SONNOKTA RÖPORTAJ - Trabzon Kadın Eğitim ve İstihdamı Arttırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Kastan çalışmaları hakkında gazetemize konuştu.

Kastan şunları dile getirdi: Kastan şunları dile getirdi: “Derneğimiz 2012 yılında Mardin’de kurulup, daha sonra eşimin de Trabzonlu olması sebebiyle derneği çeyizimiz ile birlikte Trabzon’a taşıdık. 2014 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘Girişimcilikte Kadın Dayanışması’ projesi kapsamında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Maçka Belediye Başkanlığı, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu ve Maçka Halk Eğitim Merkezi ortaklığında bir dokuma atölyesi kuruldu. Maçka Belediye Başkanı kıymetli destekleriyle Esiroğlu Ek Hizmet Binasında bize bir alan tahsis etti. 15 dokuma ve  2 halı tezgahı ile 36 kadın unutulmaya yüz tutmuş yöresel bez dokuma eğitimi almaya başladı.Önce meslek edindirdik, bunun ile beraber girişimcilik, liderlik gibi eğitimler de verildi. Kadınlar yalnızca üretici konumunda  değil aynı zamanda atölyeye rehabilite olmaya da gelmektedirler.”

Başkan Kastan ve Dikim Sorumlusu Derya Türk Kahveci, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan ile bir araya gelip çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

FUARLARDA BULUŞTUK
“Maçka’da eğitimler sonrasında düzenli bir sipariş ağı oluştu. Kadınların üretimde aktif rol almasını sağlayan Koray Koçhan başkan bu alanda üretici kadınları ulusal ve uluslararası fuarlara katılımlarını sağladı. Atölyede ürün fazlalığında belediye olarak gelen misafirlerine hediye vermek amacı ile kadınlardan satın almıştır. Düzenli olarak kadın üreticilerine destek amacıyla da sipariş vermektedir. Maçka’yı rol model olarak alıp Sürmene Belediyesi katkılarıyla çanta atölyesi kuruldu. Köprübaşı Kaymakamlığı ile de var olan ahşap atölyesi ve Beşköy’de bulunan dokuma atölyesi aktif hale getirilerek kadınların üretime katılımı sağlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen proje hibeleri sürdürülebilir şekilde 6 senedir devam etmektedir.”

DÜNYA PAZARINA AÇILACAĞIZ
“Sivil toplum kuruluşu olarak sipariş hatlarına cevap verdik, ürünlerimizi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfına üretmeye başladık. Vakfın bizden aldığı ürünler ulusal ve fuarlarda sergilenip satışa sunulmuştur. Tüketici toplum nazarında ürünlerimiz ilgi görmüştür. 2017 yılında başlayıp sürdürülen Kardeş Şehirler Projesi’nin sürdürülebilir kısmında kadın alanında bunu geliştirerek Muğla’dan Mardin’e, Mardin’den Trabzon’a Medeniyetler Buluşması projesini hazırladık. Mardin doğduğum, Trabzon doyduğum şehir. Dolayısıyla Trabzon’da üretilen ham maddeler ve dokumalar, Mardin’de üretilen şahmeranlar Milas’ta tasarım kıyafetlere dönüştü. Bunun akabinde sürdürülebilir çalışma ağlarını 81 ile yayma hedefi geliştirdik. Trabzon’un 18 ilçesi ve Mardin’in 10 ilçesi koordinasyonunu Türkiye’nin 81 ilinde farklı alanlarda bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin kıyafetleri, çikolataları, sabunlarını projelerimiz ile tamamen organik ürünlerle pilot şehirlere taşıyoruz. Pandemi müsaade ederse üçüncü adımımız dünya pazarı olacak. Türkiye’nin marka değeri olan ürünler dünya pazarında yer alacak.”

ANNELERİN YANINDAYIZ
“Dernek bünyesinde bulunan kadınlar şehit gazi yakınları, engelli gönüllüleri yakınları ve tamamen dezavantajlı kadınlardır. Kadın derken hepsini kapsıyor, çünkü onların rehabilitasyona ihtiyacı var. Bu bağlamda tüm dezavantajlı grupların anneleri bizimle birlikte. Her derneğin kendine yönelik misyonu ve vizyonu var. Biz haklarla ilgilenmiyoruz ama haklar ile ilgilenen derneklerimiz var. Tabi şiddet olayı olduğu zaman diğer derneklerimizi arıyor ve bildiriyoruz çünkü herkes kendi alanını bilir. Hepsi farklı temalar üzerine çalışıyor. Trabzon’da 26 tane kadın için çalışan dernek var istersek federasyon olabiliriz ama şuana kadar böyle bir talep oluşmadı.”

ÖNCE EĞİTİM
“Çaykara’da da üreten bize gönderiyor. Şalpazarı, Çarşıbaşı’nda da üreten bize getiriyor. Hepsini tek bir çatı altında kooperatifte buluşturduk. Kamu-STK işbirliği kapsamında kadınlara sahil kesiminde kurulacak olan satış ofisleri verildi. Takdir edersiniz ki dernek olarak kar amacı güdemeyiz. Çünkü biz önce eğitimden yanayız. Bu satış ağına kooperatif oluşumu gerekliydi. Kadınlara sürdürülebilir satış ofisleri oluşturarak turizm sektörü ile buluşturulacaktır.”

iSTiHDAMA KATKI
“Aynı zamanda istihdama katkı yapıyoruz. Biz bildiğimiz sanatı kimseye size öğretmeyeceğiz demiyoruz, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bir kadın demek bir hane demek, şuanda 1078 haneye ulaşıyoruz. Mesela kadınların hayran olduğu tekstil firması var. Tüm kadınlar oradaydı, bir rehabilite görüyor kendisinde orayı belki de. Bizde madem kadınlar buraya akın ediyor kadın vizyonunu gösterelim diye düşündük. Dolayısıyla sürekli sirkülasyon var ise stantlar oluşturarak üretici kadını göstermek istedik. Bu tarz projelerle Kamu-STK ve Özel sektör işbirlikleri ile üretici kadınlara destek olunarak elde edilen  gelirler ile zihinsel eğitilebilir engelli bireylere mesleki rehabilitasyon atölyeleri açılması planlanmaktadır.”

KAYMAKAMIMIZIN ANISI YAŞAYACAK
“Muhammet Fatih Safitürk şehit kaymakamımız anısına “Kardeş Şehirlerde Dokunan Mekikler” projesi kapsamında Mardin’de dokuma atölyesi kuracağız. Trabzonlu kadınlarımız Mardin’e gidecek, tezgahları birlikte kuracaklar, ipleri birlikte geçirecekler. Pandemi biterse bütün kadınlar gidip gelecek. Aynı zamanda pazar payını da birlikte paylaşacaklar ve birleştirici güç olacağız. Biz kadınları atölyelere alırken eğitimler kadın erkek eşitliği üzerine veriyoruz. Çünkü geleceğe bırakılacak emanetler adına Evlat yetiştiriyoruz.”

ŞiDDET DiLiNi BiTiRMEYE ÇALIŞIYORUZ
“Kamu, STK, özel sektör işbirlikleri Cumhurbaşkanlığımız önderliğinde kadın, genç, engelli, çocuk demeden tüm dezavantajlı guruplara devletin imkanları sunulmaktadır. Bizler de sunulan bu imkanı Türkiye’nin heryerine giderek değişmekte ve gelişmekte olan küresel ağa entegre edeceğiz. İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilecek projeler kapsamında Hakkari’ye kadar gideceğiz, ağaçlar dikeceğiz. Sadece dezavantajlı gruplar için değil dere yataklarının ıslahı için dikeceğiz.  İklimin iyileşmesi için mücadele edeceğiz. Biz alt yapımızı oluşturunca devlet sağ olsun destek oluyor her etapta. Eşitlikçi yaklaşıma inanıyorum.  Anne tek değil babanın da çocuk yetiştirmekte rolü var. Biz aslında anaerkil bir toplumuz. Anne ne derse o oluyor baba en son karar merciidir. Biz başından beri şunu kaçırıyoruz eğitim ailede başlar ve devam eder. Kadın rehabilite olursa şiddet dili ortadan kalkacaktır. Şiddetin dilini üretimle birlikte bitirmeye çalışıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi