Konuyu sosyal medya hesabından değerlendiren Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, “Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı, ilgili bakanlık tarafından açıklandı. 2053 yılı hedef yıl olarak belirlenmiş. Şöyle bir bakalım dedim; Trabzon ve etki alanına yönelik olarak ne tür kararlar var diye! Demiryolunu ve rayları 2053 yılında ancak görebileceğiz. Biri Trabzon  diğeri Rize olmak üzere iki hat önerilmiş. Ne yapalım artık bir 30 yıl daha bekleriz. Olmadı 2071 yılını bekleriz” dedi. 

TRABZON ÇEKİM NOKTASI OLARAK BELİRLENMİŞKEN… 
Şen, paylaşımına şu şekilde devam etti: 
Anlayamadığım şu; Trabzon diğer ülkesel politikalar ve bölgesel gelişme planlarında bölge merkezi, çekim noktası olarak belirlenmişken; doğu karadeniz bölgesinde yani TR90 olarak adlandırılan iktisadi bölge içinde odak kent- bölge merkezi olarak belirlenmişken; bölgesel hizmetler açısından birçok kamusal yatırımın yapılıyor olmasının yanında yük taşımacılığı ve lojistik yönden ülke düzeyinde hatta uluslararası düzeyde bir deniz yolu- liman taşımacılığına sahip iken; havalimanında neredeyse uçak park yeri kalmayacak şekilde yolcu kapasitesine sahip iken; karayolu taşımacılığında etkin bir kapasiteye ve hacime sahip iken; daha önce ulaştırma bakanlığı tarafından açıklanan raporlarda Erzincan bağlantılı bir gelişme koridoru ve lojistik bölge olarak öngörülmüş iken bütün bunları değerlendirme dışında tutarak Trabzon iline demiryolu bağlantısının 30 yıl sonrası için önerilmesinin izah edilmesi gerekir! 

DEMİRYOLU ÖNGÖRÜSÜ ÖRTÜŞMEKTEDİR

Veriler, değerler ve analitik sonuçlar ile açıklanan plandaki 2053 yılı demiryolu öngörüsü örtüşmektedir. Trabzon’un ve bölgenin buna Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illeride dahil demiryolu ile oluşacak gelişmeyi daha fazla beklemesi bölgesel ilerleme açısından mümkün değildir. Hem Trabzon hemde Rize illerine yönelik demiryolu güzergahları ve bağlantıları bölgeye ciddi kalkınma ivmesi sağlayacaktır ama 30 yıl sonra değil! Bu nedenle demiryolu kararının gerçekleştirilme tarihinin bölgesel veriler ışığında tekrar değerlendirilmesi gerekir” 

Editör: Haber Merkezi