SONNOKTA SENA YILMAZ - Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (EYT) Trabzon Şube Başkanı Emre Katipoğlu, gazetemize konuştu. Katipoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Emeklilikte yaşa takılanların sorunları şöyle başladı; biz 1999 yılı öncesinde Sosyal Sigortalar Kurumu ile sözleşme yapmış, bu yaptığımız sözleşmede yaş aranmaksızın 5500 iş günü pirimi ödedikten sonra emeklilik hakkımızı alacağımıza imza atmıştık. Marmara depreminden sonra Ağustos ya da Eylül ayında Meclis’te bir yasa imzalandı, buna 5500 iş günü pirim sayısı, artı yaş eklendi. Yaş eklendikten sonra bizim mağduriyetimiz başladı. Bu yasayı hükümet çıkardıktan sonra geriye dönük 90 yılına kadar sigorta girişi olanlar bu yasadan dolayı mağdur oldular. Biz de bunun mücadelesini veriyoruz. İnşallah da bu mücadelemizin sonunu getireceğiz.”

BORÇLARIN SiLiNMESiNi iSTiYORUZ
“Yerel yönetimlerle alakalı bizim Trabzon ve diğer illerde sıkıntımız ve sorunumuz yok. Çok iyi bir şekilde bizim ile ilgileniyorlar, muhalefet partileri bizim mağduriyetimizin farkında ve ellerinden geldiğince destek olmaya çalışıyorlar, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın EYT’lilere ayrı bir ilgisi var. Çünkü kendisi de belediye seçimlerinde Ankara’da büyük desteğimizi gördüğünün bilincinde. Biz Ankara’da dernek başkanları ve Mansur Bey ile toplantı yapmıştık, bizi davet etmişti kendisi. Burada zaten bunu dile getirdi, sizin sayenizde kazandım diye belirtti. Ayrıyeten Mansur Bey’in bizimle alakalı şöyle bir güzelliği oldu; 20-25 yıl çalışmış insanlar sigorta primi ödemiş insanlar daha sonra işsiz kaldıkları için Genel Sağlık Sigortası’ndan faydalanamıyordu. Bazılarının da borcu vardı. Bu pandemi süresince hastanede tedavi olmadıkları için sorun oluştu. Mansur Bey kendisi Ankara’da ki bütün EYT mağdurlarının Genel Sağlık Sigortası borçlarını ödeyeceğini deklare etti. Bu söyleminden sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kendisi bir kararname yayınladı ve bu borçları erteledi. Mansur Bey sabah söyledi akşamına kararname çıktı. Aslında biz bunun ertelenmesini değil borçların silinmesini istiyoruz. Zaten bu insanlar emeklilik hakkı kazanmışlar, şu anda emekli olması emekli maaşı alması gerekiyor halen kendilerine Genel Sağlık Sigortası borcu çıkıyor. Bu kadar mantıksız akla uymayan işler var. Bunların da düzeltilmesi için uğraşıyoruz. Düzeltilmesi gerektiğini her platformda söylüyor ve dile getiriyoruz.”

İNSANLARI MAĞDUR ETTİLER
“Yaşanan sıkıntıları atlatmak için öncelikle bu yasanın geriye dönük uygulanmaması ve bundan önceki mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. Hükümetten beklediğimiz bu, bunu yapmaları gerekiyor. Çünkü bu şekilde bir sürü insanı mağdur ettiler. Ayriyeten mağduriyetler şu şekilde devam ediyor; emeklilik pirim gün sayısını tamamlamış, emeklilik hakkı kazanmış, halen daha hayatlarını idame ettirmek için çalışmak zorunda kalan insanlar SGK’ya pirim ödemeye devam ediyor. Bu ödedikleri pirim nedeniyle ne yazık ki düşen emekli maaşları ile karşı karşıyalar. İnsanlar çalışmak istiyor, çalışmak istediği için düşük maaş alıyor, iki arada bir derede kalmış durumdalar. Ne çalışabiliyor ne çalışamıyorlar. Hükümet buna bir an önce çözüm bulmak zorunda, bunu istiyoruz.”

GENEL BAŞKANLARLA GÖRÜŞÜYORUZ
“Trabzon’da ki siyasi partilerin hepsiyle, özellikle muhalefet partileri ile yakinen görüşüyoruz. Daha ziyade Genel Merkezler ve siyasi partilerin genel başkanları ile görüşüyoruz. Bütün siyasi partiler EYT mağduriyeti ile alakalı olarak komisyon kurmuş durumdalar. Geçenlerde bizim online toplantımız vardı. 29 dernek başkanı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları ile bir araya geldik. Daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve kurmayları ile görüştük. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Saadet Partisi gibi bütün siyasi partilerin Genel Başkanları ve kurmaylarıyla beraber online toplantılar yaptık. Bu toplantıların hepsinde de kendileri bizlere iktidara geldiklerinde ilk çözecekleri sorunun bu olduğu yönünde noter tahsisli taahhütname vereceklerini dile getirdiler bunu da en yakın zamanda verecekler. Ayriyeten bir iki Genel Başkan’da bizim derneklerimizden birinden milletvekili talebinde bulundu. Siyasetin içinde olmamız gerektiğini söyledi. Bizim Federasyon Başkanımız Gönül Hanım da pek sıcak bakmıyor ama inşallah olacak şeklinde cevap verdi. Bizim siyasetimiz, partimiz yok. Biz emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi için çabalıyoruz. Bir hak mücadelesi veriyoruz. Onun için bizim derneklerimizin üyelerinde AK Partili de çok İYİ Partili de çok. Bizim bünyemizde her partiden insanlar var ve bunun büyük çoğunluğu da AK Partili. Biz hakkımızı istiyoruz, bizim partimiz yok ama eğer bu işi seçimlere de taşıyacak olursak seçimlerden sonraya kalırsa EYT’nin partisi muhalefet partisidir, bunu zaten açıkça il başkanlarımız, federasyon başkanlarımız beyan etti.”

HER KESİM DESTEKLİYOR
“Trabzon’da 300’e yakın üyemiz var. Tabii ki pandemi dolayısıyla fazla üye yapamıyoruz, çalışmalarımızı gerçekleştiremiyoruz. Zaten derneğimiz geçen yıl kuruldu, 1 yıl oldu kurulalı. Pandemi başlamadan 1 ay önce kurulmuştu. Halen geçici yönetimle işi yürütmeye çalışıyoruz. Malum, İçişleri Bakanlığı’nın kararnamesi ile derneklerin genel kurulları vesaire hepsi ertelendi ve yapamıyoruz. Yasak bize ama siyasi partiler kongrelerini bir şekilde gerçekleştiriyor. Şu yakın zamanda bir imza kampanyamız var. Bu imza kampanyamızı da Federasyon Başkanı Gönül Hanım 5 milyon imza ile başlatmıştı. Biz çok kısa süre içerisinde 5 milyon rakamına ulaştık. Daha sonra bu rakamı 15 milyona çıkarttık. Bütün dernek ve dernek başkanları olarak şuanda bu 15 milyon imzaya yaklaştık. 5-10 milyon arasında imzamız var ve halen devam ediyor. Yoğun ilgi var, her kesimden destek var. Mağduru, mağdur olmayanı esnafı, işçisi, bizim mağduriyetimize inanmış herkesin desteği var. Çok iyi gidiyoruz kampanyamızda.”

FRAGMAN İZLETTİLER
“EYT’liler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde iktidar partisine bir fragman izletti. Genel seçimde de şayet EYT mağduriyetleri giderilmezse gerçek filmi izleteceğiz. Biz siyasetin içinde olmak istemiyoruz. Siyasete yön veren de olmak istemiyoruz. EYT gerçekten iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçtedir, biz bunu kullanmak istemiyoruz. Biz sadece hakkımızın bize verilmesini istiyoruz. Bugün 4,5-5 milyon mağdur var. Bunların aileleri, yakınları var. 15 milyon imzamız var, 15 milyonluk bir kitleyiz biz hakkımızı istiyoruz. İnşallah da seçimlerden önce Sayın Cumhurbaşkanımız bu haykırışları, yalvarışları duyar vicdanen bu yasanın çıkması yönünde adım atmasını bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi