Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hakan Uzun, bölgedeki vaka yoğunluğunu yaşam tarzına bağladı. Uzun, “Kentte yaşayan insanların çoğunun yaylada ya da köyde bir evi var. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı nedeniyle Trabzon kent merkezinde yaşayanların neredeyse tamamı cuma gününden yayladaki evine gidiyor. Herkeste ‘Bu temiz havada virüs barınmaz’ fikri yerleşmiş. Maskeler çıkarılıyor, temiz havada aileler buluşu yor, mangallar yapılıyor. Virüs iyice bulaştırılıyor. Pazar akşamı ise yeniden kentlere dönülüp, bu kez kentte kalanlara virüs yayılıyor.” değerlendirmesini yaptı.

YAŞLI NÜFUS ARTAR
Karadeniz Bölgesi’ndeki demografik yapının da vaka artışında etkisi bulunduğunu belirten Dr. Hakan uzun, yaşlı nüfusun yoğunluğuna da dikkat çekti. Uzun, şöyle konuştu: “Bölgede yaşlı nüfus yoğunlukta. Özellikle kış aylarında 65 yaş üstü nüfus kalıyor genellikle. Onlar da virüsü semptomsuz atlatamıyor. Dolayısıyla rahatsızlık hissedip test yaptırmaya gidiyorlar. Yani burada test sayısı da diğer illerle kıyaslanmalı.”

YALANCI GÜVEN DUYGUSU
Uzun, vaka sayısını kontrol altına almak için hafta sonları yayla ve köy girişlerinin denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Uzun’un dikkat çektiği bir başka konu da yaşlı nüfusun fazla olduğu kentte aşılamanın ardından bir “yalancı güven duygusu” oluştuğuydu. “Aşılama yeterince hızlı ilerlemiyor.

Öte yandan "aşı yaptıranlarda bir rahatlama, kuralları esnetme olduğunu görüyoruz” diyen Uzun, aile sağlığı merkezlerindeki aşı yoğunluğuna vurgu yaptı. Uzun, “Hafta sonları hastanelerde aşılamanın çok düşük olduğunu görüyoruz. Süreç sadece aile sağlığı merkezleri üzerinden yürüyor gibi bir algı var. Vatandaşlar hastanelere de yönlendirilmeli, buralar aşılamada daha etkin olmalı.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi