CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Yalıncak Plajı'nda hayatını kaybeden genç ile ilgili açıklamada bulundu

Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Oyman, "Geçtiğimiz hafta 20 yaşında elektrik akımı sebebiyle hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü paylaştık. Evlat acısı karşısında kelimeler kifayetsiz, kederli aileye taziye ziyaretinde bulunduk. Henüz adli tıp raporu çıkmamasına karşın Baba, oğlunun vücudunda yanık izi olduğunu bizlere anlatmış daha sonra olay anında yanında bulunan arkadaşlarının röportajında takip ettiğimiz üzere elektrik direğine nasıl temas ettiğini ve nasıl geliştiğini titizle izledik. Aile ziyaretimizdeki sorumluluğumuzla, kamuya açık alanda yaşanan olayın sorumluların bulunmasında ve bir başka acının yaşanmamasına yardımcı olmak adına yalıncak plajına ziyarette bulunduk. Önceki dönem il yöneticimiz İlker Akıncı ve diğer elektrik uzmanı arkadaşlarımızın destekleriyle tesisteki tespitlerimizi yaptık.

TOPRAKLAMA TESİSATI GÖZÜKMÜYOR

Yalıncak Plajı ihale dokümanlarında yer alan ‘elektrik projesinde’ soyunma kabinleri alanındaki aydınlatma direkleri ve haliyle topraklama tesisatı gözükmüyor. Varsa revize edilen ve onaylanmış projenin ortaya çıkması gerekliliğiyle başlayalım.

ÇİFT KONSOLLU DİREKLERDE TOPRAKLAMA GÖRÜLÜYOR

Çift konsollu aydınlatma direklerini incelediğimizde ek olarak örgülü topraklama telini açıkça görüyoruz. Bu topraklama uygulamasının önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor.

KULLANILAN METOD ANLATILMALIDIR

Çift konsollu direklerde kullanılan topraklama hattını tek konsollu aydınlatma direklerinde yani olayın yaşandığı direkte göremiyoruz. Sadece besleme kablosu girişi bulunan aydınlatma direklerinde, nasıl bir gövde topraklama metodu kullanıldığı anlatılmalıdır. Birbirinden beslenen ve uzun mesafelerle sıralanmış 5 tane aydınlatma direğindeki yeterli topraklama ihtiyacı, önceden yapılması gereken hesapların veya uygulamaların gözden geçirilmesiyle yeniden değerlendirilmelidir. Olayın gerçekleştiği direğin panodan sonra 4. direk olduğunu hatırlatmak gerek.

KAÇAK AKIM ROLESİ OLMAZSA OLMAZLARDANDIR

Şunu biliyoruz ki; kaçak akım rolesi olmazsa olmazlardandır. Rolenin çalışması ve/veya topraklamanın gerekli standartları sağlanması durumunda bu acı olayı yaşatmayacağını ve herhangi bir temasta elektriği keseceğini iyi biliyoruz. Hayati tehlikeleri ancak alınan tebdirlerle, kontrollerle ve ‘bir şey olmaz’ demeyerek en aza indirilebileceği unutulmamalıdır.

TOPRAKLAMA DİRENCİ TESTİ PAYLAŞILSIN

Ayrıca bu aydınlatma direkleri kumsala en yakın bölgede; yani topraklama şartlarının en zor sağlandığı bir konumdalar. Bu durumlarda farklı topraklama yöntemleri uygulanabilir, daha uzun kablolama gerekebilir ya da ‘metal gövde’ yerine farklı malzemeler tercih edilebilir. Buradaki elektrik tesisatında özellikle testler çok önemlidir. Teknik şartnamede ye alan malzeme kabulü için fabrikada talep edilen testlere ek olarak bir de aydınlatma direkleri alana yerleştirildikten sonra yetkili kişi/kurumlar tarafından yapılması gereken topraklama direnci testinin paylaşılmasını istiyoruz.

Buradaki elektrik tesisatında özellikle testler çok önemlidir. Teknik şartnamede malzeme kabulü için fabrikada talep edilen testlere ek olarak bir de aydınlatma direkleri alana yerleştirildikten sonra yetkili kişi/kurumlar tarafından yapılması gereken topraklama direnci testinin paylaşılmasını istiyoruz.

18 Temmuz Pazartesi günü Trabzon Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Meclisi var, özellikle sormak lazım; tesisin kesin kabulü yapılmış mıdır? Yapılmamışsa geçici kabulden önce topraklama direnç testi yapılmış mıdır? Eylül 2021’de açılışı yapılan tesiste yıllık periyodik uygulanması gereken test zamanı gelmiş midir?

Yaklaşık 13 milyon TL gibi bir yatırımla hizmete açılan plajda, kötü işçilik ve denetim yetersizliği nedeniyle elektrik kablolarının bir çok noktada dışarıda olduğu tespit ettik. Özellikle çocukların da zaman geçirdiğini düşünürsek halka açık bu alanda tehlike saçan bu bölgelerin acilen ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Tesiste olayın yaşandığı kabinler bölgesinde “Bu alan güvenlik kamerlarıyla 24 saat izlenmektedir” uyarılarına rağmen çevrede bu bölgeyi izleyen kamerayı tespit edemedik. Buna karşın plajın doğu tarafında bulunan kabinler bölgesine bakan kameralar yerleştirildiği görülmektedir. Herhangi bir gizli kamera uygulaması yoksa bu kameraların neye göre yerleştiğini ve uyarıya rağmen neden bu bölgeyi izleyen kamera olmadığını merak etmekteyiz.

15 ve 16 temmuz akşamında çekilen görüntülerden de anlaşıldığı üzere aydınlatmalar kapalıdır. Burada kaçağın devam ettiği, henüz onarılmadığı ya da tedbir amaçlı olabileceği gibi nedenleri düşünebiliriz. Bu nedenle plajı hala ziyaret eden tüm vatandaşlarımızı dikkatli olmaları hususunda uyarıyoruz

Editör: Haber Merkezi