AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, TBMM genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan 196 Sıra Sayılı Kanun’un içeriği hakkında bilgi verdi. Toplumun birçok kesimini ilgilendiren bir yasa çalışmasını kanunlaştırdıklarını ifade eden Cora, asgari ücret desteğinden karşılıksız çek suçuna ve taksitle ödeme imkanına, adli sürelerin durdurulmasından en düşük emekli maaşının 1500 TL’ye yükseltilmesine ve kısa çalışma dönemi ödeneğinden yararlanılmasına kadar birçok konuda düzenlemeye imza attıklarını söyledi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1500 TL

En düşük emekli maaşının 1500 TL’ye çıkardıklarını Nisan ayından itibaren emeklilerin maaşlarını belirlenen rakam üzerinden alacağını kaydeden Milletvekili Cora, kredi borcu nedeniyle takibe düşenlerin de, borçlarını yeniden yapılandırabileceğini ve yapılandırma yapanların siciline işlenmeyeceğini ve bankaların kara listelerinden çıkarılacaklarını dile getirdi.

7 MİLYARLIK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdama katkı sağlamak amacıyla 2020 yılında da ayrım yapılmaksızın asgari ücret desteğinin devam edeceğini vurgulayan Milletvekili Cora, “Bu kapsamda işçilere işverenlere 7 milyar lira asgari ücret desteği verilecek. Bu çerçevede işverenlere, bu yıl sektör ayırımı yapılmaksızın ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2.50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRILDI

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanılan sürecin Ülke olarak yaşadığımız etkilerini bertaraf ederek çalışan vatandaşları mağdur etmemek için kısa çalışma ödeneği şartlarını kolaylaştırdıklarını da ifade eden Milletvekili Cora, “Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olma şartını esnettik. 600 günü 450 güne, 120 günü de 60 güne indirdik. Buna bağlı olarak işverenler için mevcut istihdamı koruma şartını da getirdik” ifadelerini kullandı.

KREDİ GARANTİ FONUNU LİMİTİ 25 MİLYAR’DAN 50 MİLYARA ÇIKARDIK

İşçilerin ücret ve işletmelerin işgücü kaybının en aza indirilmesi ile işletmelerin değişen şartlara ve olağanüstü durumlara uyum yeteneğinin artırılması amacıyla, telafi çalışması süresi iki aydan dört aya çıkarıldığını da belirten Cora, KOBİ ve finansman erişimi kısıtlı olan firmalara destek olunması maksadı ile Kredi Garanti Fonu limitinin 25 Milyar’dan, 50 Milyar’a çıkartıldığını ve sayede piyasalara yaklaşık 360 Milyar’lık destek sağlandığını kaydetti.

KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇUNDAN MAHKUM OLANLARIN İNFAZLARI DURDURULDU

Milletvekili Cora, yaptıkları düzenleme kapsamında Çek Kanunu'ndaki değişiklikle, 24 Mart 2020'ye kadar işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazının durdurduklarını söyledi. Cora düzenlemenin kapsamını da şu şekilde anlattı: “Hükümlü, tahliye tarihinden itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödeyecek. Kalan kısmını üç aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek. İnfazın durdurulduğu tarihten itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda biri ödenmediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkeme hükmün infazının devamına karar verecek. Hükümlü, taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde, ödemediği bu taksit sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek. Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek. Hükmün infazının durdurulması halinde ceza zamanaşımı işlemeyecek. İnfazı durdurulan kişi hakkında mahkemece Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre adli kontrol tedbirine karar verilebilecek.”

İCRA VE İNFAZA İLİŞKİN İŞLEMLER 30 NİSAN 2020 TARİHNE KADAR DURDURULDU

Milletvekili Cora İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen sürelerin ve bu kapsamda hakim veya icra, iflas daireleri tarafından tayin edilen sürelerin, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takiplerinin, taraf ve takip işlemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınmasının, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemlerin 30 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulduğunu ve bu süreçten dolayı hiçbir vatandaşın hak kaybı yaşamayacağını belirtti.

DERNEKLERLE İLGİLİ HER TÜRLÜ İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK

Dernekler Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, derneklerin yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeliklerine seçilenlerin yanı sıra üyelere de üyeliklerini bildirme zorunluluğu getirildiğini söyleyen Cora “Derneklerle ilgili her türlü kayıt ve üyelikten çıkış, iş ve işlemleri elektronik ortamda yapılabilecek” diye konuştu.

GAZİLER İÇİN YENİ DÜZENLEME

Gaziler için de düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Milletvekili Salih Cora, “Gazilik maaşının yanı sıra, çalışmış olmaları halinde ikinci bir emeklilik aylığı almaları hakkındaki çalışma süre ve şartlarında 7200 prim ödeme günü ve 65 yaş şartını kaldırıp, 5000 prim ödeme günü ve 20 yıllık sigortalılık süresi getirdik” dedi.

ÖDENMEYEN KİRA BEDELİ FESİH VE TAHLİYE SEBEBİ OLMAYACAK

Ekonomik hayatın devamlılığını sağlamak amacıyla bir dizi önlemler aldıklarını da ifade eden Milletvekili Cora, 1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenmemesinin kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağını bir hükme bağladıklarını söyledi.

DOĞAL AFETLERDE ZARAR GÖRENLER ZORUNLU BEDELLERİNİ 1 YIL ERTELEYEBİLECEK

Kanun ile doğal afet ya da mücbir sebeplerle zarar gören yerlerdeki işletmelerimizin ve vatandaşlarımızın ödemek zorunda oldukları doğalgaz, elektrik borçları ve diğer zorunlu bedellerin 1 yıla kadar ertelenmesini sağladıklarını da belirten Cora, yasa dışı bahis ve şans oyunlarının da, katalog suçlar kapsamına alındığını kaydetti.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞINMAZLARINDA KİRA BORCU OLANLARA 3 AY SÜRE

Vakıflar Genel Müdürlüğü taşınmazlarında kira borcu olanlara 3 ay süre tanıdıklarını kaydeden Cora, tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabilme imkanı getirdiklerini dile getirdi. Cora, tüfek ve tabancaların reklamı, tanıtımının yapılamayacağını ve buna bağlı olarak yasa dışı silah satışının cezasının da arttırıldığını ifade etti.

Ülke olarak zor bir süreç yaşamamıza rağmen hükümet olarak milletin yanında olduklarını ifade eden Milletvekili Cora, “Hükümet olarak biz üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Bugüne kadar bütün imkanlarımız ile milletimizin yanında olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Bu kriz ortamında onları korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Vatandaşlarımızın da koronavirüsle mücadele için devletin aldığı tedbirlere riayet etmesini istiyoruz. Sabırla, birlik ve beraberlik anlayışımızla ve dayanışma ruhumuz ile bu süreci milletimiz ile birlikte aşacağız. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi