Karadenizde Sonnokta / Merve ALTUNCU- Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk fındık üzerine konuştu.

Üreticilere zarar etmemeleri için seslenen Arslantürk şunları söyledi: “Maalesef hava koşulları fındık kurutmayı zorlaştırdı. Üretici harmanda fındığını yağmur yağıyor diye örtüyor fakat bu büyük hata. Üretici fındığı örterek ürünün çürümesini hızlandırıyor bu da bütçesine olumsuz yansıyacak.” 

Sebahattin Arslantürk, fındıkta kayıp yaşanmaması için havalandırılması gerektiğini söyleyerek, “Şu anda üreticinin fındık toplamak yerine bekleyip zamanı kendi lehine çevirmesi gerek. Çotanaktaki fındığın üzerine örtü sererek fındığın hızlı çürümesine neden oluyorlar. Bu doğru bir davranış değil. Bu durum çok ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor. Üretici topladığı fındığı havalandırmayı sağlayacak şekilde örtmeli ya da hiç örtmemeli. Biraz ekonomik açıdan zahmetli olabilir ama yaylada havaların iyi gittiği noktalarda fındık kurutulursa o zaman daha az zararla işin içinden çıkılabilir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi