Ortahisar Belediye Meclisi CHP Üyesi Oktay Söğüt gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Söğüt şunları söyledi: “Geçen hafta Ulaştırma Bakanlığı’nda yapılan toplantıda 3. tünelin yapılmamasına karar verildi. En yumuşak hali ile 3-4 yıl sonraya ertelendi. Diğer yerleri görelim ondan sonra değerlendiririz diye bir şey olmaz. Mantıksız bir projeydi ve askıya alındı, dedikleri de çürümüştür. Demek ki başka çözüm yolları gerekli. Metro, raylı sistem, Güney Çevre Yolu, şehri güneye açmak konularına yoğunlaşmalıyız. Şehri delik deşik etmek doğru değildir. Üçüncü tünel konusunda Ahmet Metin Genç Başkan’ın da hassasiyetini kutluyorum. O da tünelin gereksizliğini gördü.”

GÜLCEMAL MANTIKSIZ DOLDURULDU
“Gülcemal konusunda Başkan Murat Zorluoğlu ilk geldiğinde kısa sürede sorunu çözeceğini dile getirdi. Ama şu anda ismini bile değiştirdi. Hatta Gülcemal için Amerika’ya bile gitti. Gülcemal için Amerika’ya niye gidiyorsun ki sonuçta bir dolgu alanıdır. Trabzon’un üniversiteleri var, sivil toplum kuruluşları var sorulup fikir alınabilir. Sonuçta amaç oraya yeşil alan ağırlıklı bir yaşam alanı kazandırmaktır. Beraberinde pis kokular geldi. Çünkü orası mantıksız şekilde dolduruldu. Eski yönetim suçlandı ama doldurmaya Başkan Zorluoğlu döneminde de devam edildi. 3. tünel gibi Gülcemal’deki anlayışlarının da inandırıcılığı yok. Dolgu devam edecek mi etmeyecek mi kimse bilmiyor. Bu tarz projelerde biz görselleri ve animasyonları değil de planları görmek istiyoruz. Orada hiç Gülcemal diye bir proje olmasaydı razıydık. Kendi halinde daha iyiydi.”

TÜNEL AKVARYUMDA YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ
“Tünel akvaryum ilk önce meclise bilet garantili gelmişti, bunun da hiçbir mantığı yoktu. Deli dumrul vergisi gibi kimse oraya gitmese dahi Ortahisar’daki vatandaşı oraya para ödeyecekti. O iptal oldu, şimdi yeni bir ihale yapıldı. Okyanus Akvaryum ile ORBEL Şirketi ortaklaşa burayı yapacak ve işletecek. Ortahisar Belediyesi’nin maddi kaynaklarını zarar uğratacak ihale yapılırsa itiraz edeceğiz. Şu ana kadar harcanan para 12 milyon TL, bundan sonra da harcanacak para yaklaşık 18-20 milyon ve toplam 30 milyon bir paradan bahsediyoruz. Artık bundan sonra belediyenin kasasından ve vatandaşın cebinden bir para çıkmaması lazım.”

ORTADA YAPILMIŞ ÖNEMLİ İŞ YOK!
“Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ilk döneminde 5 yıl görev yaptı ve ikinci 5 yıl için vatandaştan vize aldı. Önce ilk 5 yıla bakmak lazım. Başkan Genç ilk 5 yıl için verdiği ve yerine getiremediği çok söz var. Bunları yerine getirmeden ikinci 5 yıl vizesi aldı. İkinci 5 yıllık vizesinin tanıtımında halka verdiği sözlerin toplandığı kitapçık 101 sayfa. Bu vaatlerin şimdi takipçisiyiz. Çok önemli işler yapılmış olsa açılışa bizi de davet ederdiler. Trabzon kamuoyu da bu açılışları görürdü ama ortada öyle bir şey yok.”

RAYLI SİSTEM NEREDE?
“Şehirde en önemli konulardan birisi raylı sistem. Ortahisar Belediyesi’nin ve Büyükşehir Belediyesinin vatandaşa birinci vaadi hafif raylı sistemdi. Trabzon’da ne Büyükşehir Belediyesi, ne Ortahisar Belediyesi ne de milletvekilleri hafif raylı sistemden bahsetmiyor. Çömlekçi de yerine getirilmeyen bir proje. Hadi Çömlekçi bir yerden başladı ama biteceği yok. Bu işler yapılmamışken ben Ortahisar Belediyesi günü kurtaran, daha çok vatandaşın önceliği olmayan kültür destekli, şiir, şarkı beste yarışmaları ile ilgileniyor. Bizim önerimiz özellikle pandemi döneminde bu kitapçıkta ki şeyleri yapmasalar da vatandaşın hayatını kolaylaştıran şeyleri yapmalarıdır.”

ZAM DEĞiL UCUZLAMA OLMALI!
“Suya yüzde 12 zam yaptılar. Vatandaşın hali perişan. Vatandaşın cebine şuan para girmiyor, eski paralarını da kazanamıyor hiç kimse. Hiç pandemiyi konuşmasak bile Belediye Kanunu diyor ki öncelik sırası mali durumu ve hizmetinin ivediliği dikkate alınır, vatandaşa hizmet sunumunda, engelli, yaşlı, düşkün ve dar gelirlinin durumuna uygun yöntemler uygulanır. Kanunlar çok açık. Kanun belediyelere diyor ki dar gelirlinin durumuna uygun hizmet yapacaksın. Yani vatandaşın durumu derken şarkı yarışması, şiir, gezi, tünel akvaryum lüks kaçıyor. Dar gelirliyi dar durumundan kurtarıp, daha sonra yapmalıyız bunları. Su parasını bu dönemde ucuzlatmak gerekir. Allah’tan hükümet af çıkardı da taksitli yapılacak eskiye dönük ödemeler.”

VATANDAŞIN CEBiNi DÜŞÜNMEK LAZIM
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi günde 2 milyon ekmek üretiyor ve 75 kuruş ekmek. Vatandaşın cebini düşünmek lazım şuan. Tasarruflu olmak ve kaynakları doğru kullanmak lazım. Bu belediyelere yarın başkaları gelecek. Aynı parti olsa bile başkaları yönetecek. Oralara da sağlam bütçeli belediyeler bırakmak lazım. Yoksa yönetilmez hale geliyor.”

5 YIL SONRA TEKRAR DÖNÜŞÜM OLUR!
“Dolmuş dönüşümüne vatandaş tarafından baktığımızda gerekliliği ve şart oluşu kaçınılmaz. Artık araçlarımız eski, bakımsız, klimasız, havasız ve dar. Kesinlikle dönüşüm gerekli ama pandemi dönemindeyiz diye araçları önce 3 yaşa sonra 6 yaşa kadar çıkarmakta yanlış yapıyoruz. Bu dönüşüm ötelense daha iyiydi. 6 yaşa çıkartıldı şimdi eski araçlar yine yerini almaya başlayacak. Yakında engelli rampaları da ortadan kalkacak. Belediye burada sadece sözde var ve cebinden çıkan bir şey yok. Önce doğru, sonra yanlış yapılmaya başlandı. Tabii ki esnaf zor durumda kalmasın ama arada bir yerde buluşulabilirdi. Bazı hatlar onlara verilebilirdi ama yaş şartından taviz verilmemeliydi. Bu büyük bir tavizdir. Zaten 12 koltuk esnafın işine geliyordu. Aracı yenileme süresini arttırabilirdik, öteleyebilirdik ama aracı daha yaşlı almasına izin vermek büyük hatadır. Dönüşüm dedikleri gibi olmayacak. Görünen o ki yarım bir dönüşüm olacak, bu da kimseyi memnun etmeyecek. 5 yıl sonra tekrar bir dönüşümden bahsedeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi