’de tarafsız bir Cumhurbaşkanı olması son derece önemli. Türkiye’nin en büyük açığı, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olmaması. Siyasette işler çok çözülemez noktaya geldiğinde iki tarafı bir araya getirecek, çözebilecek Cumhurbaşkanı makamı maalesef kalmadı.”


 

Editör: Haber Merkezi