SONNOKTA RÖPORTAJ: Yerel seçime doğru yaklaşılırken Trabzon’da ilçe belediye başkanlarının yaptıkları icraatları ve yapamadıklarını gazetemize anlatıyor. İlçe belediye başkanları ile yaptığımız söyleşimiz de ilk durağımız Dernekpazarı Başkanı Mehmet Aşık oldu. Kısıtlı imkanlara rağmen bürokrasiden aldığı destek ile ilçede önemli yatırımları hayata geçiren Aşık, ilçede yaptığı yatırımları anlattı. Başkan Aşık, 2019 yerel seçiminde partisinin kendisine görev vermesi halinde görevine devam edeceğine söyleyen Aşık, “Partimiz ve halkımız uygun görürse devam ederiz. Biz makam sevdalısı biri değiliz” dedi.


Dernekpazarı Belediye Başkanı Mehmet Aşık, Haber Müdürümüz Hüseyin Terzi’nin sorularını yanıtladı

İşte Aşık’ın açıklamaları:
HÜKÜMET KONAĞIMIZ YOKTU
Dernekpazarı’nda yaptığınız yatırımları anlatır mısınız?

Seçime girerken vatandaşa bulunduğumuz vaatleri yerine getirmeye çalıştık. 20 yıldır bir Hükümet Konağımız yoktu. Dernekpazarı’nda Kaymakamlık yapan İçişleri Bakanlığı yapan Sayın Efkan Ala’nın döneminde bu proje hayata geçirildi. O dönemde yine ilçemizin evladı İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk’ün de bu projede katkıları oldu. Onların katkıları ile Hükümet Konağı bitti ve şimdi hizmette. Eski Emniyet Müdürlüğü’müzün binasını da yine Sayın Efkan Ala, Sebahattin Öztürk ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun katkılarıyla yaptık. Emniyet Müdürlüğümüzün lojmanlarını da yaptık. 15 seneden beri bekleyen Afet Evleri Projesi vardı; bu projenin yeri alınmıştı ama bir türlü yapılamamıştı. 28 konutluk Afet Evlerinin inşaatı da bitti; teslim aşamasına geldi. Eski Of yolunu da yürüyüş yolu haline getireceğimizi vaat etmiştik; onun asfaltlaması da bitti.

GENÇLİK MERKEZİ BİTİYOR
2015 yılında ciddi bir sel felaketi olmuştu. Halı sahamız çamur kaplanmıştı. Bakanımız Soylu’nun, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün ve bizim de katkılarımız ile bu halı sahayı yeniden yaptık. Çok güzel bir halı saha oldu. Yine bir başka mahallemizde bir halı saha daha yaptık. Yine Bakanımız Berat Albayrak’ın katkılarıyla birlikte bir Gençlik Merkezi inşaatına başladık, şuanda bitmek üzere. İnşallah seçimlerden önce Gençlik Merkezimiz açılmış olacak. Bu dört yıllık süreçte yollar ile çok uğraştık. 35 kilometre beton yol yaptık. 30 kilometrenin üzerinde sıcak asfalt yaptık. 12 kilometre soğuk asfalt yaptık. 300 kilometre stabilize yola bakım yaptık. Yaklaşık 5 bin metre küp duvar yaptık. İş parkı makinemizi yeniledik.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI BAŞLADI
Bir Kentsel Dönüşüm çalışması başlattık. Sayın TOKİ Başkanımız ile alanı belirledik. Değer tespitine kadar her şeyi bitirdik. Bazı yeni binalarımız var. Bunların yıkılması gerekmiyor. Bu binalar dış cephe giydirme çalışması yaptık. Yöresel mimariye uygun olacak. Bu projeyi de DOKAP ile birlikte yaptık. DOKAP’ın desteği ile birlikte projeyi hazırladık. Şuanda ihale aşamasındayız. Ekonomik krizden dolayı biraz beklemedeyiz ama yapacağız. Dernekpazarı’nda rezerv konut yok. Bu da yöresel mimariye uygun olacak. TOKİ ile birlikte çalışmalara başladık. Arsa sahipleri ile kamulaştırma işini halledebilirsek çalışmalar hızlanacak. Dernekpazarı’ndaki yapılar eski yapılar, 50 yaşın üzerinde yapılar, muhakkak yenilenmesi gerekir. 2019’dan sonraki en önemli çalışmalarımız bu olacak.

ARAP TURİSTLER DAĞDA KALMAYI SEVMİYOR
Arap turistler dağlarda kalmayı sevmiyor ama dağlarda gezmeyi seviyorlar. Hem onlara yönelik hem de yerli turistlere yönelik ilçemizde piknik alanları yapmak istiyoruz. Ayrıca ilçemizde otele de ihtiyaç var. Kaymakam beyin de yoğun çabası var. Öğretmenevi’ni açmayı düşünüyoruz. 16 odası var. Yatırımcı bulabilirsek içinde bulunduğumuz belediye binasını da otele dönüştürme imkanımız var. Yap işlet devret modeli ile binayı komple verebiliriz. Yeter ki yatırımcı olsun.

TURİZME YÖNELİK YAPILAR…
Uzungöl’e giden 2 milyon insanın da buranın içerisine girmesini sağlamak istiyoruz. Dernekpazarı’nı insanlara fark ettirmek istiyoruz. Bu en önemli hedefimiz. Bunun için gayret göstereceğiz. Yatırımcı bulabilirsek turizme yönelik yatırımlar yapacağız. Uzungöl, artık kapasitesini doldur, insanlar oradan taşıyor. Güzel bir yer ama kalmak için yetersiz kalıyor. Bizde bungalov tarzı evler, doğayla iç içe turizme yönelik yapılar yapmak istiyoruz. En önemli çalışmalarımız bunlar olacak.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ ARAZİ
İlçenin işadamlarının Dernekpazarı’na sahip çıktığını düşünüyor musunuz?

Onların hakkını yemeyelim. Hepsi bir şeyler yapma peşinde. Ama Dernekpazarı’nın en önemli sorunu arazinin olmayışıdır. Onlara bu yatırımı yaptıracak arazimiz yok. Okul yapmak isteyen iki tane işadamımız var. Ama beş dönümlük arsa lazım. Bu arsayı Dernekpazarı’nda bulamadık. Almaya da kalksanız yerler en az 20 hisseli. Bir kişi olsa anlaşır alırsınız yalnız en az 20 hisseli olunca alamıyorsunuz arsayı. Dernekpazarı’nın ikamet eden toplam nüfusu 3.500 kişi. Kentsel dönüşüm için yakşlaşık 1.700 kişi ile uğraşmak gerekir. Bunlar hissedar. Bu bizim en büyük zorluklarımızdan bir tanesi. Bu yüzden Kentsel Dönüşümde bize lazım. Çünkü kimse binasını yıkıp yenisini yapamıyor. Çünkü sadece kendisinin değil.

PARTİMİZ VE HALKIMIZ KARAR VERECEK
Yerel seçimler yaklaşıyor partiniz görev verirse düşünceniz ne olur?

Bizim adayım veya aday değilim dememiz doğru olmaz. Biz burada beş yıldır hizmet ediyoruz. Partimizin elinde bir karnemiz var. Halkta bir karşılığımız var veya yok. Adaylık noktasında partimiz ve halkımız karar verir. Karar verici biz değiliz. Kendimizi ispatlamaya çalıştık. Biz gayret edip hizmet etmeye çalıştık. İmkansızlıklar içinde imkan oluşturmaya çalışarak bu çalışmaları yaptık. Başarılı olduğumuz noktalar var. Başarısız olduğumuz noktalar var. Partimiz bunu değerlendirecektir. Partimiz bize devam et derse biz devam ederiz. Ama yok karnemiz kötü çıktı; halkta bir karşılık bulamadık ve dediler ki sizinle buraya kadar. Bu karar da başımız gözümüz üstünedir. Kimi aday gösterirlerse biz onunla da yola devam ederiz.

MAKAM SEVDALISI DEĞİLİM
Kırgınlık olur mu? 

Kesinlikle olmaz. Ben makam sevdalısı olan bir adam değilim. Çünkü buraya gelmeden önce de bizim bir makamımız ve kariyerimiz vardı zaten. Belki de buradan daha yukarıdaydı. Belki orada daha iyi hizmetlerde edebilirdim. Ama bu bir kaderdir. Sizi bir yerlere getirir. Bazen elinizdedir, bazen elinizde değildir. Biz buraya halkımıza hizmet etmeye geldik. Hak ve adaletle hizmet etmeye çalıştık. Kendimiz için bir şey peşinde koşmadık. Allah da nasip etmesin. Ben hizmet etmek için buradayım. Vatandaş benden memnunsa hizmet etmeye devam ederim. Burada önemli olan halkın kararıdır. Biz ne kadar iyi hizmet ettiğimizi düşünsek de halkta bir karşılığı yoksa yaptığınız hizmetin bir anlamı yok. Sizin ne anlattığınız değil, karşınızdakinin ne anladığı önemli olan. Anlamıyorsa anlattığınızın çok önemi olmaz.

ANKET ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Dernekpazarı’nda da anket çalışmaları devam ediyor. Bu bir hizmet sektörü, bu işe uygun insanları göreve getirmek gerek. Burada beş yıllık performans da önemli. Geçmişte yaptıkları da önemli. Sadece birkaç üniversite bitirmek yeterli değil. Hem yetenekli hem de halkla iletişimi iyi insanlar bulmak lazım. Onlar başarılı olur. Bir bakıyorsunuz çoğu okumuş insanlar başarılı olamıyor. Ama ilkokul mezunu birisi iyi bir işadamı da olabiliyor. Kariyerden ziyade yetenekte önemli. Ben partimizin karşılığı olan insanları aday göstereceğini inanıyorum.

BEKLENTİMİZ YÜZDE 60’IN ÜSTÜ
Bu seçimde oy hedefiniz ne kadar?

Belediye olarak yüzde 53 oranında oy almıştık. Bunun üzerine çıkmak istiyoruz. Milletvekilliği seçiminde yüze 75, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 83 oranında oy almıştık. Ama yerel seçim farklıdır. Aday önemlidir. Diğer partilerin adayları da önemlidir. Bizim beklentimiz yüzde 60’ın üzerinde bir oy oranıdır. İnşallah başaracağız. Bu konuda gayret göstereceğiz.

BİRBİRİMİZİN YÜZÜNE BAKACAĞIZ
Vatandaşlara mesajınız var mı?

Dernekpazarı’nın en önemli özelliği huzuru, güvenidir. İlçemiz, Trabzon’un en güvenli ilçelerden bir tanesidir. Burada çok problem yaşanmaz. Önümüz seçim dönemi. Bu seçim döneminde halkımızdan bir tek dileğimiz var. Kime oy verirseniz verin, önemli değil. Bu seçimi bir ayrışma, kavga haline getirmesinler. Biz bir önceki seçimde bunu başardık. Bütün siyasi partilerin adayları olarak hiçbir zaman birbirimiz ile kavga etmedik. Halkımızın da kavga etmesini istemiyoruz. Seçim kavga değil birleşmedir. Çünkü biz yarın bir arada yaşayacağız. Bu birlikteliği korumak zorundayız. Evet aynı partili olmayabiliriz ama aynı sokakta yaşıyoruz ve komşuyuz. Yarın birbirimizin yüzüne bakacağız.

PARA İLE YAPILACAK İŞLER DEĞİL
Biz imkanlarımızın üç beş katı olarak ilçemize hizmet yaptık. Yapılan işler, Dernekpazarı’nın bütçesi ile yapılacak işler değil. Sağ olsun, bakanlarımız, Büyükşehirimiz, diğer illerdeki belediyelerimizin desteği ile işler yaptık. Aldık ve yaptık. Dernekpazarı’na İller Bankası’ndan 70-80 bin lira civarında bir kaynak geliyor sadece maaşımız 90 bin lira, mazot paramız 40 bin lira. Ama biz bununla yol, beton, duvar, kanal, menfez yaptık. Bu işler bu paralar ile yapılacak işler değil. Ama çok şükür büyüklerimizin sayesinde bu işleri yaptık. Elimizden geleni yaptık. Artılarımız eksilerimiz olmuştur. Takdir halkımızındır.

Editör: Haber Merkezi